.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

Diskusi - uvod

 

Mnogo toga ima da se kaže o misteriji diskusa, koji su fascinirali i zapanjili svet sve dok prvi primerak nije predstavljen modernim uzgajivačima riba 1932 godine. Od tog vremena do danas diskusi su okupirali pažnju i naučnika i uzgajivača, premda je jedna vrsta diskusa opisana od dr. Johann Ileckel-a 1840 godine, i nije privukla mnogo pažnje. Prirodna sredina diskusa je područje reke Amazona u Južnoj Americi. Pripadaju familiji Cichlidae. Imaju oblik palačinke i imaju prečnik od 13.5 do 15 cm. Postoje mnoge kontroverzi u klasifikaciji diskusa, ali cilj ove teksta nije da razreši taj problem.

Zbog svog izrazito laleralnog oblika, diskus može lako manevrisali između biljaka; Biljke, bilo prirodne ili veštačke, čine idealnu životnu sredinu za diskuse u akvarijumu.

Neki ihtiolozi [ihtiologija - nauka o ribama] veruju da postoje dve vrste, Symphysodon Discus i Symphysodon Aequifasctata, sa Symphysodon Aeguifasciata koje imaju mnogo podvrsta. Drugi smatraju da se svi diskusi mogu svrstati u jednu vrstu. Symphysodon ustvari znači "IMA ZUB U SREDINI VILICE". Predstojeći serijal tekstova o ciklidima je vodič za početnike koji se bave gajenjem akvarijumskih ribica.

Postoji puno stvari koje treba znati o FIZIČKOM i PSIHOLOŠKOM tretmanu diskusa. Krenimo od samog početka...

Hvatanje diskusa u prirodi
Kada je u pitanju hvatanje ove ribice iz reke, najbolje vreme za to je noć. Ljudi koji to rade baterijsku lampu najčešće drže u ustima ili pričvršćenu na glavi tako da im obe ruke budu slobodne za hvatanje. Ove ribe se obično mogu naći oko potonulih stabala, granja ili panjeva.

             

Hvatanje divljih diskusa je avantura sama po sebi. Prirodna sredina diskusa je rečni sistem Amazona u Brazilu, u Kolumbiji, Peruu i verovatno Venecueli. Diskusi naseljavaju male potoke i jezera koji su odvojeni od jake struje Amazona. Tu je plićak, voda je meka, čista i puna potopljenih grana, stabala i panjeva koji povećavaju bezbednost i predstavljaju prirodnu zaštitu za diskuse. Ove ribe je skoro nemoguće hvatati bez pomoći domaćih ribolovaca, obično indijanaca. Oni obezbeđuju ne samo čamce već i znanje o lokaciji potoka koji su naseljeni diskusima. Ribolovac čeka sve dok ne padne noć pa da krene u lov. Tada se diskusi povlače na površinu vode. Hvatač upotrebljava baterijsku lampu da na kratko zaslepi ribu. Zatim je mora brzo uhvatiti u mrežu pre nego što pobegne. Ako ima sreće i veštine on može skoro na svaki sat da uhvati po jednu ribu. Diskusi se takođe love kada napuštaju reke krećući se ka potocima. Ribolovac postavlja mrežu oko potopljenog stabla i sekirom sklanja manje grane. Zatim pojedinačno hvata diskuse u zamku.

Smeđi diskusi obično dolaze iz područja Belem, plavi iz Vheckels iz Manausa, i zeleni iz Iquilosa i Leticija. Boja i kondicija diskusa određuje njihovu cenu. Domaći ribolovci najčešće dobijaju između 50 centi i jednog dolara za svaku jedinku. Nije retkost da teškom mukom uhvaćeni diskus ne ode na prodaju već da ostane kod ribolovca. Dok diskusi čekaju da budu otpremljeni u druge zemlje, hrane ih komadima junećeg srca i slanim morskim račićima. Kad dođe vreme za transport ribe se pojedinačno pakuju u kese. Kesa se zatim omota novinskim papirom i stavlja u drugu kesu. Novinska hartija čuva leđa i kičmu diskusa od eventualnog tumbanja tokom transporta. Diskusi se zatim distribuiraju do New York-a ili Floride za tržište Sjedinjenih Država odatle idu i u svet. Tokom tog perioda neki diskusi uginu usled temperaturnih razlika i vode. Često se događa da ribe odbijaju hranu pošto nisu bili hranjene određeno vreme. Ove komplikacije značajno smanjuju broj zdravih jedinki a i bolesti takođe uzimaju svoj danak.

Vrste diskusa
TIRKIZNI DISKUS je dobio ime po Jack Wattley-u, uzgajivaču iz Floride koji je i razvio ovu varijaciju
diskusa. Ovo je jedan od najlepših diskusa na svetu. Mister Wattley je predstavio ovu vrstu 1960. godine posle 10 godina rada na ukrštanju. On je ukrstio kraljevsko-plavu ribicu koja se rodila u akvarijumu sa Tefe-zelenom, koju je sam uhvatio u prirodi. Osnovna boja im je svetlo-smeđa, a tirkizno - zelene pruge se pružaju uzdužno preko tela. Peraja i oči su izrazito crvene boje. Oči su manje nego kod ostalih diskusa

 

CRVENI DISKUS je kolor varijacija smeđeg diskusa. Prvi poznati primerak je uhvaćen uz granicu Brazila i Perua. Ponekad ih zovu "CRVENI CIGANI". Peraja su crvena dok im je osnova crvenkasto-smeđe boje. Neki diskusi se pojavljuju i crveni kad se prvo uhvate u divljini. Povodeći se za nekim tumačenjima njihova crvena boja je uzrokovana crvenom bojom koju ispuštaju neka tropska voća kada padnu u vodu, bojeći u crveno svaku ribu u okolini. Te ribe brzo izgube tu boju.

BRILJANTNO-TIRKIZNI DISKUS je jedna od mnogih varijacija diskusa u reci Amazon. Telo im je menta zelene boje, leđno i analno peraje su ružičasto-crveni.


             Royal blue diskus    

BLUE MASK ILI BLUE FACE, plava maska takođe poznat i kao plavo lice, je diskus koji potiče od
ukrštanja plavog i smeđeg diskusa. Karakterističan je po plavim linijama koje prelaze preko lica i analnog
peraja. Mužjaci su mnogo šareniji nego ženke. Peraja su oivičena crvenom bojom. Povremeno ovi diskusi ne moraju imati plave linije po licu.

HONG KONG PLAVI DISKUS je potomak ukrštanja između zelenih i smeđih. Mužjaci imaju nekoliko linija koje prelaze preko leđnog i analnog peraja. Ženke liče na braon ali imaju malo plavog na leđima i analnom peraju.

ROYAL BLUE DISCUS je kraljevsko plavi diskus, dobijen od plavih mužjaka koji su dominantni u divljoj koloniji diskusa. Samo jedan među stotinu može biti pronađen. Dominantni mužjaci mogu biti upotrcbljrcni da povećavaju ili razvijaju nove varijacije. Pozadina im je boje mahagonije i plave linije se pružaju preko tela. Trupna peraja su oivičena crvenom bojom.

 
 Solid blue diskus                                                             Heckel brown diskus


SOLID BLUE DISCUS je čelično plava vrsta razvijena od dr. Edward Schmidt Focke-a iz Jeckwattley's vrste. Oni su čelično plavi sa crvenim leđnim i analnim perajem.

COBALT (HECKEL ROYAL BLUE) je kobaltni diskus razvijen od dr.C.V.Wall-a iz Kalifornije. On se karakteriše brojnim purpurno-plavim linijama, koje se horizontalno protežu po telu i osnovom boje mahagonija. Peraja su oivičena crvenom bojom.

POMPADOUR DISCUS (HECKEL BROWN) je dobijen ukrštanjem i ima tri vertikalne pruge. Ponekad mogu imati nijansu plave po telu i perajima.

BLUE - BROWN HECKEL DISCUS liči na plavi, ali bez tri tamne pruge. Ima svetio plave linije i često crne ivice na licu i repu.

LOBIJE ALBINO DISCUS [gore desno] kao vrsta je otkriven od Len i Silvia Lobue iz Kalifornije, medu mnoštvom kraljevsko-plavih. Srećom, to je bio par diskusa i svaki put kad dođe do mrešćenja dobije se nekoliko novih albinaca. Ostala mlađ je normalne boje. Ovi diskusi su najneobičniji zato što imaju ružičaste oči i belo telo.

U narednom tekstu o ovim prelepim ribama bavićemo se detaljnije kolornim varijacijama.

Božidar Spasojević
Komentari/pitanja 

.... oglasi

 
 

2003-2007 © Životinjsko carstvo