Printable Version of Topic

Click here to view this topic in its original format

Zivotinjsko carstvo forum _ Ptice u prirodi _ Supergoose Ili Supergusan :-)

Posted by: crnamrlja Jun 12 2006, 09:08 PM


Da li ste čuli za projekat "Superguska"?

Već nekoliko meseci tim naučnika prati živote deset grivastih gusana i njihovo putešestvije dugo ćak 8000 kilometara. Guske polaze iz svojih zimovališta u Irskoj tokom aprila meseca i upućuju se ka Islandu gde im je prva usputna stanica. Gusani su opremljeni minijaturnim odašiljačima čije signale prati satelit. Na ovaj način moguće je neprekidno pratiti trenutni položaj i kretanje ovih ptica. Guske inače na Islandu prave pauzu radi odmora i ishrane pre nastavka putovanja preko Grenlanda ka Elizabetanskim ostrvima u Kanadskom Arktiku.


Pretpostavlja se da neke guske prave kratku pauzu na Grenlandu pre najvećeg dela puta preko mora ka Kanadi. Naučnici iz WWT [Wildfowl & Wetlands Trust] se nadaju da će otkriti da li će neka od markiranih ptica napraviti ovu pauzu i koliko će ona trajati.

Grivaste guske se pare tokom leta i taad podižu svoje mlade. nakon šest nedelja podmladak se pridružuje odraslim jedinkama u povratku u Severnu Irsku gde stižu tokom oktobra.

Ova migracija uključuje duge prelete preko velikih morskih površina i opasan prelet iznad ledenih pustoši Grenlanda.

Website ovog celog projekta koji se odvija uz saradnju sa BBC-jem je nešto zaista izuzetno i toplo ga preporučujem. Na internet adresi http://wwt.org.uk/SuperGoose imate mogućnost da uzivo pratite putanju i trenutnu poziciju svakog od deset gusana.Zanimljivih detalja oko ovog istrazivanja je pregršt. Grivaste guske lete prosečnom brzinom od 60-70 kilometara na sat [dostižu i 90km/h] i u stanju su da prelete čak 1300km za oko 20 sati. Najveće opasnosti koje prete pticama su jaki vetrovi koji ih mogu skrenuti sa kursa a što za mlade neiskusne i fizički slabije jedinke može biti kobno. Tu su i predatori, arkticka lisica, beli medved, galebovi [koji napadaju jaja i mladunce], snezne sove...

Ptice koje su odabrane da ponesu minijaturne odašiljače su sve mužjaci, nazvani po pionirima avijacije: Alberto Santos-Dumont, Floyd Bennet, Arthur Whitten-Brown, Douglas 'Wrong-Way' Corrigan, Floyd Bennett, Howard Hughes, Louis Bleriot i Orville Wright.
Tri gusana trenutno nose imena CBBC1, CBBC2 i CBBC3 i njima ce imena dati deca gledaoci kanala Children BBC. Takođe je moguće online dati predlog za ime nekog od ovih gusana na specijalnom delu website-a za decu http://www.bbc.co.uk/cbbc/wild/rws/springwatch/supergoose/

Razlog zbog koga su naučnici odlučili da među pticama koje nose odašiljače ne budu ženke su njihova sitnija građa [manja snaga i izdržljivost]. Glavni razlog je međutim to što ženke treba da legu jaja i brinu o njima pa se želeo izbeći bilo kakav potencijalno negativan efekat nošenja odašiljača.

Glavni razlog započinjanja ove studije je želja da se otkriju nepoznate činjenice o životu ove vrste gusaka. Praćenjem putanje ove migracije naučnici će prikupiti informacije o najvažnijim lokacijama na kojima guske prave pauze tokom puta pa će ta mesta moći da budu posebno zaštićena u budućnosti. Osim toga, prikupljaju se takođe važni podaci o brzini leta i visini na kojoj se kreću što će svakako upotpuniti znanje o ovoj vrsti.

Nadam se da dovoljno poznajete engleski jezik i da će vam makar delimično proučavanje ovog projekta biti zanimljivo. Svakako pogledajte Flash prezentaciju, tekst i fotografije ove migracije na http://www.bbc.co.uk/nature/animals/birds/supergoose/journey/ delu BBC web site-a. Biće vam potreban instaliran Flash player koga možete besplatno preuzeti http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash.

Powered by Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)