IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

> Supergoose Ili Supergusan :-), Zajednicki projekat WWT-a i BBC-ja
crnamrlja
post Jun 12 2006, 09:08 PM
Post #1


Gazda :)
*****

Group: Admin
Posts: 2,411
Joined: 28-April 03
From: Beograd
Member No.: 5
Da li ste čuli za projekat "Superguska"?

Već nekoliko meseci tim naučnika prati živote deset grivastih gusana i njihovo putešestvije dugo ćak 8000 kilometara. Guske polaze iz svojih zimovališta u Irskoj tokom aprila meseca i upućuju se ka Islandu gde im je prva usputna stanica. Gusani su opremljeni minijaturnim odašiljačima čije signale prati satelit. Na ovaj način moguće je neprekidno pratiti trenutni položaj i kretanje ovih ptica. Guske inače na Islandu prave pauzu radi odmora i ishrane pre nastavka putovanja preko Grenlanda ka Elizabetanskim ostrvima u Kanadskom Arktiku.


Pretpostavlja se da neke guske prave kratku pauzu na Grenlandu pre najvećeg dela puta preko mora ka Kanadi. Naučnici iz WWT [Wildfowl & Wetlands Trust] se nadaju da će otkriti da li će neka od markiranih ptica napraviti ovu pauzu i koliko će ona trajati.

Grivaste guske se pare tokom leta i taad podižu svoje mlade. nakon šest nedelja podmladak se pridružuje odraslim jedinkama u povratku u Severnu Irsku gde stižu tokom oktobra.

Ova migracija uključuje duge prelete preko velikih morskih površina i opasan prelet iznad ledenih pustoši Grenlanda.

Website ovog celog projekta koji se odvija uz saradnju sa BBC-jem je nešto zaista izuzetno i toplo ga preporučujem. Na internet adresi wwt.org.uk/SuperGoose imate mogućnost da uzivo pratite putanju i trenutnu poziciju svakog od deset gusana.Zanimljivih detalja oko ovog istrazivanja je pregršt. Grivaste guske lete prosečnom brzinom od 60-70 kilometara na sat [dostižu i 90km/h] i u stanju su da prelete čak 1300km za oko 20 sati. Najveće opasnosti koje prete pticama su jaki vetrovi koji ih mogu skrenuti sa kursa a što za mlade neiskusne i fizički slabije jedinke može biti kobno. Tu su i predatori, arkticka lisica, beli medved, galebovi [koji napadaju jaja i mladunce], snezne sove...

Ptice koje su odabrane da ponesu minijaturne odašiljače su sve mužjaci, nazvani po pionirima avijacije: Alberto Santos-Dumont, Floyd Bennet, Arthur Whitten-Brown, Douglas 'Wrong-Way' Corrigan, Floyd Bennett, Howard Hughes, Louis Bleriot i Orville Wright.
Tri gusana trenutno nose imena CBBC1, CBBC2 i CBBC3 i njima ce imena dati deca gledaoci kanala Children BBC. Takođe je moguće online dati predlog za ime nekog od ovih gusana na specijalnom delu website-a za decu http://www.bbc.co.uk/cbbc/wild/rws/springw...tch/supergoose/

Razlog zbog koga su naučnici odlučili da među pticama koje nose odašiljače ne budu ženke su njihova sitnija građa [manja snaga i izdržljivost]. Glavni razlog je međutim to što ženke treba da legu jaja i brinu o njima pa se želeo izbeći bilo kakav potencijalno negativan efekat nošenja odašiljača.

Glavni razlog započinjanja ove studije je želja da se otkriju nepoznate činjenice o životu ove vrste gusaka. Praćenjem putanje ove migracije naučnici će prikupiti informacije o najvažnijim lokacijama na kojima guske prave pauze tokom puta pa će ta mesta moći da budu posebno zaštićena u budućnosti. Osim toga, prikupljaju se takođe važni podaci o brzini leta i visini na kojoj se kreću što će svakako upotpuniti znanje o ovoj vrsti.

Nadam se da dovoljno poznajete engleski jezik i da će vam makar delimično proučavanje ovog projekta biti zanimljivo. Svakako pogledajte Flash prezentaciju, tekst i fotografije ove migracije na OVOM delu BBC web site-a. Biće vam potreban instaliran Flash player koga možete besplatno preuzeti OVDE.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
- crnamrlja   Supergoose Ili Supergusan :-)   Jun 12 2006, 09:08 PM


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 Lo-Fi Version Time is now: 21st February 2018 - 10:22 AM