IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

> Istrazivanje: Odbaceni Psi Postaju Ljubomorni, Jennifer Viegas, Discovery News
crnamrlja
post Sep 10 2006, 05:52 PM
Post #1


Gazda :)
*****

Group: Admin
Posts: 2,411
Joined: 28-April 03
From: Beograd
Member No.: 5Odbaceni psi postaju ljubomorni, pokazuje najnovije istrazivanje koje je utvrdilo da psi osecaju narocitu ljubomoru kada se nalaze u `ljubavnom trouglu` koji ukljucuje njihovog vlasnika i drugu osobu ili zivotinju koja je nova u okruzenju.

Otkrice ukazuje da psi po svemu sudeci osecaju i ponos, sramotu, krivicu i druge sekundarne emocije izvan osnovniih emocija kao sto su bes, nervoza i iznenadjenje. Naucnici su do sada smatrali da samo ljudi i simpanze pokazuju ponasanje koje je povezano za sekundarne emocije.Genetska sklonost prema ljubomori moze vuci korene cak i od jako dalekih divljih predaka samog psa.

"Ubedjen sam da mozete pronaci ljubomoru kod vukova, kaze sef istrazivackog tima Paul Morris. Na primer, seksualna ljuomora bi bila izuzetno jak motiv medju divljim zivotinjama. Ljubomora se takodje vezuje za poziciju u hijerarhiji i medjusobne odnose u okviru copora.

Morris je phiholog na Portsmautskom Univerzitetu i clan je univerzitetskog Centra za istrazivanje emocija. On i njegoa koleginica Christine Doe su posmatrali 1000 vlasnika domacih zivotinja na jugu Engleske.

Naucnici su pitali vlasnike zivotinja da opisu primecene primarne i sekundarne emocije kod svojih zivotinja, ukljucujuci macke, svinje, konje, kunice, pacove i hrckove, kao i pse.

Sve zivotinje su dobile visoke ocene za sekundarne emocije, sa preko 80 procenata vlasnika koji su tvrdili da njihovi psi pokazuju znake ljubomore.

Kada su Morris i Doe razgovarali sa ucesnicima ovog istrazivanja, vlasnici su po vise puta govorili da su njihove kuce izgledale ljubomorne kada bi se u porodici pojavila nova osoba.Morris je takodje istrazivao ovaj fenomen i direktno na svoja dva psa, Silver i Jessie. Iskazivao je preveliku paznju Silveru a onda samo povremeno pomazio Jessie po glavi.

Jessie bi pokazivala zube i brundala ali je suzdrzavala svoj bes i pokusavala da se ugura natrag na svoje dotadasnje mesto u `coporu`.

`Ljubomora je u svojoj sustini povezana sa stvarnim ili pretpostavljenim gubitkom ljubavi, uzbudjenja i paznje`, rekao je Morris Discovery news-u. Pseca ljubomora je drugacija od ljudske ljubomore u tome sto je povezana za sadasnje vreme tj. iskazuje se samo kada je uzrok ljubomore prisutan. Tako, kada govorim o ljubomori kod pasa nju vidim kao dosta primitivniju varijantu koja je svakako daleko manje razvijena od ljudske ljubomore.`Marc Bekoff, profesor ekologije i evolutivne biologije na Univerzitetu u Koloradu, autor brojnih istrazivanja i knjiga o emocijama kod zivotinja - najnovije su dve knjige koje je napisao sa istrazivacem primata Jane Godall - slaze se sa novim otkricima.

`Verujem da je dr. Morris u pravu. Psi i druge zivotinje stvarno dozivljavaju sekundarne emocije kao sto je ljubomora, rekao je Bekoff Discovery news-u. Istrazujem emotivni zivot zivotinja vise od 25 godina i drago mi je da vidim njegove rezultate. `


Morris, koji ce svoj rad o ljubomori kod pasa predstaviti sledeceg meseca na festivalu `British Association for the Advancement of Science (BA)` u Engleskoj, planira da sledeci istrazivanje potrazi dokaze osecanja krivice kod pasa i ponosa kod konja.

Izvor: Animal Planet
Prevod i priprema: Goran Catic


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 Lo-Fi Version Time is now: 20th January 2018 - 02:19 AM