IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

 
Reply to this topicStart new topic
> Sve O Kunicima, osnovne informacije o kunicima
Moj Kunic
post Jan 20 2012, 07:43 PM
Post #1


Novi član
*

Group: Član
Posts: 1
Joined: 20-January 12
Member No.: 12,116



Kunić kao kućni ljubimac?
Onaj ko se prvi put susreće sa ovom idejom često će se zapitati gde je tu zadovoljstvo. No nemojmo krenuti sa predrasudama. Kunići su izrazito druželjubive životinje koje, kada vam jednom uđu u srce, teško odatle izlaze. Vrlo brzo ćete se zaljubiti u njih.
Kunić nije glodar kako mnogi misle. Zbog toga što kunići imaju dva para prednjih gornjih zuba, par normalnih zubića koji su nam lako vidljivi i jos jedan par šiljatih zubića koji se nalaze iza normalnih, svrstavamo ih u posebnu grupu koja se zove dvojezubac ili dvozubac.
Kunićima je urođena potreba za grickanjem. Ako im ne obezbedite dovoljno grančica za grickanje verovatno će preći na vaš nameštaj. Kunići nisu psi i mačke na koje smo navikli. Ponašaće se znatno drugačije zbog toga što nisu predatori i nemaju ni približno slične životne navike.
Kunići su sve češće kućni ljubimci, ali još uvek na neki način važe za “domaće životinje” koje se koriste u prehrani. Ljudi ih čuvaju u kavezima i ne obraćaju pažnju na njihove potrebe. Zbog toga se smatra i da su kunići idealna igračka za decu. Kunići su jako osetljiva bića, te u brigu o njima treba uneti puno emocija i posvećenosti. Oni nisu igračke i prema njima se tako ne treba ophoditi!
Kunići mogu živeti i do deset godina. Imajte to u vidu pre nego nabavite kunića! Oni su životinje koje su najčešće aktivne noću zato sto vrlo dobro vide u mraku, pa će većinu dana provesti u snu. Obožavaju pažnju! Nemojte im je nikada uskraćivati, jer bez nje mogu postati frustrirani ili agresivni.
Kunić je životinja koju lako možete pripitomiti, životinja koja voli da se mazi. Da biste razumeli kuniće i njihovo ponašanje morate ih dobro upoznati, saznati kakve su njihove navike, šta im prija a šta ne.


Pre nabavke kunića dobro razmislite i zapitajte se da li je to pravi ljubimac za vas zato što kunići teško podnose razdvajanje i napuštanje :
Kunići žive do 10 godina i za to vreme potrebna im je svakodnevna nega i pažnja.
Kunići su ponekad bolesni, te im je neophodna veterinarska pomoć koja zna biti skupa.
Kunići nisu ljubimci za decu, zato sto se deca sama bez vaše pomoći ne mogu brinuti o kuniću.
Kunići mogu da vam unište nameštaj, pregrizu kablove,izgrickaju zidove, ako ne zaštitite svoje pokućstvo po preporukama.
Kuniće treba često četkati i brinuti o njihovoj higijeni.
Kunići nisu igračke i ne vole kada se prema njima tako ponašamo.
Kunić će jednoga dana postati star i trebaće mu vaša nega i pomoć.
Kunići vole slobodu i ne podnose da budu stalno zatvoreni.


Prehrana

Seno je najvažnije u prehrani svakog kunića. Ono zadovoljava potrebu kunića za žvakanjem, ali pre svega bitno je zbog zdravlja. Održava normalnu PH vrednost u probavnom sistemu kunića, pomaže u trošenju zubića, prevenciji zatvora i proliva. Seno je sušena trava.

Ni jedan kunić ne može živeti bez sena. Kunić mora imati seno na raspolaganju uvek, 24 sata dnevno! Kunići jedu i do 80 puta na dan, te im seno uvek mora biti posluženo i na dohvat ruke.

Seno treba da čini 80-90 posto dnevne ishrane vašeg kunića! Nikada nemojte ostavljati kunića bez sena!

Povrće je jako bitno u ishrani kunića, jer je ono prirodan izvor hranljivih materija. Povrće pomaže u prevenciji zatvora, jer održava kašast sadržaj u stomaku kunića. Povrće koje dajete kuniću treba biti neprskano i dobro oprano u vrućoj vodi.
Dnevna porcija povrća treba da bude velika onoliko koliko je velika glava vaseg kunića.

Kunićima mlađim od 4 meseca ne treba davati povrće, osim ako ga nisu jeli od početka svog života uz majku. Kada kunić napuni 4 meseca povrće se polako i oprezno uvodi u ishranu. Kunići ne bi trebali živeti bez povrća.

Dosta se polemisalo o tome da li kunićima treba davati mokro, tek oprano povrće, ili osušeno povrće?
Postoje mitovi o tome kako mokro povrće izaziva proliv kod kunića.
Da je tako, za ne bi svaki kunić dobio proliv nakon sto popije vodu posle posluzene porcije povrća? Razmislite, da li kunići u prirodi suše povrće pre jela?
Istina je: Sveze i morko zeleno povrće pomaze crevnom sadrzaju da ostane hidriran, te da lakse prodje, tj. izadje iz creva. Kuniću povrće dakle treba sluziti tek oprano, jer ce to povećati unos vode i olaksati varenje. Stvaranjem “kašastog” sadrzaja u želudcu radimo na prevenciji zatvora kod kunića.

Bilje je odličan izbor u prehrani svakog kunića. Oni obožavaju sušeno i sveže bilje, te im treba omogućiti da ga često dobijaju u prehrani. Bilje pomaže rad digestivnog sistema kunića i održavanje normalne PH vrednosti. Kunići takođe obožavaju da glođu razne grančice, što je jako dobro za trošenje zubića.

Voće se daje kao poslastica, zbog toga što u njemu ima dosta sećera. Ne treba preterivati sa voćem. Maksimum davanja voća je jednom nedeljno. Ono je najbolja poslastica za kuniće i oni ga rado jedu, te im uvek radije dajte voće nego komercijalne poslastice koje se prodaju u pet šopovima i koje su takođe veoma nezdrave!

Peletirana hrana je hrana koju kupujemo u pet šopu. Morate biti jako oprezni pri izboru hrane za svog ljubimca. Najčešće se hrana za kuniće meša sa žitaricama, što nikako nije dobro za zdravlje vaseg kunića. Žitarice sadrže skrob, a osiromašene su celulozom i ne predstavljaju prirodnu ishranu kunića. Kunić koji jede hranu sa žitaricama imaće prekomernu težinu, česte prolive, nadutost. Izbegavajte svaku hranu koja sadrži žitarice!

Ne zaboravite, peletiranu hranu kunići bi trebali dobijati jako malo, jednom dnevno po jednu supenu kašiku!

Voda je za kuniće jako važna, kao i za sva druga živa bića. Kunić ne može opstati bez vode. Trudite se da mu voda u pojilici uvek bude sveža, a da pojilica nikad ne bude prazna. Takođe redovno perite pojilicu da bi voda koju unutra sipate ostala čista. Normalan unos vode je bitan i zbog prevencije ileusa (zatvor).
U letnjim danima kunići piju više vode nego u zimskim. Mladi kunići koji ne dobijaju povrće obično piju više vode.

Kuniću nudite hranu redovno, ujutru i uveče. Trudite se da ponuđena hrana bude što više raznolika. Kuniću morate ponuditi minimum 4 različite vrste povrća dnevno kako biste mu osigurali sve hranljive sastojke.
Kunici su biljojedi. Sva naša ljudska hrana sem povrća i voća za njih može biti jako otrovna, pa čak i smrtonosna! Nikada nemojte davati kunićima hleb, čokoladu, čips, keks niti bilo šta tome slično!


Smestaj

Obavezno obezbedite vaš dom pre nego donesete kunića. Zaštitite kablove jednostavnim postavljanjem kanalića za kablove, ili uvlačenjem kablova u crevo za klima uređaj, što je jevtiniji izbor i može se kupiti u svakoj električarskoj radnji. Sklonite časopise, knjige i sve lako progrizive stvari.
Kunići mogu jako srećno živeti u stanu. Na nama je da im obezbedimo što bolji i ugodniji dom.
Kunići mogu, a i ne moraju imati kavez. Za one koji žele da kunića čuvaju u kavezu, preporučuje se da kunić bude zatvoren samo noću. Kunićima je neophodna fizička aktivnost da bi bili zdravi, zato što će zatvoren kunić biti isfrustriran i agresivan. Oni uživaju u našem društvu, a to ne mogu zatvoreni. Nijedno biće ne bi trebalo veći deo života provesti iza rešetaka. Nemojte uzimati kunića ukoliko planirate da ga držite u zatočenistvu!
Kavez treba biti prostran, da kunić ima gde da se okrene, legne, protegne. U kavezu mora postojati wc, pojilica ili činijica sa vodom i posuda za seno (senilica).
Takođe u kavez možete ubaciti igračke koje vaš kunić voli. Kavez je kuniću kućica, mesto za skrivanje, i odmor. Kavez treba biti postavljen ma mirnom mestu. Gornji deo kaveza obavezno mora biti prekriven nekom ponjavicom ili peškirom, jer se kunići vole penjati a ne bi bilo dobro da zaglave šapicu u žicu od kaveza jer je tako mogu slomiti! Kavez nemojte stavljati na uzvišeno mesto, zato sto kunić treba sam ulaziti da jede i pije kad želi. Oni vole da leže na plastici, tako da nije potrebno stavljati prostirke u kavez.
Ne zaboravite, kunići vole svoj mir, ne vole čišćenje kaveza i mogu vas napasti dok to radite. Držite kunića podalje od kaveza dok čistite. WC čistite svaki, ili svaki drugi dan. Kao podlogu u wc možete staviti drveni pelet (pelet za ogrev) ili piljevinu. Drveni pelet će mnogo bolje upijati mokraću i mnogo manje zaudarati, dok se na piljevini oseti miris mokraće jer ona nema dobru moć upijanja! Nemojte koristiti komercijalne podloge za kućne ljubimce, peskove za mace, kristale i slično, jer mogu biti otrovni za kunića! Vodu u pojilici menjajte svaki dan!
Kavez, tj.dno kaveza čistite jednom nedeljno ili češće. Nikako ne upotrebljavajte agresivna sredstva pri čišćenju wc-a i kaveza!!! Može biti jako opasno po zdravlje kunića. Za čišćenje se koristi jabukovo ili alkoholno sirće razblaženo u vodi. Sirće je jedino sredstvo koje uklanja mrlje od mokraće kunića, a takođe je dobro i za dezinfikaciju. Kavez treba ispirati vrelom vodom i dobro obrisati.
Niko ne voli da živi u prljavom, a naročito ne kunići. Stoga čistite kavez redovno.
Kunići vole sigurnost pod svojim šapama. Parket nije najbolja opcija za njih, zato što je klizav i nepogodan za trčanje. Ako imate parket prekrijte određena mesta ponjavicama ili stazama, da vaš kunić može da trči.
Nemojte dozvoljavati vašem kuniću da se penje na mesta sa kojih može da padne!
Ako je vaš kunić nekastriran, desiće se da ponekad upiški krevet. Sprečite to postavljanjem nepromočive mušeme za bebe, ili ako želite da prođete jevtinije, kupite zavesu za tuš kabinu koja takođe ne propušta.


Da li je kunić moj idealni ljubimac?

Kunići su pre svega plahe životinje. Vrlo lako se mogu pripitomiti i naučiti na život sa čovekom.
Da bi čovek naučio da živi sa kunićem, on mora dobro upoznati njegovo ponašanje koje se znatno razlikuje od ponašanja pasa i mačaka. Potrebna je ljubav i strpljenje, jer ništa se ne može preko noći. Kunići će vam mnoge stvari jasno pokazati i staviti do znanja.
Kunići uživaju u maženju! Najviše vole da se maze po glavi,iza ušiju,po obrazima… Radite to polako i nežno. Kunići će najčešće sami dolaziti kada žele da se maze, ali ce takođe i sami odlaziti. Ne primoravajte kunića na maženje, jer će početi to da doživljava kao silu te mu neće biti primamljivo.
Da biste se što bolje zbližili sa svojim kunićem, spustite se na njegov nivo. Pokušajte da zamislite kako kunić gleda na svet i stvari oko sebe.
Kunići nam govore, treba ih slušati!
Lezite na zemlju i promatrajte njegovo ponašanje. Budite u njegovoj blizini i učite! Ako vam vaš kunić priđe i počne da vas njuška to znači da je zainteresovan za vas. Ako vas gurne njuškicom, želi vašu pažnju, ili ste mu se jednostavno našli na putu i želi da se pomerite. Kruženje oko nogu obično znači seksualnu privlačnost i to će najčešće raditi ne kastrirani kunići. Trljanje brade o stvari je obeležavanje mirisnom žlezdom koja se nalazi na bradi kunića. Veoma često ćete videti svog kunića kako poskakuje i jedan deo tela zabacuje u stranu. To zovemo zečji ples. To je znak da je vas kunić radostan, zadovoljan i oseća se sigurno. Škrgutanje zubima označava veliko zadovoljstvo i to će raditi dok ga mazite, kao mačke kada predu. Lupanje zadnjom šapom o pod znači da vaš kunić oseća da je u velikoj opasnosti. Ako se kunić iznenada baci na bok i prestane da se pomera, ne plašite se. Oni tako spavaju!
Kunići su teritorijalne životinje! To znači da oni vole prostor u kojem su i osećaju da su u obavezi da ga brane i obeležavaju. Prostor obeležavaju kugličarenjem, trljanjem brade o stvari, mokrenjem (ne važi za kastrirane kuniće). Samim tim kunić neće biti oduševljen kada čistite njegov kavez, tj. kada sklanjate i brišete mesta koja je on obeležio. Često kunići u tim situacijama postaju pomalo agresivni, te će režati na metlu, vašu ruku, krpu… Ne brinite, to je normalno ponašanje!
Kunići uče jedni od drugih. Nemojte se začuditi ako vaš kunić nauči pridošlicu nekim svojim trikovima.
Agresivan kunić? Kunići su retko agresivni. Ta agresivnost najčešće nastaje kao posledica lošeg ophođenja prema kuniću, neke preživljene traume, straha, zanemarivanja. Da bi vaš kunić bio druželjubiv morate se družiti sa njim. Kunići koji cele dane provode u kavezu ili zapostavljeni biće loše raspoloženi, pa čak i agresivni.
Ako ste dobri prema vašem kuniću, on će biti dobar prema vama. Poštujte njegovo i naučite njega da poštuje vaše!
Da li kunića treba kažnjavati? Kunića nikada ne smete udarati! Ako vaš kunić uradi nešto što se ne sme, stavite ga u kavez na 5 minuta. Oni su inteligentne životinje, vrlo lako razumeju zašto su zatvoreni.
Kunići takođe vrlo brzo ukapiraju oštro i glasno NE! Svaki put kada vidite da vaš kunić radi nešto pogrešno recite mu Ne! Tako će naučiti šta sme a šta ne sme. Kunići se lako nauče lepom ponašanju.
Kunići vole društvo! Ne zaboravite da kunići obožavaju društvo. Najbolje društvo za kunića je drugi kunić. Ali i čovek može da posluži. Igrajte se sa vasim kunićem, mazite ga, upoznajte njegove navike, njegove strahove, ponašanje. Kunić vrlo lako može postati veoma odan ljubimac koji će vas pratiti svuda po kući, potpuno isto kao pas. Da biste postali prijatelj svom kuniću, morate provoditi što više vremena zajedno.
Ne zaboravite, kunić se jako razlikuje od psa i mačke, te je i njegovo ponašanje drugačije. Nemojte od kunića očekivati da će vam ceo dan sedeti u krilu. Kunići imaju drugačije navike i potrebe. Naučićete da ih zadovoljite onda kada upoznate svog ljubimca.
Zapamtite, kunići žive do 10 godina. Budite spremni da delite život sa svojim ljubimcem do kraja.


Disciplina

Kuniće je nemoguće disciplinvati na način na koji disciplinujemo pse i mačke. Udarac novinom preko njuske neće objasniti vašem kuniću ništa. Kunići koji su tučeni postaće agresivni i bojaće vas se. Oni su u prirodi plen i nasilne metode discipline, kao što su batine, doživljavaju potpuno drugačije od pasa i mačaka. Na te agresivne metode vaspitavanja oni reaguju na način: „Bori se ili beži“ Dakle, kunić koji je tučen neće više biti vaš prijatelj već će biti prestravljeno stvorenje koje će od vas bežati i smatrati da ste neprijatelj. Kunića takodje možete ozbiljno povrediti ako pokušate da ga udarite. Stoga, strogo izbegavajte bilo kakav vid fizickog kaznjavanja.
Divno je to sto agresivno ponasanje nije jedina metoda u vaspitanju kucnih ljubimaca. Puno uspeha ćete postići ako svom kuniću kažete oštro,glasno i kratko NE kada ga vidite da radi nešto što ne bi trebao. Ova tehnika funkcioniše dobro kod gotovo svih kunića. Svakako je najbolji savet svim vlasnicima kunića da prvo uklone sva „iskušenja“ tj. sve ono što bi vaš kunić potencijalno mogao da uništava.
Takodje se dobro pokazala metoda koja predlaze zatvaranje ljubimca u kavez na 15 minuta onda kada uradi ono što ne treba. Dok to radite budite uzdržani, nemojte mu tepati i ne obraćajte pažnju na njega. Pre ili kasnije, svaki kunić će shvatiti zašto je zatvoren.
Dobro ponašnje uvek treba nagraditi. Kada vaš kunić uči nove stvari i uradi „zadatak“ onako kako treba, veoma je stimulativno i pozeljno nagraditi ga brusnicom, kolutom banane, ili nekom drugom omiljenom hranom. Kada jednom vaš kunić shvati da je njegova poslušnost isplativa manje su šanse da odstupi od zahtevanog.


Higijena

Kunića je potrebno redovno četkati. Za to koristite četke za kućne ljubimce. Najbolja četka za kuniće je FURminator četka. Na krilo stavite peškir, pa zatim kunića, mazite ga jednom rukom, a drugom četkajte. Vaš kunić četkanje može doživeti kao zabavu ako to radite uz maženje. Nemojte grubo prelaziti četkom preko kunićeve dlake. Nemojte ga čupati. Nemojte pritiskati četkom da ne biste oštetili kožu.
Rezanje noktiju je potrebno obavljati na svaka tri meseca ili češće. Za rezanje noktiju su nam potrebne makazice za kućne ljubimce. Kod sečenja noktiju morate paziti da ne presečete žilu koja se nalazi unutar nokta i lako je vidljiva kod kunića koji imaju svetle nokte. Kunića sečenje noktiju ne boli!
Mnogi vlasnici će primetiti da njihov kunić ne uživa u sečenju noktiju. To je normalno. Ako se vas kunić otima i pokušava da pobegne najradije pozovite nekoga ko bi vam pomogao i pridržao kunića dok vi sečete nokte.
Svaki kunić ima peritalne otvore. Oni se nalaze levo i desno, odmah uz polni organ kunića. Peritalne otvore treba proveravati. Ako se nakupila prljavština koja je obično tamno crvene boje, treba je očistiti štapićima za uši namočenim u vodu. Nemojte se iznenaditi neprijatnim mirisom, to je normalno.
Kunići su veoma čiste životinje, čistije od mačaka! Njihovo krzno nema miris! Kuniće nije potrebno nikada kupati.
Kuniće je potrebno redovno vagati. Gubitak težine može značiti da je vaš kunić bolestan.
Pregledajte svom kuniću uši, šape, oči, zube. Svaka promena može značiti da nesto nije u redu, te je treba uočiti na vreme. Ako vaš kunić isprlja šapice ili mu je guza prljava, možete ga oprati pod mlazom tople vode najradije bez bilo kakvih šampona.
Bitno je zapamtiti da kunići ne vole kada im se radi nešto neugodno, tako da ce vaš kunić najverovatnije pokušavati da pobegne dok obavljate redovnu higijenu.


WC i kunici ?

Kunići se mogu naučiti upotrebi wc-a! To je sasvim izvodljivo uz malo dobre volje i strpljenja. Morate takođe razumeti da nekastrirani kunići ne mogu da kontrolišu svoj nagon za kugličarenjem i mokrenjem, jer time obeležavaju prostor u kojem se nalaze. Oni će se teško navići na wc. Sa kastriranim kunićima to ide puno lakše zato što oni imaju znatno manju potrebu za obeležavanjem. Bitno je pre svega kuniću obezbediti prostran wc sa kvalitetnom podlogom (drveni pelet) i iznad wc-a staviti senilicu. Kunić će ulaziti u wc da bi jeo seno i krenuće sa kugličarenjem i mokrenjem unutar wc-a. U početku će se dešavati da vaš kunić i dalje piški na nekim mestima van wc-a. Obrišite to salvetom i salvetu stavite u wc. Nakon nekog vremena vaš ljubimac će shvatiti šta želite od njega, te će obavljati nuždu samo na jednom mestu koje je za to predodređeno.


Šta je kunić

Nase kuniće, kako od milošte, tako i zbog očigledne sličnosti,veoma često nazivamo “zekama”.
Za početak moramo razjasniti to da kunić nije zec!
Dakle, vi ne čuvate zeku, već kunića!
Zečevi su divlje životinje koje žive u šumi, iznad zemlje, rađaju mlade koji su prekriveni krznom, izričiti su individualci te ne žive u zajednicama, imaju izraženo duge uši i šape. Oni ne mogu biti kućni ljubimci, zbog svoje divlje prirode.
Kunići imaju kraće uši i šape, žive u zajednicama, kopaju rupe ispod zemlje gde se nastanjuju i rađaju mlade koji su slepi i nemaju dlaku. Kunić može biti kućni ljubimac.
Postoje razne vrste kunića. Takođe mnogi kunići mogu biti divlji, ali ih čovek može pripitomiti, dok zec ostaje divalj te je nemoguće od njega načiniti kućnog ljubimca.
Osnovne razlike:
Kunice nose mladunce 28/34 dana.
Kunice rađaju mlade ispod zemlje, u gnezdu koje prave od svoje dlake. U proseku ima pet mladih po leglu. Tek rođena mladunčad teži svega 50 grama. Bebe su mirne i najviše vremena provode u snu. Kunići zive u grupama i jako vole društvo.
Mogu biti kućni ljubimci i lako se navikavaju na stan i ljudsko društvo.
Oni se mogu zbližiti sa čovekom i lako ih je pripitomiti.
Latinski naziv kunića je Orcyctolagus Cuniculus
Zečice svoje mlade nose 40/42 dana.
Rađaju ih na livadama, u šumama, iznad površine zemlje i ne prave gnezda.
U proseku ima oko dva mladunca u leglu. Tek rođena mladunčad teži 100 grama. Bebe od prvih dana svog života skaču, mogući su ugrizi,frktanje…
Ne mogu biti kućni ljubimci i nikako ne mogu živeti u zatočenistvu zato što su u tim uslovima skloni samopovređivanju. Zečevi su vrlo plahe životinje!
Latinski naziv zeca je: Lepus Europaeus Pallas


Textovi preuzeti sa sajta: http://mojkunic.com/index.php

Svim vlasnicima kunica preporucujem facebook stranicu MOJ KUNIC - http://www.facebook.com/pages/Moj-kuni%C4%87/260999377289930 - na kojoj mozete citati sve sto vas zanima o njima, postavljati slike svojih kunica, pitati sve sto vas interesuje ili jednostavno uzivati u slikama, video snimcima, textovima ...

Uzivajte thumbsup.gif


--------------------
Ti ne znaš kako je bolno čuti kad mi kažu da ti više ne postojiš, skriven si ti u mom srcu i kolaš venama mojim. Ti ne znaš kako se bojim i kako te čuvam i ne dam praskozorjima da te otkriju, šćućurenog u moj san. Kako mi zadrhti svaka trepavica i kako mi je još teže, kad mi ljudi kažu: skini taj očaj sa lica. Ti ne znaš kako me to zaboli. Ima tebe u meni i mene u tebi. Dok živim, imaće ko da te voli.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 19th February 2018 - 08:32 PM