.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Jež iz vaše bašte
 
Čime je moguće hraniti ježa iz bašte?
Hrana za kućne ljubimce, bazirana na mesu je sasvimdobra. Što je suvlja to bolje pošto to povoljnoutiče na oštrinu njihovih zuba. Izbegavajte jeftinije brste briketa za pse i mačke pošto je lošijeg kvaliteta i sadržaj mesa je jako mali. Ukoliko imate problem da ostavljenu hranu jedu mačke, pomešajte je sa nezaslađenim muslima ili žitaricama.
Takođe, možete koristiti i hranilicu, dovoljno visoku da jež može da se u nju uvuče i dovoljno nisku da mačka ne može da dohvati hranu.

Uzmite recimo veliku keramičku pločicu i postavite je na dve cigle tako da ostane dovoljan otvor. Postavite hranu na suprotnu stranu od „ulaza“ kako bi mačkama bilo nemoguće da hranu dohvate. Što se tiče tečnosti najbolje je da ježevima ponudite čistu vodu.

Ne ostavljajte im hleb ili mleko pošto ta hrana kod ježeva izaziva dijareju.

 

Da li mačke i psi mogu dobiti buve od ježeva?
Ne, buve koje žive na ježevima su specifične za svoje „domaćine“ i ne žive na drugim životinjama.

Zašto se jež iz moje bašte „sunča“ ili posrće u hodu?
Bolesni, povređeni ili mladunci ježa koji su slučajno ostali izvan jazbine su veoma podložni hipotermiji. Kada im temperatura padne, postaju nezainteresovani i ne uzimaju hranu što im samo dodatno pogoršava stanje. Tresenje i neobično kretanje je znak hipotermije. Dok se šire na suncu može izgledati kao da se sunčaju ali oni zapravo pokušavaju da prikupe što je više toplotne energije.

Ukoliko ih primetite u ovom stanju, možete im pružiti pomoć stavljanjem u kutiju ispod koje bi bila flaša sa toplom vodom kako bi delimično povratili normalnu telesnu temperaturu. Flaša NE SME biti napunjena vrućom vodom!!! Kada se jež razmrda, vratite ga na mesto u bašti gde ste ga pronašli.

 

Kada ježevi spavaju „zimski san“?
Vreme hibernacije (zimskog sna) zavisi od više faktora a najviše od vremenskih uslova. Kada postane jako hladno, ježevi padaju u zimski san pod uslovom da su zdravi i da su nakupili dovoljno masti u telu. Ovo pre svega pošto nestaje hrana kojom se u prirodi hrane. U Evropi ovaj period najčešće nastupa u novembru a završava u martu. Ukoliko je jesen toplija, oni duže ostaju a ako proleće stigne ranije, i ježevi će ranije izači iz svojih jazbina. Tokom zimskog sna, jež se nekoliko puta probudi i ako ga tada primetite bilo bi dobro ponuditi mu hranu i vodu.

Koliko težak mora biti jež da bi mogao da spava „zimski san“?
Ježevi mlađi od godinu dana moraju imati najmanje 500-600g kako bi imali dovoljno masnih rezervi za uspešnu zimsku hibernaciju. Stariji ježevi moraju biti još teži Ako nisu dovoljno zdravi ili dovoljno teški, ježevi neće spavati zimski san. Ukoliko ih vidite u jako hladnim mesecima, ostavite im pored ulaza u jazbinu hranu pošto njihove prirodne hrane u tom periodu ima jako jako malo.

Pripremio: Goran Ćatić

 

 

2003-2007 © Životinjsko carstvo