....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija
Durmitor

fotografije/tekst u celini preneti sa www.zone-2000.net

Naravno, nije svejedno prelaziti granice, a i ne znaš kako su ljudi tamo
raspoloženi. Ipak, želja da se savlada Bobotov Kuk (najviši vrh
Durmitora - 2523m) je prevladala...
Prilog: Armin Bajramovic

Krenuli smo oko 6h iz Sarajeva, pa preko prelaza Šćepan Polje dolinom Pive. Onda smo skrenuli desno prema selu Trsa (mislim da ima i znak na glavnom putu), a onda u Trsi putem desno.
Put do Trse i par kilometara dalje je sasvim OK [asfaltni], ali ono malo makadama što smo prešli je kriza. Sreća pa tog makadama nema puno, jedva par kilometara. Usput smo svratili na izvor da nalijemo vode, ali od tog posla ništa - nevjerovatna suša je uzela danak. Al' hajde, šta se može...
I tako, negdje prije sedla autobus se zaustavlja - sati je 13, sunce prži. Marka je tu i ceka na nas...

 

Do Zelenog Vira, izvora ispod Bobotovog Kuka čije ime obecava "brda i doline", staza prelazi preko udolina, čas gore, čas dole, a pređe se za cca jedan i po sat. Zeleni Vir je bio naša nada, ali uzalud - i on je presušio. Od tekućine imam samo ono soka što se nalazi u kili jabuka koje sam slučajno kupio u Foči.

 

Prilagođavajmo se! [Prilagođavanje - majka evolucije! Kad se samo sjetim dinosaurusa]. Slijedi malo odmora prije uspona, a onda put pod noge ka Velikoj Previji, sedlu prije Bobotovog Kuka. Malo milom, malo silom, malo na sve četiri. Uspon - standardno, cca jedan sat strane, kamena, sipara i zezancije...
Negdje na pola puta mramorna ploča - obilježeno mjesto smrti nekog visokog oficira bivše JNA u bivšoj SFRJ.

 

Na Velikoj previji dere - ni vjetrovka ne pomaže. Nema se šta čekati, još tridesetak minuta pa smo na Bobotovom Kuku. Daljnji uspon ide lijevo ispod same stijene Kuka do još jednog sedla. A sa tog balkona, mjesto je kao balkon gigantskih razmjera čega smo tek svjesni gledamo li ga odozdo od jezera, izuzetan je pogled na dolinu Škrke sa jezerima i šiljkom Ćuskija dole ispod.
Tu otpilike počinje i zadnji, ali i najteži dio puta.

»» drugi deo »»

© 2003-2006  Životinjsko carstvo

....pretraživanje