....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija

Veverice

Sa razlogom ili bez njega, glodari [Rodentia] u globalu ne spadaju u omiljenu grupu životinja među ljudima. Ipak, određene vrste iz ovog, po broju najvećeg reda sisara uživaju opšte simpatije. Zapanjuje činjenica da prema podacima iz enciklopedije Britannica oni čine 50% ukupnog broja vrsta sisara a pretpostavlja se da je njihov udeo u ukupnom broju živih jedinki još i veći. Ljudski rod je iz određenih razloga neke od ovih malih životinja žigosao kao štetočine i odvratne stvorove dok je drugima posvetio i čitave crtane serije i stripove dodeljujući im pozitivne ljudske osobine. Jedna od tih `prihvatljivih` vrsta glodara su i veverice [familija Sciuridae]. Ovaj naziv se u našem jeziku najčešće odnosi na životinjice koje žive na drveću iako ova familija obuhvata i one koje pretežno žive na zemlji. Na primer, mrmot živi isključivo na zemlji, dok kanadske veverice [chipmunks] žive na zemlji ali se i penju po drveću, itd... Možda najzanimljivija vrsta - leteća veverica izuzetno retko silazi na zemlju. Leteće veverice zahvaljujući specijalnim kožnim membranama koje im povezuju prednje i zadnje noge mogu da izvedu produžene skokove sa jednog drveta na drugo čak i u dužini od 60 metara!!! Uzimajući u obzir veličinu same veverice koja ne prelazi 60cm [bez podjednako dugačkog repa] dobijamo da su leteće veverice u stanju da preskoče sto puta veću dužinu nego što su same dugačke.

Kao što već verovatno znate, veverice su prilično radoznala stvorenja kojima nije teško privući pažnju. Kako je u stalnoj potrazi za hranom veverica će Vam bez straha prići ako strpljivo sačekate da se uveri da joj ne preti opasnost od za nju ipak džinovskog bića tj. Vas. Hranu veverica pretežno čine semenke različitih vrsta biljaka dok samo neke vrste dopunjuju ishranu insektima. Nasuprot gorepomenutim nevoljenim glodarima, veverice samo jednom ili dva puta godišnje na svet donose potomstvo.

Veverice koje srećemo po parkovima uglavnom pripadaju vrsti S. carolinensis kod nas poznatijoj pod imenom siva veverica. U planetarnim okvirima najrasprostranjenija je Evroazijska crvena veverica [Sciuridae vulgaris], dok je za Novi svet karakteristična severnoamerička crvena veverica [Tamiasciurus]. Najveća od svih veverica - [Ratufa] živi u Aziji a najmanja - afrička pigmej veverica [Myosciurus pumilio] naravno u Africi...


Evroazijska crvena veverica [Sciuridae vulgaris]

Određene vrste veverica, kao što je npr. kanadska [chipmunk] mogu se pripitomiti ukoliko se podižu od `malih nogu`. U nekim zemljama [pre svega u Sjedinjenim državama] ljudi gaje čak i leteće veverice. Na taj način ova životinja više se ne može klasifikovati isključivo kao divlja i i pored toga što je ovaj tekst svrstava u tu kategoriju. Na našim prostorima, iako uvek gledana sa simpatijama, ova vrsta i dalje veoma retko ima status kućnog ljubimca. Jedno lepo iskustvo u odgoju kanadske veverice u našoj zemlji možete pogledati ovde.


kanadska veverica, kliknite mišem na sliku ukoliko želite format 1024x768 ove fotografije

 

Komentari

 

© 2003-2011  Životinjsko carstvo

.... divljina