IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

3 Pages V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Indikacija Za Carski Rez Oxytocin Da Ili Ne, Normalan porođaj i Distocija kod mačaka
MFSara
post Aug 6 2007, 02:48 PM
Post #1


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Pošto sam imala veoma loše iskustvo sa porođajem moje dve mace želela bi da čujem iskustvo odgaivača rasnih mačaka.Kod rasnih mačaka je poznato vreme parenja i nije nikakav problem odrediti termin porođaja.
Mačke se najčešće mace bez velikih problema ,prirodnim putem ,bez potrebe za lekarskom intervencijom.
Međutim dešava se da je maci prilikom porođaja neophodna pomoć lekara.Ta pomoć bi morala biti veoma stručno i na vreme urađena da bi se sačuvao život majke i njenih potomaka.
Skotnost kod mačke traje prosečno oko 63 dana ,mada u literaturi možete naći da je taj period nešto kraći ili nešto duži.Uglavnom se svi slažu ako se porođaj desi pre 58 dana da se radi o nezrelim mačićima i o pobačaju.Trudnoća može biti i duže od 63 dana ali ne bi trebalo da bude duže od 66-67 dana.Tad se radi o prenesenoj trudnoći.Orijentalne mačke mogu preneti trudnoću dan-dva,ali to ne bi trebalo da bude problem za porođaj pod uslovom da je sve drugo u redu.
Porođaj prolazi kroz nekoliko faza(širenje grlića materice i otvaranje porođajnog puta,pucanje vodenjaka i pojava napona -trudova kad počinje istiskivanje mačeta).Ukoliko u porođajnom putu nema nikakvih prepreka(Mrtvo mače,veliki plod u odnosu na karlične mere majke i druge prepreke ,slabi ,kratki i rerki i površni naponi)mačka se maci bez potrebe lekarske intervencije.

Šta kad sve ne ide prirodnim putem????
Ukoliko posle pucanja vodenjaka prođe 1.5-2.0 sata a mačka ne istisne mače NEOPHODNO!!!! je hitno uraditi carski rez,bez odlaganja da bi se spasila majka i mačići.
Oxytocin da ili ne
DA --- samo kad je porođajni put otvoren ,znači grlić uterusa potpuno otvoren,bez prepreka kad je položaj ploda moguće prekontrolisati,kad nem nikakve prepreke u porođajnom putu.Kad je sve u redu a samo su kontrakcije slabe zbog dugotraknog naprezanja i zamora majke da joj se pojačaju naponi.
NE--- Kod otežanog porođaja zbog opstrukcije porođajnog puta.Ako postoje prepreke u porođajnom putu samo kad je grlić potpuno otvoren jer može zbog jakih kontrakcija dovesti do rupture uterusa.Nikad se ne sme dati ako položaj ploda blokira put ili u uterusu postoju mrtvo mače.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 7 2007, 08:33 PM
Post #2


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Na Internetu sam pronašla adrese veterinara koji se bave porodiljstvom ,a konsultovala sam i profesora veterinarskog fakulteta.Na moje pitanje :Koje je vreme ,kad se veterinar koji porađa mačku ,mora odlučiti na carski rez ,odgovor je istovetan,a tako piše i u knjigama,do kojih sam ja došla još pre nekoliko godina.

KAD PUKNE VODENJAK, A NEMA PRIRODNOG POROĐAJA POSLE 1- maksimum 2 sata,MORA SE URADITI CARSKI REZ.,BEZ ODLAGANJA.CARSKI REZ JE INDIKACIJA ZA SPAŠAVANJE ŽIVOTA MAJKE I POTOMSTVA!!!!

Do sad sam porađala moje sijamke ,starog tipa ,bez ikakvih problema i bez pomoći veterinara ,jer su svi porođaji išli prirodnim putem.Možda sam porodila više mačića nego neki mlađi veterinar za 20 gdina bavljenja macama.Mnoge mace se porađaju same bez ičije pomoći,samo pod uslovom da se radi o porođaju koji nije prećen nekim komplikacijama.
Da li je neko od vas, koji se bavite uzgojem rasnih mačaka ,imao sličan problem?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Charlie
post Aug 8 2007, 07:20 AM
Post #3


Redovni član
***

Group: Član
Posts: 532
Joined: 6-December 04
Member No.: 233Izvrsna tema.
Ja ima jako dobrog veterinara i izvrsnu suradnju sa njim.
No, poučen iskustvom, kad god me neki uzgajivač ili vlasnik koji čeka okot zove u svezi trenutka okota, kad su termini pri kraju uvijek me hvata jeza, jer znam da najčešće završava carskim rezom bez obzira na druge okolnosti. Ne znam jel to po principu "najlakše je tako" ali najčešće tako biva, a nerijetko mace psolije toga ostaju sterilne.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 8 2007, 12:46 PM
Post #4


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Ja imam puno poverenje u veterinara koji brine o mojim macama godinama.Na moju veliku nesreću u vreme macenja moje mace on je bio odsutan iz Beograda.Bila sam u kontaktu sa njim ,svo vreme.
Prva faza poroda je krenula u 6 sati posle podne.pojavio se krvav iscedak ,svega par kapi.Tu noć nism oka sklopila .Svo vreme sam je nadzirala.Odmah sam obavestila veterinara koga mi je preporučio moj veterinar,jer on nije bio u Beogradu.Vetreinar je pregledao macu i rekao mi je da će porođaj početi,pošto se grlić počeo otvarati.Obzirom da je prvorotka ja sam očekivala da će ova faza porođaja potrajati. U knjigama ,a iz mog ličnog iskustva sa porođajima mojih maca ,ta faza traje nekoliko sati (od4-6- ponekad i više) Kod moje mace ta faza je trajala oko12 sati.
Vodenjak je pukao sledećeg dana u 18 sati.Odmah sam obavestila veterinara.On je tada bio zauzet ,radio je operaciju.Kasnije smo se čuli. Kad vodenjak pukne,znači grlić materice je otvoren i treba da započne istiskivanje mačeta,znači završetak porođaja.Kad vodenjak pukne počinju naponi kojima se mače pokreće prema izlazu iz porođajnog kanala.Naponi su na početku slabijeg inteziteta i javljaju se na 30 minuta.Kasnije naponi treba da budu jačeg inteziteta da se javljaju češće i da su duži.Pratila sam na satu vreme pojave napona-trudova.Već je počela da me hvata jeza kad sam videla da su retki ,slabog inteziteta i površni.Obavestila sam veterinara i mog veterinara .Moj veterinar je bio za to da se carski rez uradi odmah , bez odlaganja,pošto je od pucanja vodenjaka bilo proteklo oko 2 sata.Zašto to nije urađeno ,meni će ostati nepoznato.Pošto je slično prošla i majka ove mace prošle godine,znala sam kako će sve da se završi.Carski rez je urađen posle sedam i po sati od pucanja vodenjaka??!!.Reanimacija mačića trajala je oko 2 sata.Mislila sam da su svi mrtvi,kad su izvađeni iz uterusa.Nijedno nije davalo znake života.Na kraju su prodisali.Živeli su samo jedan dan.Uginuli ,po mojoj proceni od Edema pluća.Ostavila sam mačiće u ledu.Kad se moj veterinar vrati i Beograd odnećemo ih na obdukciju.
Za danas toliko.Dobila sam odgovor od kolege iz Novog Sada kojim se potpuno potvrđuje moja sumnja.Isto mi je rekao i Profesor vetreinarskog fakulteta koji predaje ginekoligiju i porodiljstvo. sad.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 9 2007, 09:50 PM
Post #5


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Sayonara se oporavlja.Počela je da jede normalno.Mleko je prestalo.Danas je donosila lopticu,da joj bacam i da ona meni donosi.Poštedela sam je tog napora.Neka prođe dovoljno vremena da se dobro oporavi .Biće vremena za igru.
Ozbiljno razmišljam da je sterilišem i da završim sa felinologijom. sad.gif
Ne bih imala snage da još jednom preživim to što se desilo Sari ,prošle godine i Sayonari pre nekoliko dana.Ovo je bila repriza Sarinih muka,i mojih,zajednio sa njimqa.
sad.gif
Znam iz priča u FDB ,da su mnogi odgaivači iz društva imali problema sa svojim macama, bilo da su imali carski rez,bilo da su uginule i mace i mačići,bilo da su pokošena čitava legla,ali vidim da ova tema nije interesantna za njih. sad.gif oops.gif sad.gif .
Ja ne bih želela nikome da se desi ,to što se desilo mojim macama.
Srećno svima!
.Možda ste i u pravu.Razmenjujte sličice i veselite se,dok vas ne lupi po glavi.
Možda ste u ovoj temi mogli nešto da naučite,jedni od drugih za svaki slučaj.Možda će se neko naći u sličnoj situaciji.Ja sam svoje interesovanje proširila i stupila u kontakt sa mnogim veterinarima,kod nas i vani, koji se bave porodiljstvom.Došla sam do zaključka da sam bila u pravu.I to mi nešto znači.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ksenija 24.febru...
post Aug 9 2007, 10:39 PM
Post #6


__DRUGARI MAČKARI__ moj crni mačorčić zauvek u mom sr(CULE)ncetu
*****

Group: Urednik
Posts: 3,806
Joined: 24-February 06
From: Beograde, sa nama i u nama zivis ti..
Member No.: 1,186Nakon ovakvog teksta, malo šta mogu da kažem...pitanje je da li je na meni išta da kažem. Pošto sam ja Mačkara laik, amater i samo ljubitelj koji nikada nije prisustvovao ovakvom činu, kada se maca poradja.
Upoznata sam sa MFSarinim tragičnim iskustvom sa poslednja dva macenja, koja su nesrećno završila na potpuno isti način. Jako se bespomoćno osećam, jer nemam moć nikako da pomognem. Sada je sve već gotovo i završeno, mačića više nema, a pitanje je zbog čega je to tako ispalo sad.gif sad.gif sad.gif ???
Ne bi trebalo da se usudim da osudjujem bilo koga, ali mi je jako krivo što u mojim očima veterinari igraju ulogu biznismena lešinara.
Krivo mi je što za ovih godinu dana, koliko je moj zvanični Mačkarski staž, nisam stekla lep utisak da kod nas veterinari vole, žele, obraćaju pažnju, i trude se da pomognu...već nažalost, samo žure i stalno su u frci i trci.
Čast zaista retkim izuzetcima.
Ne radi se posao u trci i žurbi, jer se uvek desi da se zaboravi na neki, često presudni detalj.
MFSaro, jako mi je žao što si morala kroz ovako nešto da prodješ Ti i tvoje mace, ne želim nikome ovakvo bolno iskustvo.
Ovakva divna stvorenja nisu zaslužila da čekaju(sedam i po sati) veterinare da ih izvade carskim rezom iz materice njihove nežne majke prvorotke sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif .
Attached File(s)
Attached File  IMG_1417.JPG ( 0bytes ) Number of downloads: 0
 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
misha
post Aug 9 2007, 10:45 PM
Post #7


Redovni član
***

Group: Član
Posts: 910
Joined: 12-April 06
From: Nish
Member No.: 1,362Draga Milice,

stvarno je strašno to što se desilo Sayonari i Vama sa njom, pogotovo je strašna repriza dogadjaja od prošle godine sa Sarom, znam da Vam se sada čini kao da je sve otišlo, i to jesu strašne stvari koje preživljavamo sa njima. Za našu felinologiju je to veliki gubitak, naročito što su to Hadezove bebe.... Razgovarajući sa mnogim odgajivačima odavde i izvana, saznao sam da ćerke prilikom porodjaja uglavnom prodju kao i njihove majke, kako sam čuo jednom gledaj majku-biraj ćerku. Ja takvih situacija nisam imao do sada, tako da svoje lično iskustvo po pitanju carskog reza ne mogu izneti. Imao sam situaciju da je mački prošle godine virio vodenjak, odmah sam je spakovao i odveo veterinaru, on je pokidao taj vodenjak, rodile su se 2 bebe u ordinaciji, poslao me kuci sa njima, i maca je donela na svet još 2 mačeta. Ne znam koliko uticaja ima starost mačke na sam porodjaj.... U razgovoru sa mojom prijateljicom, koja se bavi uzgojem orijentalaca i sijamaca, čuo sam da ona uglavnom svoje ženke steriliše oko pete godine života, jer su jako aktivna rasa, što znači da jako brzo polno sazrevaju, a stalna teranja mogu izazvati ciste... pa je bolje sprečiti... Kod persijanera je sasvim druga priča, njihova teranja nisu toliko česta, i ja, lično nisam imao nikakvih problema, ni sa mačkom koja je prvo leglo imala u trećoj godini starosti, ni sa mačkom koja se macila u sedmoj... Jedino što sam primetio jeste da starije mačke teže ostaju gravidne...

Što se davanja Oxytocina tiče, ja ga ne dajem bez neke preke potrebe u toku porodjaja. Zapravo dao sam samo jednom Oxytocin 0.2, nakon veće pauze izmedju 2-3 mačeta. Oxytocin dajem nakon porodjaja... naravno 0.2 ili 0.3.

Ne bi bilo loše da konsultujete profesora Vladu Magaša sa Veterinarskog, on je baš na katedri za porodiljstvo, čovek mi se čini jako stručnim i kompetentim, bar sam ja od njega čuo puno pametnih stvari.

Orijentalci i sijamci su jako zahtevna rasa, i meni je jako žao što tih divnih pričalica tako malo ima kod nas. Znajući kako Vi brinete o macama, nadam se da nećete odustati od svega, jer valjda su to situacije koje nas čeliče i teraju da idemo dalje... Najbitnije je da je Sayonara dobro, a mačića će biti...

Samo hrabro napred...

Veliki pozdrav Vama i Vašim macama.

Misha


--------------------
"Ako važe zakoni evolucije,
onda će, s vremenom,
ljudi postati savršeni,
odnosno - evoluiraće u mačke."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 10 2007, 12:30 AM
Post #8


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Ksenija je bila jako emotivna,zbog toga što je lično upoznata sa svim šta nam se događalo.Ona veoma često zove da me pita za moje mace.Ti Mišo znaš šta za odgaivača znači kad u leglu od petoro mačića dobije pet varijeteta,recimo dva koja je video samo u knjigama.Dobiti takve bisere u jednom leglu nekad možeš da čekaš godinama.I onda žive samo jedan dan
Niko meni ne može dokazati da je tako moralo biti.
Da je carski rez bio urađen na vremei ,da su mačići uginuli .ja bih znala da je sve urađeno i da im nije bilo spasa.ZNAČI DVA SATA POSLE PUCANJA VODENJAKA AKO NEMA PRIRODNOG POROĐAJA RADI SE NEODLOŽNO CARSKI REZ DA BI SE SPASIO ŽIVOT BEBA.Carski rez treba da spasi život i majke i beba.
Sayonara je bolje od majke to je dokazala svim što je postigla do sad.Ona ima i bolje mere,razvijenija je.Sara je sitna ,kao i sve Slivkine ženkice..
Sara je do sada imala četiri uspešna porođaja bez intervencije veterinara.Porodila se sama uz moju pomoć.Sa mačkom iz Zagreba ,koji je bio duplo veći od nje dobila je Apolona koji je krupan na oca i Sayonaru,koja je skoro dva puta veća od majke Sare.Ne znam sa kojom odgaivačicom orijentalnih maca si razgovarao.;ali ne može se donositi zaključak samo na osnovu svojih maca.Još je gospodin Szlivka pisao da orijentalne mace sazrevaju nešto kasnije ali su jako plodne što znači da mogu da omace pet i više mačića.Sayonara je imala prvo teranje sa 18 meseci,Posle toga je imala još jedno teranje kad je Hades bio u decembru prošle godine ali nije došlo do parenja.Hades je ostao kod nas i prvo sledeće teranje je bilo u maju i tad su se parili.Trudnoću je odlično podnosila.Macenje je počelo tačno na termin.Sad da ne ponavljam celu priču,sve je bilo u redu do pucanja vodenjaka.Vodenjak može sam da pukne,može mačka da ga progrize a može veterinar da to uradi, kao što je bio slučaj sa tvojom macom.Ali Mišo tvoja maca se prirodno porodila u ambulanti i ostatak kod kuće.Kad pukne vodenjak mačići se rađaju u kratkom razmaku,ali samo kad je sve u redu.Kod Sayonara nije bilo šanse da se porodi jer je imala prepreku u porođajnom kanalu.Jedno mače je napravilo opstrukciju i porođaj je morao da se završi carskim rezom.Tako je i u humanoj medicini,a ja sam lekar ,znači ne pričam ništa napamet.Što se tiče primene Oxyocina to je mač sa dve oštrice.Ako postoji opstrukcija u porođajnom kanalu DAVANJE OXYTOCINA JE STRUČNA GREŠKA. Može samo da "podavi" mačiće pošto dolazi do jakih kontrakcija uterusa a plod ne može napolje zbog opstrukcije .Ko onda strada?Pa valjda mačići jer ih jake kontrakcije dave.Pošto to traje satima ,onda na to dođe još i narkoza za operaciju,koja preko placentarnog krvotoka ulazi u krvotok mačeta.Kad na kraju dođe taj carski rez već je sve skoro izgubljeno.
Ako to nisi nikad video ja ti ne želim ni da vidiš nikad.
Ja sam moje mačiće zajedno sa veterinarom renimirala oko dva sata.Oni su bili beživotni kad su izvađeni iz uterusa.
Oxytocin ima smisla dati samo kad je porođajni put otvoren grlić proširen,nema prepreka u porođajnom putu a postoje slabi naponi,ili na kraju posle porođaja zbog atonije uterusa da bi se sprečilo krvarenje .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
misha
post Aug 10 2007, 12:58 AM
Post #9


Redovni član
***

Group: Član
Posts: 910
Joined: 12-April 06
From: Nish
Member No.: 1,362Da Milice, potpuno ste u pravu, ja sam i sam rekao da je ovo tragedija za felinologiju... Očigledno je da ste Vi uradili sve što je bilo u granicama Vaše moći, ja bih se ogradio od komentarisanja veterinara, jer svi oni, kako jednom jedna moja prijateljica reče: "imaju fiskalnu kasu umesto mozga", čast izuzetcima, ali oni se mogu nabrojati na prste jedne ruke, i to u celoj Srbiji. Ja sam samo pisao sa ciljem da Vam dam podršku da ne posustanete sa uzgojem ove predivne rase. To što se Vama desilo avgusta ove i prošle godine je tragedija, ali morate gledati da to prevazidjete, i verujem da će sledeći put sve biti u redu. Očigledno je da je krivica u veterinaru, a ne u Vama ili Sayonari...

Znam da Vam je sada teško i da Vam sve izgleda crno, ali posle kiše dodje Sunce...

Misha


--------------------
"Ako važe zakoni evolucije,
onda će, s vremenom,
ljudi postati savršeni,
odnosno - evoluiraće u mačke."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Delodi
post Aug 10 2007, 09:32 AM
Post #10


Redovni član
***

Group: Član
Posts: 962
Joined: 12-May 06
Member No.: 1,457Ovog puta se apsolutno slazem sa Mishom 16_10_7[1].gif !!
Milice , samo napred i ne osvrci se!
Iz ovih par komentara smo svi puno naucili ili dopunili znanje- hvala
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 10 2007, 06:05 PM
Post #11


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Tragajući da nađem što više informacija u vezi ove teme koja me trenutno jako interesuje,nađem na katedri za porodiljstvo u Zagrebu ispitna pitanja iz porodiljstva.Odabrala sam samo neka koja su meni trenutno važna ukucala i kad sam poslala u temi nema nigde mog teksta.Pokušaću ponovo.
Kad bi oni koji polože ovaj ispit u praksi iskoristili 10% tog znanja mogli bi da reše mnoge slučajeve poroođaja samai.Nekad bi im bila potrebna pomoć malo iskusnijih.Poslaću ovaj post a pitanja ću ponovo da odkucam da samo vidite ,koliko je to ozbiljan ispit.
Akušerstvo je umetnost i da bi uspeo moraš biti talentovan.Ja imam običaj da kažem za DOBRU DIJAGNOSTIKU MORAŠ IMATI DOBAR NOS a onda sve ide lako.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 10 2007, 06:27 PM
Post #12


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Ispitna pitanja iz porodiljstva

1.priprema rodilje za pomoć kod rađanja
2.Anestezija rodilje
3.tehnika ispravljanja nepravilnog položaja ploda
4.carski rez-indikacije(Znači pitanje koje mene najviše intersuje)
5.laparo-hysterectomia(indikacije i metode)
6.konzervativni radikalni carski rez
7.prejaki trudovi
8.preslabi trudovi
9.problem kod porođaja,uzrokovanuskoćom porođajnog kanala
10.prerano pucanje vodenjaka
11.problemi uzrokovaniplodnim mjehurom,pupčanikom i plodnim ovojnicama
12.nepravilan položaj ploda(situs,pozicija,habitus)
13.bolesna st5anja ploda kao prepreka rađanju
14.porod
15.trajanje poroda
16.faze poroda
17.Distocija-otežan porođaj
18.plod kao uzrok distocije
19.pružanje pomoći kod distocije
20.definicija situs,pozicija i habitus
20.razni položaji ploda
21 trtični položaj
22.carski rez kod(krava,kobila,sitnih preživara,krmače,psa,mačke)
23.nepravilni porođajni trudovi
24.uski porođajni kanali
kao što vidite ,svi koji se bave uzgojem kuca i maca morali bi makar da budu informisani.Prvi put želim da vam saopštim da sam ja 1958 godine upisala Veterinu u Beogradu.Položila sam sve ispite sa prve i druge godine i odslušala neke predmete za treću godinu.Bila sam demonstrator kod profesora Jankovića na katedri Anatomije. Kad sam otišla u penziju bavila sam se mišlju da završim ostatak studija,ali mi se ukazala prilika da otvorim svoju privatnu ordinaciju iz oftalmaolgija pod veoma dobrim uslovima pa je to prevagnulo. Znači ja imam i neko predznanje iz veterinarske medicine. Nisam laik.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goly shok
post Aug 13 2007, 01:19 AM
Post #13


Redovni član
***

Group: Član
Posts: 608
Joined: 27-August 04
From: sve manje Temisvar, sve vise Pancevo, ponekad Porec i Brno
Member No.: 162Konacno sam i ja odvojila ovu noc za "skitnju" po forumima. Interesantno je da se o slicnom problemu upravo sada raspravlja i na jednom stranom forumu i da su reakcije veoma slicne smile.gif

Ja sam sa MFSarom u stalnom kontaktu i jednako tesko nam je obema palo sve sto se dogadjalo u poslednje vreme, prvo sa Hadesom, a onda i ovo sa macicima....

Da ipak ne ponavljam vec receno, napisacu po nesto vezano za ovo o cemu se razgovaralo do sada.

Uzgajam orjentalne macke (ukljucujuci sijamske, naravno), ali i persijske (ukljucujuci exoticne). To su dve, takoreci, najrazlicitije rase te su i mnoge stvari vezane za ove dve rase razlicite.

Ja svoje sijamce i orjentalce sterilisem oko pete godine, tj. zenke obicno posle 3-5 legala (o razlozima na nekom drugom mestu, kako ne bi bili izvan teme), retko kad kasnije.

Od deset zenki koje sam do sada imala (orjentalne rase, 4 iz sopstvenog uzgoja) niti jedna nije imala potrebe za carskim rezom. Mozda je to sreca, jer su 5 od njih zaista minijaturne a radjale su macice velicine i do 115-120 g a oko 1/3 macica je rodjeno prvo sa zadnjim nozicama napred.
Takodje nikad nije bilo potrebe za oxitocinom iako su neki porodjaji trajali po 12 i vise sati, ali je sve teklo normalno. Pauze su izmedju macica bile velike, ali bi macka bila mirna i bez kontrakcija u tom periodu, a kad bi nastupile kontrakcije mace bi bilo u vrlo kratkom roku rodjeno, obicno 5-6 minuta i ne vise od 5-10 kontrakcija.

Dakle, smatram to srecom (ili dobrom genetskom predispozicijom) i svakom odgajivacu zelim slicno iskustvo.


Kad su u pitanju moje persijske macke, tu je bilo mnogo vise raznog iskustva. necu pominjati uspesne porodjaje, jer to ovde nije interesantno, vec par manje uspesnih i manje srecnih zavrsetaka.

1) Prvo lose iskustvo sam imala pre 8-9 godina sa zenkom koja je vec imala nekoliko uspesnih porodjaja kod prethodnog vlasnika a kod mene je dosla sa nepune 4 godine i vec skotna. Trudnoca je tekla normalno a tog dana kad je trebalo da se omaci ja sam bila sve vreme kod kuce. Medjutim i pored uznemirenosti koju je pokazivala tog jutra, do porodjaja nije doslo. Nije bilo kontrakcija niti se otvorila niti je bilo pojave vodenjaka. Mislila sam da ce porodjaj verovatno biti sledeceg dana ili mozda kasnije (bio je tek 62. dan).... Ona je ceo dan prelezala u svojoj korpi, sve je izgledalo normalno, ali, iako sa uvek velikim apetitom, to vece nije pohrlila da jede kad sam im dala hranu. Pogledala sam je malo pazljivije a ona je vec bila hipotermicna, noktici su bili lagano ukoceni, jastucici modri. Bilo je 11 uvece, veterinar je dosao po mene taxijem i za 20-ak minuta smo bili u ordinaciji, ali je on cim ju je pogledao izrazio sumnju da ce ona ziveti. Ipak je pokusao sa ozivljavanjem, ali posto nije imalo sanse, predlozio je da ipak pokusamo da spasemo macice... Kad je otvorio trbusnu duplju utvrdio je da je imala dvostruku torziju uterusa (odnosno da je materica dnostruko uvrnuta), te da nije ni moglo doci do kontrakcija. Krv prakticno nije vise cirkulisala tuda a macici su se intoxicirali jos pre majke ... ugljendioksidom, jer nije bilo razmene gasova, zbog onemogucene cirkulacije.
Razlog: navodno zbog toga sto je imala tri maceta, sva tri u istom uterimom rogu, te je to dovelo do neravnoteze i torzije...
Rekao je da se ovo veoma retko desava kod macaka i da nikako nisam mogla da znam, te da nemam nikakvu krivicu. To je verovatno rekao da bi me utesio jer sam bila u velikom soku i ocaju. Medjutim, kasnije sam procitala na Internetu da to i nije tako retka pojava, medjutim tesko je reagovati u pravom trenutku, jer macka obicno ne pokazuje nikakve znake a sve se desava za par sati.....
Bilo kako bilo, to je moje najporaznije iskustvo i ne zelim nikom enesto slicno.

2) Drugo moje nemilo iskustvo je sa exoticnom zenkom uvezenom iz Rusije, koja je prvu trudnocu iznela normalno (sa nesto malo vise od godinu dana), medjutim porodjaj je isao tesko. Kontrakcije su bile ceste ali slabe a ona je postajala umorna. Posle dva sata otprilike sam pozvala veterinara (sem Catosala nisam joj nista dala do tada). U dogovoru sa njim sam joj dala glucozu i sacekala jos sat vremena, a onda otisla u ordinaciju. Carski rez (nije bila otvorena ni tada) je uradjen vrlo brzo i strucno, ali od tri maceta, dva su bila mlitava i uginula su u naredna dva sata, tamo kod veterinara, a trece je bilo zivahno i prezivelo je bez nekih problema (na slici).
Majka je pocela da se budi nakon nekih sat vremena od operacije i tada smo stavili mace da sisa. Nankon dva sata, posto ona dva maceta nismo uspeli da povratimo smo otisli kuci. Majka se lepo oporavila i odlicno odnegovala mace.
Posle toga je jos tri puta imala macice, medjutim uvek samo po jedno mace. Porodjaj je sva tri puta bio bez problema.3) Persijska zenkica iz sopstvenog uzgoja, zbog koje zalim i sada... Prvu trudnocu je imala sa godunu dana, ali je porodjaj nastao prerano, 57. dana. Macici su rodjeni zivi, vrlo lako i u rekordnom vremenu. Macka je spavala sa mnom u krevetu, a dok sam ja spremala dorucak i jela (nekih 40 minuta) cula sam kmecanje macica iz njenog transportera. Bilo je pet macica, prelepih, zdravih, ali premladih. Naprosto nisu znali da sisaju, dlaki skoro da nisu imali.... veterinar je rekao da nema kako da im pomogne.... umrli su za manje od 24 sata.
Sledeca trudnoca je bila osam meseci kasnije, sve je teklo normalno, isli smo nekoliko puta na kontrole, ali kad je poceo porodjaj, nije islo bas kako treba. Omacila je jedno mace, a onda dva sata pauze sa povremenim slabim kontrakcijama. Bila je otvorena (posto je jedno mace vec rodjeno) ali su kontrakcije bile preslabe da izbace mace. Veterinar je ocenio da nije slucaj za carski rez, te je dobila oxitocin i posle 10-15 minuta izbacila drugo mace. Opet dva sata i opet nista. Ponovo je dobila oxitocin i omcila trece mace. Macici su bili u redu, poceli odmah da sisaju, medjutim ona je bila iscrpljena. Nije se oporavljala, slabo je jela a krvarenje nije prestalo ni posle treceg dana.... Te noci je sterilisana jer je imala provaljen uterus i pocetak infekcije. Vrlo lepo se oporavila posle te sterilizacije, macici su sisali i dalje bez problema, ona ih je lepo odnegovala. Bila je divna majka i nikada nisam prezalila sto se to tako desilo. Zauvek mi je ostala dilema da li je veterinar pravilno postupio. Naravno da nije, ali kako je mogao znati.... Nikad vise nisam prihvatila da se i jednoj mojoj macki da oxitocin dokle god ima nerodjenoh macica. Sreca je mozda sto nije bilo ni potrebe za tim....
Dve zenkice iz ovog jedinog legla su otisle kao kucni ljubimci. Jedna je sterilisana odmah, druga nesto kasnije. Sada mozda ne bih tako odlucila, ali tada, upravo shodno onome sto je Misha pisao, tj. iz straha da se ne ponovi iskustvo kao sa majkom (a da pri tom novi vlasnik nece umeti da prepozna problem) insistirala sam da zenkice ne idu u uzgoj. Kod mene je ostao njen sin smile.gif4) Pored toga pamtim carski rez koji je uradjen mojoj domacoj macki (usvojenoj sa ulice) pre nekih 12 godina (jos sam bila u Pancevu, pre nego sto sam se odselila u Temisvar). Imala je najverovatnije manje od godinu dana (nisam ni znala da se uparila). Tom prilikom je i sterilisana. Bilo je 5 crnih "kao noc" macica, istih kao majka, svi su preziveli bez problema, sisali su dok je majka jos bila pod anestezijom, a ona se sasvim razbudila tek sledeceg dana pred jutro smile.gif

5) Jos jedan slucaj moje prijateljice iz Temisvara, od pre neke 2 godine: Carski rez je uradjen macki koja je imala skoro 9 godina. Tom prilikom je i sterilisana. Anestezija je uradjena gasom, macka se probudila prakticno odmah nakon operacije. Tri maceta su prezivela bez ikakvih problema i odmah poceli da sisaju. Macka se vrlo brzo oporavila i prihvatila macice.


--------------------
Great minds discuss ideas,
average minds discuss events,
small minds discuss people.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nikolato
post Aug 13 2007, 07:06 PM
Post #14


Nikolato Persians
***

Group: Član
Posts: 607
Joined: 16-September 06
Member No.: 1,899Jako mi je zao to sto Vam se dogodilo sa Sarom, ogroman je gubitak za felinologiju sad.gif
Ne mogu nikako pomoci u bilo kakvom edukativnom smislu u ovom topiku, zato nisam pisao vec citao i obrazovao sebe....zlu ne trebalo.
Jako koristan topik. Mogu Vam jedino pruziti moralnu podrsku (ako ista znaci) da ne odustajete i da nas obradujete uskoro nekim novim slicicama malih bebirona.

Veliki pozdrav


--------------------
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MFSara
post Aug 13 2007, 08:16 PM
Post #15


Domaći
*****

Group: Saradnik
Posts: 8,708
Joined: 10-April 06
From: Novi Beograd
Member No.: 1,354Nikolato,nije Sara nego Sayonara. Sa Sarom je to bilo prošle godine, a sad se sve ponovilo sa njenom kćerkom Sayonarom.zato ja ovo ne mogu tako lako da prebolim.
Jako volim Jesenjina.On u jednoj svojoj pesmi kaža
"Ništa more ,spotakoh se o kamen
A već sutra sve će da zaraste."To mi je na neki način bila podrška kad god sam imala neki ozbiljniji problem.
Ja sam inače u životu veliki borac i ne predajem se lako. Moja tuga zbog Hadesa je bila, za mene, prevelika. Nikad ga neću zaboraviti ,iako on nije moj mačak.Onda sam se poradovala da će Sayonara doneti njihovo potomstvo.
My Fortuna ovog pota nije imala sreće.
Želim da ti se zahvalim na tvojoj podršci.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pages V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 Lo-Fi Version Time is now: 19th February 2018 - 08:34 PM