....naslovna strana

....pretraživanje

Uštedite energiju i doprinesite usporavanju globalnog zagrevanja
Iako napisan pre par godina, tekst koji je pred vama ne gubi na aktuelnosti. Pravimo skok iz teorije u praksu i ukazujemo vam na konkretne postupke kojima ćete u svakodnevnom životu doprineti usporavanju globalnog zagrevanja a istovremeno uštedeti i nešto novca.

I jare i pare? Zvuči Vam nemoguće?

Čitajte dalje!

Pravilo broj jedan: Sprečite promaju!
Jedno od najvažnijih pravila uštede energije je zaustavljanje njenog neplaniranog tj. slučajnog rasipanja. Dakle, onemogućite svaku, makar i najmanju promaju i već ste načinili veliki korak. Izuzuetna efikasnost, lakoća i brzina "radova" kao i mala cena koštanja čine ovaj način uštede jednim od najpopularnijih. Zimski račun za struju ili druge vrste energenata koje koristite za grejanje, može se na ovaj način [ako budete temeljni] umanjiti od 5 do 20%!!!

Smanjite grejanje
Ljudi često sede u pregrejanim prostorijama zbog previsoko podešenih termostata na svojim grejnim telima. Neki čak to smatraju pokazateljem sopstvenog `luksuznog` načina života. U slučaju da imate centralno grejanje temperaturu možete regulisati ventilom na svakom pojedinačnom radijatoru. Grejete li se na struju ili neko od fosilnih goriva smanjivanjem unutrašnje temperature za samo 1 stepen uštedećete i do 10% novca! 

Osim pozitivnih efekata po novčanik i globalno zagrevanje, imajte u vidu i činjenicu da je mnogo zdravije sedeti u umereno zagrejanim prostorijama nego u pregrejanim. Prevelike temperaturne razlike između unutrašnjosti i spoljašnjosti deluju kao šok na organizam.

Topla voda
Kao i kod grejanja prostorija, previsoke temperature vode za kupanje nisu preporučljive. Za normalno funkcionisanje i obavljanje higijenskih potreba dovoljno je termostat na bojleru postaviti na sredinu ili samo malo okrenutog udesno ka `crvenom` kraju.

Pored temperature vode važne su i ispravne slavine. Neispravna slavina iz koje kaplje topla voda u toku jednog dana potroši količinu tople vode dovoljnu da se do vrha napuni velika kada. Mesečno se na taj način `pojede` količina  novca dovoljna za kupovinu više od jedne nove slavine.

Tuširanje
Uobičajeno tuširanje potroši samo dve petine vode koja je potrebna za kupanje u napunjenoj kadi. Osim toga, tuširanje je i zdravije pošto voda otiče a sa njom i nečistoća.

Roletne
Ukoliko imate funkcionalne roletne, bilo spoljašnje, bilo unutrašnje, uveče ih obavezno spustite. Na taj način ćete dodatno smanjiti odlaženje toplote iz stambenog prostora.

Svetlo
Uvek gasite sijalice kada napuštate prostorije. Takođe, preko dana širom otvorite put sunčevoj svetlosti uklanjanjem zavesa i podizanjem roletni. Na taj način će u vaš dom ući najzdravija - Sunčeva svetlost [i toplota] koja ima višestruko pozitivno dejstvo, ubijajući veliki broj bakterija u vazduhu, podižući temperaturu...

Kuhinja
Šta god kuvali, trudite se da veličina posude tačno pokriva veličinu ringle ili plamena plinskog gorionika. Kod plinskih šporeta plamen treba da zagreva samo donju površinu posude. Kada vrhovi vatre "ližu" preko stranica posude, energija i vaš novac se troše uzalud.

Pranje veša
Nastojte da veš mašinu uključujete samo kada imate količinu veša koja će je napuniti. Takođe slobodno koristite niže temperature [40, 60 stepeni] pošto će današnji moderni praškovi biti efikasni i na tim temperaturama. "Iskuvavanje" je stvar prošlosti i treba ga primenjivati samo kada imate teško zaprljane tkanine koje izdržavaju takvu torturu. Pranje na umerenim temperaturama neće samo uštedeti energiju tj. novac već će i odeća trajati duže bez "ispiranja" boja.

`Standby` kod električnih uređaja
Kada odlazite iz kuće na više od jedan dan, potpuno isključite TV, video rikorder, muzički uređaj, računar i slične uređaje. Ostavljajući ih u standby modu oni će bez ikakvog razloga i dalje trošiti električnu energiju i zagrevati okolinu. Nemojte potcenjivati čak ni ovakve male uštede.
Puno malih ušteda = velika ušteda.  Frižider
Redovno otapajte frižider kada se količina leda nastala od kondenzacije nakupi. Led u unutrašnjosti deluje kao izolator pa kompresor mora duže da radi. Ukoliko se zaleđivanje prebrzo pojavljuje, proverite da li guma na vratima naleže pravilno. Izbegavajte da postavljate frižider blizu šporeta a ako je to neizbežno ostavite razmak od najmanje 15 cm između njih


Sijalice
Ukoliko neke sijalice u vašem domaćinstvu rade više od četiri sata dnevno isplativo je zameniti ih specijalnim sijalicama za uštedu energije. One će sa trećinom potrošnje u odnosu na uobičajene sijalice podjednako obavljati svoju funkciju. Njihova cena jeste dva do tri puta veća od cene običnih ali će se na godišnjem nivou računica isplatiti. Sijalica na fotografiji desno troši samo 10W dajući svetlost ekvivalentnu uobičajenoj sijalici snage 25W. Ove sijalice takođe traju nekoliko puta duže od uobičajenih.

 

Ozbiljnije investicije [koje će se takođe isplatiti na duži period] uključuju poboljšanje izolacije okvira prozora, vrata, samih zidova i zamena starijih grejnih tela uključujući bojlere [u kuhinji i kupatilu]. Nove tehnologije izolacije i materijali koji se danas koriste u velikoj meri smanjuju troškove eksploatacije. Troškovi zagrevanja stambenog prostora se tako mogu smanjiti za neverovatnih 50 % a troškovi zagrevanja vode za petinu. Sve navedeno upućuje da ozbiljno uzmete u razmatranje penzionisanje `starog dobrog` bojlera kao i generalnu proveru i popravku prozora i vrata.

Komentari

 

 

....nestali     ....redakcija
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     ....adrese
....saopštenja      
....galerija    
   
   

     

2003-2009 © Životinjsko carstvo