....naslovna strana

....pretraživanje

Inicijativa da se u dijelu NP Skadarsko jezero opet dozvoli lov izazvala oštre reakcije ekologa
....nestali  
Opasna lovačka avantura

PODGORICA - Inicijativa lovačkih društava Podgorice, Bara i Cetinja o promjeni Prostornog plana Nacionalnog Parka Skadarsko jezero, koja će omogućiti Nacionalnim parkovima Crne Gore da odlučuju o lovu na zaštićenom području, već je upućena Ministarstvu životne sredine i uređenja prostora, uprkos protivljenju ekologa i zaštitnika životinjskog svijeta.
Tu odluku donio je Upravni odbor i Naučni savjet JP Nacionalni parkovi, iako je prije dvije godine lov u NP "Skadarsko jezero" strogo zabranjen.
Prema riječima direktora NP ''Skadarsko jezero'' Zoran Mrdak, nova inicijativa lovačkih društava se odnosi na zabranu lova isklučivo u strogo zaštićenim rezervatima, kao što je to propisano i Zakonom o nacionalnim parkovima.
- I ako taj prijedlog usvoji Skupština Crne Gore, to svakako ne znači da je lov na Skadarskom jezeru dozvoljen. U tom slučaju stvaraju se samo pretpostavke da Prostorni plan ne bude prepreka za organizovanje lova, a odluka da li će ga biti ostaje na Nacionalnim parkovima i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Istina je da sportski lov u nacionalnim parkovima nije često praksa, ali se ipak organizuje u gotovo svim nacionalnim parkovima u Srbiji, u desetak američkih parkova, kao i u Rusiji i Aziji - tvrdi Mrdak.

On je ocijenio da nije sporna odluka, već način organizovanja lova. I ukoliko bude odobren lov, to se ne smije, kako ističe Mrdak, dešavati kao ranije na Skadarskom jezeru.
- Smanjivanje ranijih lovnih površina na maksimalno deset odsto teritorije, određivanje lovnih područja, strogo kontrolisanje ulaza u lovište, reorganizacija čuvarske službe NP u cilju njene veće efikasnosti su stvari koje bi morale da se sprovedu u budućoj organizaciji lova. Smatram da je održivi turizam budućnost NP "Skadarsko jezero". Tačno je da su prihodi, koji ostvaruju pojedini nacionalni parkovi u svijetu od posmatranja ptica veliki, ali to je u ovom trenutku na Skadarskom jezeru samo u retoričkoj ravni. To što Skadrsko jezero posjeduje sve preduslove za organizovanje posmatranja ptica ne znači ništa, osim materijala za lijepe snove - kazao je Mrdak i dodao da ukoliko neko želi da na ozbiljan način organizuje tu aktivnost iz Nacionalnih parkova će dobiti podršku.
Tek tada će se, kako ističe on, na ozbiljniji način postaviti pitanje - lov ili posmatranje ptica. Mrdak je potvrdio da bi lov mogao biti, što se pokazalo i u prošlosti, veoma značajan izvor prihoda za NP.

- Imajući u vidu da će učešće države u ukupnom finansiranju nacionalonih parkova u 2005. godini biti 36 odsto, dolazimo do zaključka da su prihodi od lova, koji su činili do trećine ukupnog budžeta NP "Skadarsko jezero", veoma značajni za poslovanje – kazao je Mrdak, ističući da nacionalni parkovi u Crnoj Gori, čija je prevashodna uloga zaštita prirodnih i kulturnih dobara, moraju da pronalaze načine da kroz održivo korišćenje resursa povećavaju prihode, što u krajnjem dovodi i do podizanja nivoa sistema zaštite.

Predsjednik Centra za zaštitu i proučavanje ptica i ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore Darko Saveljić smatra da je poražavajuća i sama činjenica da UO i Naučni savjet Nacionalnih parkova raspravljaju o eventualnom lovu na Skadarskom jezeru.

- Skupština Crne Gore je zabranila lov u Nacionalnom parku donošenjem Prostornog plana posebne namjene 2001. godine i tome nema povratka. Poznato je koliko je lov bio porazan za opstanak ornitofaune, tako da je ponovno legalizovanje ekološke destrukcije apsolutno neprihvatljivo - rekao je Saveljić i naglasio da ako Crna Gora želi da uđe u Evropsku uniju riječi lov i lovni turizam nadležni u Nacionalnim parkovima Crne Gore treba da izbace iz rječnika. Saveljić je ocijenio da će dozvola lova u NP nanijeti velike štete ornitofauni, ali i ugledu parka.
- Rezultati prebrojavanje ptica, koje se sprovodi već 15 godina na Skadarskom jezeru, govore da je posljednjih pet godina došlo do drastičnog smanjenja broja ptica. U januaru 1999. godine prebrojano je 250.000 ptica, 2000. manje od 100.000, a 2004. godine izbrojano je svega 80.000 ptica, što pokazuje da broj rapidno otpada - naglasio je Saveljić.
On je naglasio da činjenica da Upravni odbor JP Nacionalni parkovi razmišlja o deset odsto lovne teritorije apsolutno nije utješna, jer se zna ''kakav je naš narod''.
- Lov je jako teško kontrolisati, kad se zna koliko je jezero i kako je opremljena lovočuvarska služba. Zavod za zaštitu prirode je pokrenuo inicijativu kod UNESCO-a da ovaj Nacionalni park bude pod zaštitom te organizacije, kao Kotorsko-risanki zaliv i rijeka Tara. Ako bi Upravni odbor, Naučni savjet i uprava NP zajedno animirali našu i svjetsku javnosti o prirodnim vrijednostima nacionalnih parkova, ubijeđen sam da bi se mogao pokrenuti ekoturizam. Ali ako troše energiju na to hoće li biti lova ili neće, onda nikada nećemo imati ekoturistu - kazao je Saveljić.

Profesor ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu i direktor Centra za biodiverzitet Vladimir Pešić smatra da upravi Nacionalnog parka pokretanje takvog pitanja sada uopšte nije trebalo.
- Prije takve odluke treba imati stručno mišljenje. Zanima me od koga imaju stručnu podršku, s obzirom na to da je u Crnoj Gori jako mali broj kompetentnih ekologa – rekao je Pešić.
Prema njegovom mišljenju, prilično je intrigantno da se situacija na Skadarskom jezeru popravila za godinu, kada je prije dvije godine falilo 100.000 baljuški.
- Kao ekolog tvrdim da nema teoretske šanse da se za godinu dana namnožilo 100.000 baljuški. Treba da prođe određena pauza, nakon čega se ponovo rade prebrojavanja, a ovo je prilično urađeno divlje – kaže Pešić.
Lov i nacionalni park su i prema njegovom mišljenju neispojivi pojmovi, a uprava Nacionalnih parkova mora da se odluči da li mu je odrednica turizam ili lov.
- Ako se odluče za lov, to će imati i političke gubitke. Crna Gora će izgubiti velike projekte od međunarodne zajednice, koja teško oprašta ispade posebno onih koji se bave zaštitom prirode. Iznajmljivanje dijela teritorije lovcima je veoma opasna avantura – naglasio je Pešić.
Koliko je teško kontrolisati lovce nedavno je potvrdio i predsjednik Lovačke organizacije Podgorice Igor Miranović, koji je podsjetio da je Zakonom lov dozvoljen samo nedjeljom i za jednu ili dvije divljači, ali nema tog lovca koji neće ubiti i po 20. Dodatan problem predstavlja i korupcija u lovočuvarskoj službi, gdje su mnogi spremni da uzmu novac od (krivo)lovaca kako bi zatvorili oči.

Predsjednik ekološkle NVO “Grin Houm” Darko Pajović napomenuo je da se Skadarsko jezero nalazi na Ramsar listi. On je istakao da takav status podrazumijeva i obavezne vidove ponašanja, a ne smije se zanemariti ni regulativa Evropske unije.
- Ni u krajnjem slučaju se ne smije dozvoliti ubijanje ptica na jezeru - kazao je on.

Aleksandar Šćekić

  ....redakcija
....kućni ljubimci ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum      
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
   
     

2003-2006 © Životinjsko carstvo