....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija

Foto reportaža sa planinarenja po BiH

Reč urednika

Pitate kakve veze ima planinarenje sa Životinjskim carstvom? Reč je o tome da tek na ovakvim mestima shvatamo šta znači reč priroda koju se toliko često upotrebljava u nedgovarajućim situacijama. Prirodni sokovi, prirodni izgled kose, prirodna aroma,...a sve nam to "daruju" industrijski kompleksi iz kojih izlaze otrovni gasovi i otpadne vode. Nisam protivnik civilizacije, nasuprot, ali me pogrešna upotreba reči zaista iritira. Pojam priroda odnosi se između ostalog i na ovakve i slične predele i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih i objavljujem ove fotografije. Da bih ukazao na potrebu da čuvamo ono što imamo. Želja za privremenim begom iz "prljavog" grada je ono što se događa svakom, a šetnje ili pentranje po planinama je jedno od izuzetno pristupačnih i svakako originalnih solucija. Fotografije koje vidite nije pravio nikakav alpinista već običan čovek sa svojih 55 godina koji je nekada bio i strastveni pušač. Ono što želim da kažem je da su Vam za ovakav poduhvat potrebni veoma malo novca, prosečna kondicija i slobodnog vreme u zavisnosti od trajanja puta. Ovaj konkretan izlet je trajao dva i po dana. Ovo nije plaćena reklama, ovo je predlog za bogatiji život. Pogledajte mini reportažu našeg planinara početnika Bojana:

Izlet iznenađenja                                                                          23.05.2003

Planinarsko drustvo Pobeda u obilju svojih aktivnosti, organizovalo je i “Izlet iznenadjenja”. Destinacija: planina između dva veća grada i dva veđa jezera, ima vrh viši od 2000 m, potreban je pasoš, kako li joj je ime?
  Mala igra pogađanja, da li ćemo krenuti prema Panćevackom mostu ili izaći na autoput ka Požarevcu, Nišu ili ka Loznici odnosno u drugu drzavu, stvorila je izvanrednu atmosferu u autobusu.

Na kraju se ispostavilo da pasoš i nije neophodan: Planina Prenj sa 2137 m visokim vrhom “Zelena glava” nalazi se između Sarajeva i Mostara i između dva jezera - Jablaničkog i Boračkog! Poznati lepi predeli iz vremena kada se svake godine putovalo na more. Prijatelji iz sarajevskog planinarskog drustva učinili su da sve bude zaista nezaboravno. Pešačenje po teškom terenu od planinarskog doma na Suvom ruištu do Zelene glave i natrag [oko 30 km] trajalo je skoro 11 sati.


 
O muzičkoj večernjoj zabavi, o šetnji po Mostaru i Sarajevu treba reći samo jedno: ukoliko imate priliku odmah je iskoristite i lično se uverite.

Planinar početnik
Ćatić Bojan

Vaši komentari?

   

© 2003  Životinjsko carstvo

....pretraživanje