....naslovna strana

....pretraživanje

Skakavac

Skakavci su insekti čija je glavna odlika, kako im i samo ime kaže - da skaču.
Na tom polju im nema ravnih, skakavci su u stanju da preskoče razdaljinu 20 puta veću od sopstvene dužine!!! Zamislite samo čoveka koji može da iz mesta preskoči oko 36 metara! Čak i kada bi bio u stanju da se odbaci tolikom snagom čoveku bi daleko veći problem bio da se posle tolikog `leta` dočeka a da se ne povredi.


Skakavci pripadaju familiji insekata pod imenom Acrididae, i nastanjuju celu Planetu sa izuzetkom hladnih područja oko polova. Najviše ih ima u tropskim šumama, poluvlažnim i travnatim predelima.

Ovaj neobični insekt ima predimenzionirani `butni` segment na zadnjim nogama koji omogućava velike skokove. Kada tokom skoka/leta proceni da se prebrzo kreće ka podlozi skakavac obično upotrebi krila kako bi usporio prizemljenje. Trljanjem svojih hrapavih nožica o krila, skakavac pravi onaj karakterističan zvuk koji možemo čuti tokom leta u prirodi.

Svi skakavci na glavi imaju dve antene koje im služe kao organ dodira i mirisa. Na glavi skakavca nalaze se dva velika složena oka i tri manja koja se nalaze na vrhu glave, po jedno iznad osnove antena i jedno između njih. Skakavac čuje uz pomoć specifičnog timpanalnog organa sluha koji se nalazi sa donje strane stomaka.

Ovi insekti su biljojedi i u ustima imaju dve vilice sa jako razvijenim zubima za kidanje i žvakanje. Organi nalik prstima koje možete videti oko usta skakavca zovu se palpi i u sebi nose čulo ukusa. Neke vrste skakavaca su i štetočine pošto se periodično pojavljuju u rojevima i iza sebe ostavljaju potpuno uništene poljoprivredne površine. Ovakve pojave nisu karakteristične za Evropske zemlje i u njima skakavci spadaju u pozitivan deo lanca ishrane. Osim što su hrana za ptice, oni prenose i polen.

 

 Na svetu postoji oko 18 hiljada vrsta skakavaca, među kojima ima i onih koji se dosta razlikuju od `domaćih` koje možemo videti u svom okruženju. Neka uslovna podela je prema dužini antena ili `rogova` na one sa dugim i one sa kratkim antenama. Migratorna vrsta koja u rojevima uništava poljoprivredne površine ima kratke antene.

Skakavci imaju dva para krila, spoljašnja uža i tvrda i šira i elastična kojima lete. Neke vrste imaju zakržljala krila ili ih uopšte nemaju.

Tokom rasta skakavci pet puta presvlače svoj egzoskelet [spoljni skelet karakterističan za insekte]. Kada telo dostigne veličini veću od spoljašnjeg skeleta, skakavac proguta veću količinu vazduha kako bi olakšao pucanje svog starog `omotača`.

Ženka skakavca polaže od samo dva do čak 120 jaja u zemlju. Njen abdomen je veoma rastegljiv organ sastavljen od 11 segmenata i može se `izvući` poput teleskopa. Na taj način ženka jaja polaže duboko u zemlju.

Prirodni neprijatelji skakavaca osim ptica su i zmije ali i obične muve koje polažu svoja jaja među jaja skakavca. Kada se izlegnu muve pojedu jaja skakavca. Neverovatna je činjenica, ali muve čak polažu jaja i na samo telo skakavca. Nesrećna jedinka kojoj se to dogodi bude pojedena od novorođenih muva!

Komentari

 

 

....nestali     ....ko je autor
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     zahvaljujem se....
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
     
     

2003-2011 © Životinjsko carstvo