IPB

 

 

Welcome Guest ( Log In | Register ) · 0 New Messages

Profile
Personal Photo
Rating
 
Options
Options
Personal Statement
milanche doesn't have a personal statement currently.
Personal Info
milanche
Junior
Age Unknown
Gender Not Set
Location Unknown
Birthday Unknown
Interests
No Information
Statistics
Joined: 16-November 05
Profile Views: 3,403*
Last Seen: 18th August 2010 - 06:54 PM
Local Time: Feb 24 2018, 03:21 AM
265 posts (0 per day)
Contact Information
AIM No Information
Yahoo No Information
ICQ No Information
MSN No Information
* Profile views updated each hour

milanche

Član

**


Topics
Posts
Comments
Friends
My Content
18 Aug 2010
Prelepa i odlično odnegovana muška i ženska štenad srpskog goniča od radnih roditelja, bez papira. Samo za poznavaoce rase i ljubitelje pravog lova.

Branko, Čačak

064/1450610
6 Feb 2008
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas...-vratili-u-sumu

Vuleta jedva vratili u šumu

Jedan odstreljen vuk i tri lisice, jedan vuk vraćen u prirodu i jedan ranjen, bilans su dvodnevne tradicionalne manifestacije Hajka na vuka u organizaciji Lovačkog udruženja Soko iz Kuršumlije, Lovačkog saveza Srbije i preduzeća Planinka iz Kuršumlije. Preko hiljadu lovaca iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Mađarske pristiglo je ovog vikenda u Kuršumliju.
- Cilj ove hajke nije bio samo odstrel predatora, već puštanje u prirodu vuka, koji je prošle godine uhvaćen u toru braće Đokić u selu Igrište, i koga posle oporavka vraćamo u njegovo prirodno okruženje - istakao je sekretar Lovačkog saveza Srbije Aleksandar Pantelić. Kako je objasnio Vlajko Ilić predsednik Lovačkog udruženja Soko iz Kuršumlije, hajka je organizovana na oko 15 hiljada hektara u lovištu, kojim gazduje udruženje. Na tom prostoru ima oko 50 vukova i cilj hajke je da se zadrži optimalan broj ovog predatora.

Glavna zvezda vikenda je bio vuk, koji je godinu dana čuvan i negovan u Prolom banji i predstavljao je pravu atrakciju za goste u hotelu Radan. Za transport i puštanje u Đavoljoj varoši je bio zadužen Dragan Lakićević. Vuk je u kavezu dovezen ispred varoši, a onda kraljevski odnet do osamsto metara udaljenih kula. Nošenje uopšte nije išlo lako jer je dobro uhranjen vuk bio dosta težak. Čule su se primedbe da nisu morali da ga baš hrane pljeskavicama. Međutim, puštanje vuka nisu dozvolili seljaci iz sela Đaka, čiji se pašnjaci nalaze odmah iznad đavola.

Vidno ljut sa puškom na leđima došao je Radoslav-Mujo Vučinić (76) i rekao da ne dozvoljava da rđu puste u njegovo dvorište, već da ga nose kod svoje kuće.

- Meni je vuk pre dva meseca zaklao sedam svinja, a morao sam da zatrem 150 ovaca jer nisam više mogao da se borim protiv nečastivog, nosite ga odavde da mu ja ne presudim - ljutito govori Mujo i steže kundak lovačke puške, koju drži na ramenu. Na pominjanje Orke, Mujo još više izgubi strpljenje i reče da ga uzmu oni, a ne da ga puste ispred njegove kuće.

Pedesetak ljudi sluša Muju, a sekretar Lovačkog saveza reče, da razume stanovnike po selima, kojima vukovi čine mnogo štete, ali da lovci moraju da brinu da vuk ne bude istrebljen. Pošto Mujo nije popustio, lovci odlučuju da vrate vuka nazad. Ponovo kraljevsko nošenje vuka do vozila. Zatim put od par kilometara i konačno vuk dočeka slobodu između sela Trpeze i Rače. Kada su konačno otvorena vrata kaveza, vuku kao da se nije izlazilo. Dugo se okretao u krug, pa krenuo polako uz brdo, okrenuo se, malo pozirao, napio se vode iz jedne bare i onda nonšalantno krenuo ka obližnjoj šumi.
- I to je gotovo - kao da je laknulo lovcima.

Prvog dana hajke u subotu, u društvu Perice Stefanovića iz Goraždevca kod Peći i Pere Ratkovića iz Kraljeva potpisnik ovih redova je bio u ataru sela Kosmača. Grupovođa Dragan Lakićević je raspoređivao lovce po čekama, a nas trojica smo polako išli ka dogovorenom mestu noseći njegovu pušku. Na stotinak metara ispred nas začuli su se pucnji. Jedan, drugi treći, pa onda dva, jedan za drugim. Iako nije pucao, glavni akter je bio grupovođa Laki.
- Kada sam rasporedio lovce po čekama, vraćao sam se nazad po pušku. Posle nekoliko minuta začuli su se pucnji. Okrenem se, i vidim vuka u punom trku kako ide pravo na mene. U trenutku sam shvatio da su lovci pucali na njega i da preplašen, beži. Razdaljina se smanjivala. Osamdeset metara...pedeset... Vuk i dalje ide pravo ka meni. Spremao sam se da ga dočekam golim rukama, da se branim. Bacim pogled malo u desno i vidim Sašu iz Varvarina, koji ga još ne vidi. Pokazujem mu rukom u pravcu vuka. On shvata i polako podiže pušku. Kad je vuk izleteo uz brežuljak bio je na trideset metara od cevi. Saša puca i promašuje, drugi pucanj i pogodak. Vuk se podiže na zadnji deo tela, urliknu i pade na leđa. Mislio sam da je gotov, ali on se polako podiže. Vidim Sašu kako petlja po džepovima tražeći novi metak. Puška mu drhti. Predugo traži od uzbuđenja, a vuk prikupivši snagu, skoči na tri noge, pa u šiblje. Ja potrčim za njim, tražeći uz put neku motku da ga dokrajčim, ali je on bio brži-priča uzbuđeno Dragan Lakićević, pasionirani lovac i ljubitelj životinja, koji je svojevremeno pronašao vučića u šumi, pripitomio ga i držao u svom dvorištu slobodnog nekoliko godina, na zadovoljstvo dece iz komšiluka.
Iako je ranjen, ovaj vuk je imao mnogo sreće. Na njega su pucali Dragan, pa Miroslav iz Užica. Bežeći, prošao je na 150 metara od Miroljuba Stanojevića, a išao je pravo na Miloša Cvetkovića. Ipak, ostao je živ.
Ova priča je prepričavana tokom celog dana i večeri i potpuno je zasenila događaj u kome je dva sata kasnije na kilometar od tog mesta, Nikola Milenković iz Kuršumlije odstrelio jedinog vuka u ovoj hajci.
15 Jan 2008
Ubijeno 18 sova u Donjem Tovarniku

Preuzeto sa: http://www.josifpancic.com/ubijene-sove.html

U sremskom selu Donji Tovarnik 12. januara je pronađeno 18 ubijenih sova malih ušara koje su zaštićene kao prirodna retkost u Srbiji. Neimenovana osoba, čiji je identitet poznat meštanima, ubila je sove koje su se sakupljale na takozvanom zimskom jatu. Leševi su ostavljeni u dvorištima, pored puta i u kanalu. Ovo je najmasovnije otkriveno ubijanje sova u Srbiji.

Prema priči jednog od meštana, u ulici Milorada Zorkića br. 24, nakon smrti starijeg gospodina, sove su sistematski ubijane nekoliko dana. Ove nedužne ptice su, shodno vrlo primitivnom razmišljanju povezane sa smrću, te su ubijene kako bi se selo spaslo "pošasti". Od ukupno 20 primeraka koji su boravili na 2 četinara u toj ulici, ubijeno je čak 18 jedinki.

Sove male ušare se u toku zime okupljaju u gotovo svakom naselju u Srbiji i njihova pojava je poznata stanovništvu. Ove zime su jata ovih ljupkih ptica predmet velikog istraživačkog i eduktivnog projekta "Otvori oči" koga sprovodi Naučno-istraživačko društvo studenata biologije "Josif Pančić" iz Novog Sada (www.josifpancic.com), pod pokroviteljstvom kompanije Knjaz Miloš i brenda Guarana, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Sove su vrlo korisne za čoveka jer se uglavnom hrane glodarima. Јedna porodica sova tokom godine potamani čak oko 10.000 glodara koji na imanjima pojedu više hrane no što je potrebno da se ishrane dve krave. Glodari kojima se male ušare hrane predstavljaju potencijalno štetne i zarazne organizme koji prete ljudskoj populaciji i ekonomiji. Sove neškodljivo i efikasno regulišu njihovu brojnost štedeći nam velika materijalna sredstva i čuvajući našu zivotnu sredinu.

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije "Josif Pančić" zahteva od svih nadležnih institucija i inspekcijskih službi da izvrše uviđaj, pronađu počinioca ovog gnusnog ubijanja zaštićene vrste i da ga sankcionišu maksimalnim kaznama.

Zgroženi ovim nemilim događajem studenti iz Novog Sada, građani istomošljenici i kompanija Knjaz Miloš očekuju pravovremenu reakciju odgovornih o čemu ćemo obavestiti javnost u našem sledećem dopisu.

29 Dec 2007
Pozdrav svima. U toku je veliki istrazivacko-edukativni projekat NIDSB "Josif Pancic' iz Novog Sada. Kao i prosle godine, i ove zime cemo traziti jata sova malih usara i raditi na njihovom istrazivanju i zastiti.

Vise informacija mozete videti na:

http://www.josifpancic.com/otvori_oci.html
13 May 2007
Do sada nisam video posebnu temu za ovu grupu jako zanimljivih ptica.

Žalar slepić Charadrius dubiusRiđa sprutka Calidris ferruginea

Last Visitors


19 Dec 2010 - 20:50


26 Apr 2010 - 14:42


13 Feb 2010 - 22:09


8 Apr 2009 - 14:17

Comments
Other users have left no comments for milanche.

Friends
There are no friends to display.
Lo-Fi Version Time is now: 24th February 2018 - 03:21 AM