IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

 
Reply to this topicStart new topic
> Pseca Logika, Jennifer Viegas, Discovery News
crnamrlja
post Oct 10 2007, 08:39 AM
Post #1


Gazda :)
*****

Group: Admin
Posts: 2,411
Joined: 28-April 03
From: Beograd
Member No.: 59.oktobar 2007.

Da li ste se ikada zapitali sta radi vas pas kada vi niste sa njim?

Odgovor na ovo pitanje ce vas mozda iznenaditi posto je najnovije istrazivanje otkrilo da se psi logicnije ponasaju kada mi nismo pored njih.

Psi imaju jako veliki uticaj na izbore koji psi prave u ponasanju, a taj uticaj nije uvek pozitivan. Psi su toliko fokusirani na nase ponasanje tako ad nekada potpuno zaboravljaju na logiku samo da bi nas zadovoljili. Napustanje razuma u korist poslusnosti na kraju ipak ide u njihovu korist.

`Ne mislim da je domestifikacija nacinila pse manje inteligentnim, stavise, izgleda da psi pokazuju veliko razumevanje drustvenih situacija.` - kaze za Discovery News autorka Anes Erdohegyi.

Ona dodaje da je tacno da totalno usmeravanje paznje na coveka nekada dovodi do nelogicnog ponasanja.

Anes Erdohegyi je istrazivac na Odeljenju za Etologiju Univerziteta u Budimpesti. Ona i njene kolege skupili su 42 odrasla psa i njihove vlasnike radi ovog istrazivanja koje je objavljeno u naucnom magazinu Animal Behaviour [Ponasanje zivotinja]
Jedini kriterijum za pse koji su ucestvovali u istrazivanju je bio da budu izuzetno motivisani da se igraju sa igrackom.

Prvi eksperiment je bio nalik staroj vasarskoj igri kada jedna osoba sakriva kartu ispod jednog od tri sesira. U ovom slucaju, naucnici su sakrivali lopticu ispod male plasticne cinije.

Onda bi stavljali vecu ciniju preko male. Koriscen je i identican set samo naravno bez loptice.

Istrazivaci bi pred ocima psa podizali razlicite cinije. Nekada bi covek namerno gledao u ciniju ispod koje nema loptice ili je pomerao a zatim bi znacajno gledao psa u oci.

Iako su psi jako zeleli da uzmu igracku, najcesce bi odabrali ciniju ispod koje nema loptice, pre svega zbog toga sto je covek pokazivao interesovanje za nju.Naucnici su ponavljali eksperiment, ovoga puta koristeci cinije koje se mogu vrpcama podizati sa daljine tj. bez vidljivog ljudskog uticaja. Kada bi im sa ovakvim cinijama bila pokazana ona gde nema loptice, psi bi odmah prilazili drugoj ciniji posto procesom eliminacije ona mora da krije lopticu.

Psi su pokazivali vrstu logike koja se zove `prosudjivanje iz zakljucaka`kada njihovi postupci nisu bili pod uticajem istrazivaca, sto znaci da su izvodili zakljucke i odmah resavali probleme, sto je suprotno od naucenog ponasanja ili imitiranja ponasanja drugih.

`Druge zivotinjske vrste, kao sto su simpanze ili zeleni papagaji takodje imaju ovu sposobnost, koja je veoma korisna u slozenim drustvenim situacijama i moze se smatrati evolutivnim prilagodjavanjem`- kaze Anes.

Gledajuci kako psi grese tokom istrazivanja ona dalje objasnjava - `Psi su, kao i ljudske bebe, veoma osetljivi na male signale u komunikaciji. Ova sposobnost se razvila u mogucnost prepoznavanja relevantnih informacija tokom ucenja`

Josep Call, poznati ekspert za ponasanje zivotinja i istrazivac u Maks Planck Institutu za evolutivnu antropologiju [Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology] kaze da nova otkrica pobijaju dosadasnje verovanje kako su psi nesposobni za logicko rasudjivanje. Ovo istrazivanje ga je podsetilo na jednu raniju studiju koja je obuhvatala decu koju su signali od odraslih takodje slali ka pogresnim zakljuccima, a sama deca bi koristila neefikasne metode zakljucivanja pre svega zato sto su toliko fokusirana na ponasanje odraslih.

Za kraj je dodao da poslednji rezultati pokazuju veliku slicnost u ponasanju dece i pasa.

Izvor vesti: Discovery News
Prevod i obrada: Goran Catic


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 Lo-Fi Version Time is now: 23rd March 2018 - 02:30 AM