.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Dinosaurus Sinoceratops foremostenzis
9. novembar 2012.

Novootkrivena vrsta rogatog dinosaurusa koji je naseljavao prostranstva Kanade pre 78 miliona godina je do sada najstariji poznati veliki, rogati reptil koji je otkriven u Severnoj Americi.

"Kada se radi o najkrupnijim vrstama poput Triceratops-a, ovaj je definitivno najstariji," kaže biolog Michael Ryan, vodeći autor nove studije koja opisuje dinosaurusa, objavljene u četvrtak na internet stranici Canadian Journal of Earth Sciences.

Novootkriveni dinosaurus biljojed je dobio ime Sinoceratops foremostenzis (Xenoceratops foremostensis) što na latinskom znači "rogoglavi vanzemaljac iz Formousta", kanadskog gradića u kome su 1958. godine pronađeni neki fosili Sinoceratopsa.

Xenoceratops foremostensis

Kao njegov poznatiji rođak, Triceratops koji je živeo 15 miliona godina kasnije, pri kraju epohe postojanja dinosaurusa - Sinoceratops je imao duge strelaste rogove koji su mu rasli sa čela, i štitastu lepezu koja mu je rasla sa zadnje strane lobanje. Za razliku od Triceratopsa, Sinoceratops je takođe imao i rogove na lepezi.

Drugačiji od svih ostalih dinosaurusa

"Novi" dinosaurus je poznat po fosilnim ostacima lobanje i roga pronađenim u regiji Alberta u Kanadi. Rajan i njegov tim su nedavno iskopali kosti stare 78 miliona godina što ih je navelo da ispitaju druge fosile iz kolekcije kanadskog Prirodnjačkog muzeja koji pripadaju istom periodu praistorije.

Među njima, ovaj tim naučnika je pronašao 1958 fosila koji su odavno zavedeni u arhivu. Muzejski fosili datiraju iz istog perioda kao i ostaci skeleta koje je pronašao Rajanov tim, i izgledalo je da pripadaju istoj, do sada neidentifikovanoj vrsti dinosaurusa.

"U muzeju smo pronašli dva velika dela lepeze, uključujući i jedan rog. Čim sam ih video, prepoznao sam ih, jer su drugačije od bilo kog drugog rogatog dinosaurusa." kaže Rajan, koji vodi paleontološko odeljenje za kičmenjake u Klivlendskom prirodnjačkom muzeju Ohaja. (Cleveland Museum of Natural History, Ohio).

Veličine oko 6 metara u dužinu i težeći više od dve tone, Sinoceratops je bio srednje veličine za rogatog dinosaurusa - npr. Triceratops koji je bio veličine današnjeg afričkog slona, bio je upola manji. Ipak, novootkriveni dinosaurus je mogao biti među najvećim živim ceratopsidima (rogatim dinosaurusima) pre 80 miliona godina.

Ankylosaurus Pored njih su istovremeno živeli predatori srodni Tiranosaurusu reksu, kao i samTyrannosaurus rex, zatim kljunasti dinosaurusi i ankilosaurusi (ilustracija desno)- dinosaurusi koji su ličili na današnje armadilose sa velikim debelim repovima.


Pri kraju perioda Krede (koji je trajao od pre 145 do pre 66 miliona godina), oni su poznavali značajno drugačiju regiju Alberte od one hladne kakvu mi danas znamo, dodaje Rajan.

U tada suptropskoj regiji, verovatno je bilo vlažnih i  suvih perioda, ali nikada nije bilo snega ili leda."

Danas, oblast oko gradića Formoust je prerija, naseljena savremenim parnjacima nekadašnjih rogatih dinosaurusa: domaćim kopitarima.

TriceratopsRaniji razvoj

Sinoceratops-ova živopisna lepeza otkriva da su rogati razvili kompleksne ornamente na lobanji prilično rano u trajanju svoje vrste - ukrase koji su vremenom dobijali sve više elemenata, dodaju istraživači.

"Istorijski, ono što mi znamo (o rogatim dinosaurusima) potiče iz perioda od pre 65 do 75 miliona godina," objašnjava Rajan. "Mi smo zapravo pomerili unatrag podatke o vremenu evolutivnih početaka za nekoliko miliona godina."

Štaviše, izgleda da različite klasifikacione porodice Sinoceratopsa i Triceratopsa zapravo nisu bile toliko različite u ranim fazama svoje evolucije.

"Počinjemo da saznajemo da, iako krajnje faze razvoja ove dve grupe izgledaju veoma različito - npr. naslednici Sinoceratopsa nisu imali duge, čeone rogove poput Triceratopsa - "preci ovih grupa jesu izgledali veoma slično" kaže dr. Rajan.

National Geographic Daily News

 

 

2003-2012 © Životinjsko carstvo