IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

 
Reply to this topicStart new topic
> Eko-kutija, recikliranje pomocu glisti
Ck_psih
post Jul 25 2011, 05:38 PM
Post #1


Junior
**

Group: Član
Posts: 276
Joined: 24-May 04
From: Krusevac
Member No.: 116Eko-kutija je odlican nacin reciklaze organskih ostataka iz domacinstva, skole, restorana, itd. Pored toga sto se oslobadjamo nepotrebnih ostataka, dobijamo i odlican humus, koji se moze koristiti za cvece, povrce, voce, bastu, i tome slicno, kao i gliste, za pecarose smile.gif

Postoji vise podataka o pravljenju ovih kutija, u pogledu dimenzija, sistema funkcionisanja, oblika itd, ali se sve svodi na odrzavanju konstantnih vrednosti pH (7), vlaznosti (80%). Takodje, temperature ne smeju previse da variraju. Optimalna temperatura je oko 20 stepeni celzijusa.

Preporucene dimenzije ovih malih, bioloskih reciklaznih centara su 35 x 45 x 30 cm. Dno mora biti perforirano kako bi se omogucilo oticanje viska vode. Takodje, i stranice moraju biti perforirane (manje nego dno) kako bi se omogucila cirkulacija vazduha.

Na dno kutije se stavlja oko 2 cm debeo sloj sitno iscepanog kartona ili papira, koji sluzi kao pocetna hrana za gliste i sloj za oticanje viska vode. Na ovaj sloj se dodaje 5 - 6 cm sloja humusa od glista (moze se nabaviti u svakoj cvecari) koji pomesamo sa malo iscepkanog papira. Ako bas ne mozemo naci humus od glista, mozemo iskoristiti i obicnu zemlju za cvece. VRLO JE BITNO DA SLOJEVE NE SABIJAMO, VEC IH OSTAVLJAMO RASTRESITIM!!!!!

Sada dodajemo gliste. Mozemo dodati "obicne" gliste koje mozemo nabaviti u svakoj ribolovackoj prodavnici. Za ovu kutiju je dovoljno oko 200 glista (u jednoj casi iz ribolovacke prodavnice ih ima oko 50), posto se one relativno brzo razmnozavaju. Gliste ne mesamo sa slojevima, vec ih samo istresemo iz casa, a one ce pronaci same put u zemlju.

Kutiju ostavljamo na senovito mesto na balkonu, vrtu, podrumu ili stanu... Vrlo je bitno da kutija nije pored jakog izvora vibracija (prometni putevi, zeleznicki put, aerodrom, ves masina itd.) buduci da su gliste izuzetno osetljive na vibracije.

Odmah po naseljavanju kutije mozemo poceti sa hranjenjem. Glistama se dodaje papir, karton, stari hleb, testenina, otpaci od voca i povrca (nikako citrusno!), mleko, surutka u tankom sloju. Nikako ne smemo dodati meso, masnoce, jako slanu i kiselu hranu. Sva hrana koja se dodaje treba da bude dobro navlazena.

S vremena na vreme, na povrsinu se mora dodati malo praha kalcijum karbonata, kako bi se odrzala konstantna pH vrednost. U ovu svrhu moze posluziti i obicna, skolska kreda koju cemo izmrviti i u vidu vrlo tankog sloja, dodati na povrsinu nase kutije.

Kao sto sam vec napomenuo, potrebno je odrzavanje vlaznosti od 80%. Dobar nacin za proveru vlaznosti je kada se povrsinski sloj uzme u ruku i stisne. Iz ovako stisnute mase treba da izadju par kapi vode. Ako ne izlazi voda, znaci da nam je u kutiji presuvo, i treba se odmah navlaziti. Ovo se moze odraditi obicnom prskalicom za cvece.

U gornjem sloju ce uvek biti glista sa kokonima (opnom u kojoj su oplodjena jaja) buduci da je u tom sloju prisutna hrana, dok je u donjoj gotov humus, tj svarena materija smile.gif . Kada nam se kutija napuni, sklonimo gornji sloj sa glistama i kokonima, i izvadimo gotov humus. Zatim na dno kutije stavimo novi sloj sitno iseckanog papira i kartona, malo humusa i vratimo malopre izvadjeni gornji sloj. Tako se proces nastavlja.

Ove kutije ne sire nikakve mirise, sve je prirodno


Ako je neko zainteresovan da zasnuje ovakvu ekolosku fabriku, a ima nekih nejasnoca, slobodno neka postavi ovde sta god mu nije jasno, potrudicu se da odgovorim i da razjasnim sve smile.gif--------------------
Ostavimo cisto da bismo zatekli cisto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ck_psih
post Jul 29 2011, 02:31 PM
Post #2


Junior
**

Group: Član
Posts: 276
Joined: 24-May 04
From: Krusevac
Member No.: 116Neke varijante Eko-kutija:
--------------------
Ostavimo cisto da bismo zatekli cisto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ck_psih
post Jul 29 2011, 02:34 PM
Post #3


Junior
**

Group: Član
Posts: 276
Joined: 24-May 04
From: Krusevac
Member No.: 116


Kao sto vidite, postoji puno razlicitih varijanti, ali princip je svuda isti... vazno je samo pridrzavati se uputstva koje sam izneo gore, pustiti masti na volju... i uzivati msn-wink.gif


--------------------
Ostavimo cisto da bismo zatekli cisto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 Lo-Fi Version Time is now: 21st February 2018 - 12:36 AM