.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Nove životinjske vrste otkrivene u delti reke Mekong

Žaba koja jede ptice, gekon duginih boja sa narandžastim očima i ptica koja leti samo kada je uplašena samo su neke od više desetina do sada nepoznatih životinjskih vrsta otkrivenih u ekološki osetljivom delu Azije.

Istraživači u oblasti reke Veliki Mekong u jugoistočnoj Aziji su takođe pronašli i tigrasta otrovnica (zmija iz porodice Viperidae, kod nas su poznate i kao ljutice), novu divlju bananu i što je još ređe, dve nove vrste sisara, stoji u izveštaju WWF sa kraja septembra 2009.

Nažalost, zaštitari prirode se pribojavaju da ova otkrića, od kojih su mnoga jedinstvena za manje oblasti pokrivene džunglom, rekama ili planinama, u opasnosti od nezadrživog i destruktivnog građevinskog razvoja i klimatskih promena.

Najživopisnije otkriće svakako predstavlja Cat Ba leopard gekon, koga opisuju kao vanzemaljsko biće. Velike, tamno narandžaste oči usađene su u glavu ukrašenu klikerastom šarom, dok mu je telo prekriveno šarama nalik na leopardova, za koje naučnici veruju da obezbeđuju kamuflažu u šumi. Ovaj retki gekon, ograničen na jedno malo ostrvo u severnom Vijetnamu, već sada ima statusom ugrožene vrste!

Cat Ba leopard gekon

Žaba sa očnjacima koja nastanjuje tri zabačene šumske regije na Tajlandu, vreba svoj plen u potocima, napadajući insekte i druge žabe. Istraživači su pronašli i perje u izmetu ove žabe što ukazuje da se ona hrani i malim pticama. Mužjaci svoje očnjake koriste i u međusobnim obračunima, čak otkidajući jedni drugima udove!

                    Žaba sa očnjacima

Nešto mirnija životinja je senica iz Nonggang-a, ptica koja se može pronaći samo u jednom prirodnom rezervatu na granici Vijetnama i Kine. Ova senica provodi najveći deo vremena na zemlji u potrazi za insektima među kamenjem. Naučnici retko viđaju ovu pticu na drveću i veruju da ona uzleće samo kada je uplašena od predatora, što predstavlja nepoznato ponašanje za familiju ptica kojima pripada.

Senica

Ovo su samo neka od 163 novootkrivene vrste pronađene prošle godine u zemljama koje okružuju reku Mekong — Kambodži, Laosu, Burmu, Tajlandu, Vijetnamu i regiji Junan u Kini. Više od 1000 novih vrsta je otkriveno u ovoj oblasti u poslednjoj deceniji, kada su naučnici počeli detaljnije da istražuju njene udaljene i jedinstvene ekosisteme.

Heather Sohl, službenica WWF zadužena za životinjske vrste kaže da postoje dva velika razloga zbog kojih se došlo do tako puno otkrića poslednjih godina. “Jedan je politička nestabilnost u toj oblasti koja tek u poslednje vreme počinje da se otvara. Drugi razlog je da postoji veliki broj izolovanih prostora koji dovode do evolucije vrsta koje se ne mogu videti na drugim mestima."

Ona takođe kaže da ih upravo ta vezanost za ove krajeve čini posebno ugroženim od pretnji ubrzanog tehnološkog razvoja i remećenja ekosistema do kojih će doći zbog klimatskih promena. “Veoma je zabrinjavajuće da čim smo otkrili novu vrstu žabe sa očnjacima i leopard gekona moramo istovremeno uključiti alarm zbog njihovog ugroženog opstanka.” kaže gospođica Sohl.

“Pomenute retke, ugrožene i endemske vrste će biti naročito osetljive na klimatske promene, koje imaju potencijal da umanje njihove i već sada male i ograničene životne prostore.”

                    Rečni delfin

Među 100 biljaka otkrivenih u 2008. bilo je 6 novih orhideja i divlja banana sa neverovatno crvenim cvetovima. Istraživači su takođe otkrili 28 novih vrsta ribe, 18 reptila, 14 amfibije, jednu vrstu ptica i dve vrste sisara — cevonosog slepog miša i belozubu rovčicu.

Nosorog sa Jave

Ova otkrića se pridružuju indokineskom tigru, nosorogu sa Jave, delfinu iz reke Irrawaddy i džinovskoj ribi-mački iz reke Mekong na listi životinjskih vrsta u ovom regionu koje postoje samo u ovom regionu. Oblast je toliko bogata životinjskim vrstama da su naučnici nailazili na nove vrste sasvim slučajno, uključujući tu i prošlogodišnje otkriće tigraste otrovnice.

Tigrasta otrovnica
Lee Grismer, sa Univerziteta La Sierra u Kaliforniji kaže: “Bili smo potpuno preokupirani u pokušaju da uhvatimo novu vrstu gekona u trenutku kada je moj sin pokazao da je mi je ruka oslonjena na kamen samo par cm od glave tigraste jamske otrovnice. Ipak, uhvatili smo i zmiju i gekona i pokazalo se da obe životinje pripadaju novim vrstama.”
                                       
Prevod i obrada: Goran Ćatić
Originalni tekst: Chris Smyth, www.timesonline.co.uk

 

 

2003-2011 © Životinjsko carstvo