.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

Redovno održavanje akvarijuma i optimalnih uslova gajenja

Svakodnevno održavanje
Ribe hraniti pre i posle podne. Posle desetak minuta izvaditi sa dna nepojedene ostatke hrane. Prekontrolisati zdravstveni stanje jata, izgled, način plivanja. Izvaditi eventualno obolele ili uginule ribice ili delove biljaka. Kontrolisati temperaturu vode i rad grejača, filtera i pumpe. Svetlost iznad akvarijuma se uključi ujutro, a uveče se gasi.

 

Jednom nedeljno
Nakupljene naslage algi očistiti sa stakla. Po potrebi oprati slojeve u filteru. Dopuniti akvarijum novom vodom iz česme koja je odstojala. Proveriti zalihe hrane za ribice. Povaditi višak štetnih puževa. Pre stavljanja ruku u akvarijum, oprati ih dobro vodom i sapunom i temeljno ih isprati da se ne bi pokvario kvalitet vode ostacima nečistoće ili sapuna.

 

Jednom mesečno
Menjati 1/3 akvarijumske vode, usisivanjem crevom sa dna akvarijuma [tu se nataloži najviše nečistoće]. Prekopati po površini podlogu, usisati podignuti mulj i nečistoću. Dolivana voda [prethodno odstajala bar 24 sata kako bi ispario hlor] mora biti iste temperature i hemijskog sastava kao ona u akvarijumu. Oprati slojeve u filteru samo mlazom tekuće vode. Po potrebi u vodu se dodaje so za onu količinu vode koja je zamenjena [jedna kafena kašičica na 10 litara vode]. Razrediti i skratiti prerasle biljke koje zauzimaju prostor za plivanje. Iskopane biljke ponovo zasaditi. Popraviti aranžman ukoliko je pokvaren propadanjem ili prebrzim rastom ribica, namestiti prevrnuto kamenje ili rasturenu kamenu terasu. Očistiti kamenac sa staklenog pokopca koji se nataložio pri isparavanju vode [ako se redovno cisti, talog ne postaje previše tvrd za skidanje]. Očistiti lampe i sijalice u reflektoru.

 

Jednom godišnje
Izvaditi i oprati podlogu [šljunak, kamenje, pesak, sve]. Za to vreme premestiti ribice u manji pomoćni akvarijum napunjen vodom iz glavnog akvarijuma. Oprati i oribati ukrasno kamenje i panjeve od mulja i algi. Po želji promeniti ili osvežiti aranžman akvarijuma [nov raspored kamenja, panjeva, drugačiji raspored biljaka i sl.]


Božidar Spasojević

www.amazona-akvaristika.com

Komentari/pitanja 

.... oglasi

 
 

2003-2006 © Životinjsko carstvo