.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Finska gradi nuklearku

Kao što smo nagovestili u našem tekstu o mogućim pravcima energetskog razvoja na našoj Planeti a u cilju neophodnog smanjivanja emisija štetnih gasova u atmosferu, nuklearna energija se polako ali sigurno nameće kao jendo od rešenja. Pod pretpostavkom sigurnog funkcionisanja koje kako kažu donosi sadašnja četvrta generacija nuklearnih elektrana, možda če Černobil i druge havarije ipak postati samo ružna uspomena u razvoju ove tehnologije.

        
        Da li je ovakva nuklearna "idila" moguća i u ne tako razvijenim državama?

London, 1. novembra 2005 - Čini se da se elektrane na nuklearni pogon polako vraćaju nazad na scenu. Godinama su se činile isuviše skupim, preopasnim i veoma složenim. Širom sveta, vlade su nuklearne elektrane stavile u zapećak. Sada, po prvi put u poslednjih desetak godina jedna evropska zemlja, Finska, odlučila je da sagradi novu nuklearnu elektranu. BBC-jev Dominik Hjuz izveštava iz Finske: "Finci su, kako se čini, odgovor na preteću energetsku krizu našli na tri i po sata vožnje od Helsinkija. Projekat nosi naziv Olkiluoto 3. [više informacija možete pročitati na web site-u kompanije koja gradi nuklearke u Finskoj]
Biće to prva nova nuklearna elektrana izgrađena u Evropi u poslednjih desetak godina. Reč je o projektu od čije veličine ostajete bez daha. U granitnoj podlozi mašine kopaju ogromnu rupu. To je jedan od najvećih građevinskih poduhvata u Evropi a biće gotov tek 2009.godine.

Pre dvadesetak godina nuklearne elektrane su, kako se čini, u mnogim evropskim zemljama izgubile svoju prvobitnu privlačnost. Činile su se preskupim i preriskantnim.

Šta je u Finskoj preokrenulo trend?
Čovek koji je odgovoran za ovaj projekat zove se Martin Landman: "U ovoj zemlji trebalo je nešto učiniti kako bi se obezbedila dovoljna količina električne energije. Potrošnja raste a istovremeno valja zatvarati stare pogone. Sa druge strane niko više ne želi da koristi goriva fosilnog porekla. Ne žele više da koriste ugalj, kao ni naftu ili plin i to zbog globalnog otopljavanja i efekta staklene bašte. Finska je rešena da se drži u granicama protokola iz Kiota. Nuklearna energije je čista. Ona ne zagađuje".

Javnost u Finskoj prihvatila je argument da nuklearna energija ne izaziva efekat staklene bašte. Jorma Aurela, iz finskog ministarstva trgovine i industrije, bio je svedok debata koje su vođene tim povodom: "Rekao bih da je reč "Kjoto" veoma važna. Nuklearna energija ne proizvodi toliko štetnih gasova kao drugi izvori energije. Sa druge strane, Finska je otišla daleko u rešavanju problema nuklearnog otpada." Nuklearni otpad je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočila industrija nuklearnih elektrana. U Finskoj smatraju da su našli odgovor.

"Kamioni natovareni smrskanim granitom izlaze iz dubokog tunela. Tunel će, kada bude gotov, imati dubinu od 500 metara. Na toj dubini biće iskopane komore u koje će smestiti, izolovati i zauvek zabetonirati radioaktivni otpad, jednom kada nuklearna elektrana bude zatvorena - kroz 130 godina." No, industrija nuklearnih elektrana i dalje ima svoje protivnike. Parlamentu Finske trebalo je dve godine da odobri projekat Olkiluoto. Na kraju svega, zbog neslaganja Stranka zelenih napustila je vladinu koaliciju.

Oras Tinkenen je predstavnik Stranke zelenih zadužen za pitanja vezana za energetiku: "Debata se obično vodi oko toga da li treba izabrati fosilna goriva kao što je ugalj ili nuklearnu energiju. Čini mi se da je to kao da birate između kuge i raka. U oba slučaja reč je o pogrešnom izboru. Treba se opredeliti za obnovljive izvore enegije i za efikasno korišćenje energije."
U Olkiluotou veruju da je njihov model primenjiv širom Evrope. Francuska se sprema da iduće godine izgradi isti takav nuklearni reaktor. Debata je otvorena i u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Moguće je da će i zemlje poput Švedske ili Belgije morati da preispitaju odluku da zatvore nuklearne elektrane. Ukoliko Evropa želi da poveća proizvodnju struje a da istovremeno ne povećava efekat staklene bašte, njene vođe moraće, verovatno, da razmotre i nuklearnu opciju", javio je BBC-jev Dominik Hjuz iz Finske.


Izvor: EkoForum/BBC

Komentari

 

 

2003-2006 © Životinjsko carstvo