Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Čau čau
Zivotinjsko carstvo forum > Sve o psima > Rase pasa
kamerado
Čau-Čau
Znam dosta o ovoj rasi ali kao budući vlasnik nedovoljno.Zato svi koji imate iskustva ili znate nešto značajno za ovu rasu,pomagajte thumbsup.gif Kakve su mu osobine,da li voli druge životinje kao naprimjer pse(imam šarplaninku i posavku)i zeke i slično.Hvala unaprijed i pozdrav od Lidije thumbsup.gif

STANDARD smile.gif

KLASIFIKACIJA: Chow-chow spada u petu F.C.I. grupu - spic tipu i primitivnom tipu rase; sekcija peta - Azijski spicevi i srodne rase bez radnog ispita.

OPSTI IZGLED smile.gif : Aktivan pas, zbijen, proporcionalan, lavljeg izgleda, dostojanstvenog i ponosnog drzanja, dobre gradje.

KARAKTERISTIKE smile.gif : Miran pas, dobar cuvar, plavo-crnog jezika, jedinstven po svom krutom hodu.

TEMPERAMENT smile.gif : Samostalan, odan ali distanciran.

GLAVA smile.gif : Lobanja ravna i velika, njuska umereno dugo, nosna pecurka je velika i debela, crna, izuzev kod krem i skoro belih pasa kod kojih je svetle boje i kod plavih i ridjih kod kojih je dozvoljena ista boja kao sto je boja krzna.
OCI: Tamne, u obliku badema, dosta male. Kod ridjih i plavih primeraka dozvoljena je ista boja ociju kao sto je i boja krzna.
USI smile.gif : Male, blago zaobljenih vrhova, nosene uspravno, dobro razmaknute, usmerene ka napred.
USTA: Zubi snazni i dobro poredjani, vilice su jake, makazast zagriz, celjust pravilna i kompletna. Jezik je plavocrn, kao i usne i nepca.

VRAT smile.gif : Snazan, ne suvise kratak.

PREDNJE NOGE smile.gif : Plecke su misicave i iskosene. Noge su ravne, umerene duzine sa dobrim kostima.

TELO smile.gif : Grudni kos je veliki i dobro razvijen. Rebra su zaobljena, ledja kratka, ravna i snazna.

ZADNJE NOGE smile.gif : Misicave, potkolenice nikada nisu povijene ka napred.

SAPE smile.gif : Male, oble, macije.

REP smile.gif : Visoko usadjen i nosen sasvim na ledjima.

HOD smile.gif : oskudan, ukocen i neprirodan.

DLAKA smile.gif : Ili duga ili kratka.
a) Duga dlaka je gusta, prava i vrlo bogata. Pokrovna dlaka je ostrija, sa mekom i vunastom poddlakom. Dlaka je gusca na vratu gde obrazuje grivu.
cool.gif Kratka dlaka je gusta, prava i nije polegla vec je uspravna i cupava.

BOJA smile.gif : Jednobojno krzno crno, crveno, plavo, ridje, krem ili prljavo belo, mestimicno nijansirano, ali ne pegavo ili visebojno. Ispod repa i zavesica na butinama su cesto svetlije nijanse.

VELICINA smile.gif : Muzjaci od 48 do 56 cm, a zenke od 46 do 51 cm.
Kratkodlaki cau-cau je izvorni tip, a dugodlaki je nastao selekcijom. Ukoliko se medjusobno pare kratkodlaki i dugodlaki, kratko krzno je dominantnije. Kratkodlaki cau-cau ima duboku i jaku crvenu boju koja se ne nalazi kod dugodlakih, za koju se smatra da je osnovna, izvorna boja.
kamerado
PAS - MALI LAV


Cau-cau je jedna od najstarijih rasa pasa. Postoje podaci da je jos u miocenu, od 28 do 12 miliona godina pre nove ere, doslo do ukrstanja jedne vrste samija i medveda i da je tako nastala ova rasa ciji dopunjeni standard iz 1989. godine objavljujemo u ovom broju NATURE.


Cau-cau spada u skuplje rase pasa jer je redak i tesko se razmnozava, a i dok ne odraste treba dosta uloziti u njega posto punu zrelost i snagu dostize tek sa tri godine. On nikada nije bio pas kojeg su gajile siroke narodne mase i, ma koliko to mozda nekom zvucalo elitisticki, treba reci da je to bio i ostao pas odabrane grupe ljudi.


Krajem 18. veka prvi primerci chow-chow-a stigli su do Engleske. U prvo vreme su ih drzali u zooloskim vrtovima, da bi kasnije postali pravi kucni ljubimci. Krajem 19. veka rasa pocinje da zuazima i znacajno mesto na izlozbama, a 1894. godine rasi je dato sadasnje ime sto u prevodu znaci: Pas jake znage za jelo.
Prvi klub ljubitelja ovih pasa osnovan je 1. jula 1895. g. pod pokroviteljstvom gospodje Faudel Phillips koja je osnovala i prvu odgajivacnicu chow-chow-a i prva pocela sa njihovim upisivanjem u rodovne knjige.


Iako cau-cau potice iz Kine, patronat nad tom rasom ima Engleska. Zbog toga je i trenutno vazeci standard broj 205 i izdala Engleska. Danas se primenjuje dopunjeni standard koji je objavljen 20.02.1989. g.

CHOW-CHOW STORY

Po svemu sudeci, ili se bar to tako nama cini, Canis palustrus je najverovatnije predak ne samo svih nordijskih pasa koji pripadju porodici spiceva, vec je on i daleki predak chow-chow-a.


Prica je daleka, fascinantna i misticna. Jer, rec je o veoma starom poreklu te primitivne rase, jedinstvene po mnogo cemu kao sto je, recimo, plavo-crni jezik. Ali, ne samo to: rasa je i svedok jedne vrste pasa iz dalekog miocena.
Cau-cau je rasa koja je nastala tokom hiljadugodisnje evolucije i to upravo u onim, za nas neprobojnim azijskim predelima. Najverovatnije, preci cau-caua bejahu doneseni u Kinu sa varvarskim osvajacima u 11. veku pre nase ere. Kako se veruje, u to vreme bili su to psi za lov, strazu i vucu.


Nazalost, pisanih svedocanstava o psima u antickoj Kini ostalo je veoma malo posto je veci deo kineskih dokumenata i knjiga bio unisten po naredjenju cara Chin Shin, 255. g. p. n. e.


Ako se moze verovati drevnim kineskim hronicarima, s obzirom na to da pouzdanih dokumenata nema, kao i cinjenici da su i neki pronadjeni dokumenti cesto proizvoljno prevodjeni, cau-cau tog vremena bio je kudikamo veci i krupniji od danasnjeg. Bar su ga tako zabelezili i opisivali azijatski pisari kao "...kvadraticnog psa, divljeg i svirepog izgleda kao u lava na kojeg je svojom dlakom i podsecao, posebno onom gustom i dugackom oko vrata, bojom, kandzama...''.


Citajuci ovaj drevni isecak tesko je ne poverovati da se ovde ne radi upravo o cau-cauu. Ali, i druga svedocanstva doprla su do nas preko goblena, statuica i crteza. Na jednoj veoma staroj kineskoj bronzanoj solji, na kojoj se, medju mnogim zivotinjama, nalazi i slika tri psa, potvrdjuje takvo verovanje. Jer, jedan od tih naslikanih pasa na solji bio je zbilja masivan, odlakanog repa nosenog na ledjima, siroke njuske i malih, uspravnih usiju. Medjutim, etimologiju samog imena cau-cau (Chow-chow) tesko je i danas precizno odgonetnuti.


Prema jednom tumacenju, naziv "ao'', koji potice iz 11. veka, najstariji je i znaci "veliki i izuzetan''. Taj diftong (dvoglas) najverovatnije potice od pogresnog izgovora "chaou'' a koji znaci "jak i primitivan pas''. U kasnijim vekovima ovaj termin koristio se za vazne kineske trgovce cije su robe bile oznacene kao "chow chow''. Da li neka veza izmedju mocnih kineskih trgovaca i ovih pasa postoji, ostalo je do danas nerazjasnjeno.


MONGOLIJA KAO PRAPOSTOJBINA


U Mongoliji, divljoj zemlji retke naseljenosti, u to vreme, trgovacki i kulturni centri bili su manastiri. I, upravo tu, budisticki monasi su uspeli da sacuvaju rasu cau-cau kada je u Kini nastupila neopisana glad i siromastvo, koji se vezuju za poslednje decenije vladavine dinastije Tang.


Monasi su odgajali plave pse ove rase i oni su bili namenjeni za strazu i nadgledanje stada. Ali, sve do 18. veka Evropa nije znala za cau-caue, da bi prvi primerci, kao kuriozitet, bili uvezeni na Zapad od strane mornara iz East Company-je.


Godine 1780. svestenik White pazljivo je opisao u svojoj knjizi "The natural history and antiquities of Selbourne'' dva steneta poreklom iz Canton-a, koja su pripadala jednom mladom gospodinu iz East Indian Company: " ... zadnje sape su prave bez ikakvih krivina na kolenima. Njihove oci su crne, male i prodorne; u unutrasnjosti usta i labrnje su iste boje, kao i jezik koji je plav''. Po svemu sudeci, bili su to prvi cau-cau koji su dospeli u Englesku.
Nesto kasnije cau-cau su poceli da se izlazu na izlozbama ali pod nazivom Chinese Edible Dog i Chinese Dog da bi posle ta imena bila zamenjena sada aktuelnim.


Jedan od prvih odgajivaca-izlagaca bese g. W. K. Taunton koji je 1880. g, na izlozbi Kennel Cluba predstavio javnosti zenku zvanu Chinese Puzzle. Medjutim, ni danas nije utvrdjeno da li je to bio primerak ciste rase ili proizvod nekavog ukrstanja sa primercima cau-caua pogotovu sto je u katalogu te izlozbe, umesto rase, zabelezeno samo "uvoz iz Kine''. Ali, o poreklu i cistoti psa Chang, kojeg je izlozio princ del Galles 1881. godine, vise nije bilo sumnje.


Godine 1890. g. Temple je zapoceo odgoj ove rase i njegova odgajivacnica Leyswood bese prva, koja je, u potpunosti, sluzila rasi. Prvi zvanicni standard rase bio je formulisan na bazi morfologije sampiona Chow VIII koji je ostenjen 1890, a koji je uvezen direktno iz Kine od g-dje Bagshaw. Ovaj pas je postao sampion 1893. g. Uskoro je g. Temple, sa grupom istomisljenika, osnovao 1. jula 1895. g. i prvi klub ove rase. Sledece godine je Kennel Club, a povodom druge klupske izlozbe usaglasio statut manifestacije sampionata tako da su rasa chow-chow, kao i klub njihovih poklonika, ubrzo bili priznati i zvanicno.


Tako su tamne i misteriozne godine za chow-chow-e sada bile samo proslost. Mnogi i veliki zaljubljenici u pse poceli su da vode racuna o rasi koja je pocela da prosperira i da se pojavljuje po izlozbenim ringovima sirom Velike Britanije. Mnogi odgajivaci, vlasnici i pre svega famozni cau-cau belezili su svake godine vidne napretke rase. Medju njima svakako treba pomenuti Ledy Granville Gordon sa Blue Blood, koji je sigurno predak svih danasnjih plavih cau-caua, zatim g-djicu Casella-u sa sampionkom Tien, cerkom Singapore Boy-a kojeg je direktno uvezao iz Kine g. Burgess, zatim g-dju Rawson sa Bertolina-om koja je parena sa velikim psom Chow VIII, g-dju Scaramanga-u koja je uvezla jednog od prvih crnih cau-caua zvanog Hak Kwhy, g-dju Moore sa sampionom Red Craze i g. Sawtell-a sa sampionom Shylock-om.


Chow VIII, veliki sampion, umro je u desetoj godini zivota. Nekoliko meseci posle, u Kennel Club Gazette, njemu u cast, bio je posvecen clanak. Autorka, g-dja Moore, tada je napisala: "Steta je sto nije bio balsamovan i izlozen u Kenel Clubu ili u Britanskom muzeju kao model kako bi jedan chow-chow trebalo da izgleda i to uprkos cinjenici da ni on nije bio idealnog tipa.''
POHOD NA EVROPU


Posle Prvog svetskog rata za rasu je nastupilo vreme velikog sjaja. Neki od velikih predstavnika svoje rase potvrdili su svoje uspehe i zbog toga su, jos i danas, ostali u secanju.


Sampion Pusa of Amwell, odgojen kod lady Faudel Phillips, dao je veliki podstrek razvoju rase. Gospodin Scriven postigao je izuzetne rezultate sa svojim cau-cauom u Mulfras Kennel-u.


Izmedju dva velika rata pojavio se i sjajni sampion Akbar, vlasnistvo g-dje Peck. Njegov sin, sampion Choonam Brilliantine, pobedio je sedam sampionata u Engleskoj pre nego sto je bio izvezen za SAD. Sampion Rochow Dragoon, g. Roch-a "carovao'' je u ringovima dobar broj godina sa svojom drugaricom iz odgajivacnice, takodje sampionkom Rochow Akbella-om.


Istovremeno jos tri zenke su zasluzivale pocasti: sampionke Chefoo, Choonam Moonbeam i Li Chin of Amwell koja bese jedna od prvih sampionki krem boje. Nazalost, odgajivacnice Rochow, Amwell i Choonam ugasile su se gotovo u isto vreme; ta cinjenica bese zbilja tezak gubitak za svet ljubitelja cau-caua. Ali, u godinama koje su sledile, zanimanje za rasu je prekomerno raslo.

Rodjene su druge vazne i kvalifikovane odgajivacnice poznate i danas u svetu. Dve od tih odgajivacnica bile su Ukwong i Hanoi. Gospodin Eric Ergeton, vlasnik Ukwong Kennel-a, priblizio se rasi zahvaljujuci g-dji Boot koja je imala Talifu Kennel. On je, tokom 22 godine, proizveo dobrih 26 sampiona od kojih je sedam bilo proglaseno i za najlepse pse izlozbe. Ergeton je, tokom mnogih godina, odgojio velike i vazne cau-caue, ali je najslavniji i najcenjeniji, pa i najpoznatiji bio sampion Ukwong King Solomon koji je uzeo cak 63 C.C.'s-a, cime je potukao rekord na izlozbama.


Odgajivacnica Hanoi, vlasnistvo g-dje Dulcie Smith, osvojila je posle Drugog svetskog rata, mnoge pobede. Najpoznatiji medju psima te odgajivacnice bio je cau-cau sampion Tiko Ling of Hanoi koji je osvojio brojne C.C.'s-e i koji je vise puta bio najlepsi pas izlozbe. Nije ni mali broj cau-caua, iz vaznih linija, kojima je ovaj poznati priplodnjak predak.


Posle Drugog svetskog rata zapoceo je plodotvoran period za rasu, kako na izlozbama tako i sto se tice pocetka brojnog izvoza ovih pasa u druge drzave. Cetrdesetih godina, grofica de Changy, poznat belgijski odgajivac, kupila je mladog sampiona Rochow Adjutant-a koji je bio i vazna referenca u istoriji odgoja rase i najverovatnije najuticajniji priplodnjak tog vremena. Adjutant je bio jedan od najuspesnijih cau-caua na izlozbama sa osvojenih 44 C.C.'s-a.
Neke primerke iz odgajivacnica Choonam i Rochow uvezla je u Belgiju Madame de Bois koja je svoj odgoj zasnovala na medjusobnom ukrstanju te dve linije i koja je time postigla izuzetne rezultate.


Holandija je bila zemlja koja se u velikoj meri posvetila selekciji i odgoju ove rase. Odgajivaci su se usmerili na chow-chow-e koji su poticali direktno iz Kine, kao i na one uvezene iz Engleske. Pionirka u tom pogledu je bila g-dja Geitel de Lange koja je sa svojom odgajivacnicom Golliwogs uvezla izvestan broj primeraka iz engleske odgajivacnice Omar. Njen Ebony of the Goll Iwogs bio je proglasen trecim sampionom rase u Holandiji. Rodjaka g-dje Geitel, g-dja Roes Geitel postala je poznat odgajivac rase kao i njena odgajivacnica Dorwerth. Ona je tridesetih godina, uvozeci primerke iz odgajivacnica Amwell i Rochow, postala najvazniji odgajivac rase u svojoj zemlji. Nazalost, za vreme Drugog svetskog rata njena kuca je bombardovana i ona je prestala sa odgojem. Posto nije mogla da povede sa sobom iz porusene kuce svoje predivne pse, morala je, jednog po jednog, da ih ubije. Secanje na taj tragican dogadjaj, medjutim, primorao je g-dju Roes da nakon rata nastavi sa odgojem. Tako je ona postala veliki promoter chow-chow-a u Holandiji o cemu dovoljno govori i podatak da je ova rasa izbila na drugo mesto popularnosti, odmah iza nemackog ovcara.


SARADNJA ODGAJIVACA


Nakon rata usledila je velika saradnja i prijateljstvo medju odgajivacima ove rase, sto je veoma doprinelo daljem sirenju chow-chow-a. Medju mnogim apasioniranim odgajivacima bili su Henk i Kitty Van de Wouw. Njihova odgajivacnica Van Mongolie ne samo da je posedovala cau-caue svetskog renomea, vec je ona pomagala, svojim primercima, nastanak i danas veoma poznatih odgajivacnica u celom svetu.


Jedna od najcuvenijih odgajivacnica pedesetih bila je u Luksemburgu. Sa ne vise od 12 do 14 cau-caua, odljckih francuskih i belgijseia Citiaa, Palmiro Irena Cottafavi, ustanovili su svoj uzgojni program. Njihovi Mong Fu bili su cesto vidjani u ringovi celog kontinenta.


Dvadesetih godina rasa je postala veoma popularna u Francuskoj. Madam Marechal bila je ne samo pionir u uzgoju vec i predsednica kluba ljubitelja chow-chow-a koji je u Francuskoj osnovan 1926. godine. Takodje, jedan od najpoznatijih odgajivaca bio je i M.R. Hassenforder. Njegova odgajivacnica zvala se de la Moulaine.


Ghat de la Moulaine bio je izvezen u Sjedinjene Drzave gde je postao jedan od najvecih i najpopularnijih chow-chow-a sveta. Mnogobrojni su njegovi sinovi koji su postali sampioni kao i americki odgajivaci koji su, na osnovu Ghat-a, ustanovili svoje uzgoje.


Godine 1934. nemacki odgajivaci su uvezli iz Engleske nekoliko chow-chow-a odlicnih krvnih linija, ali im je rat onemogucio dalji razvoj rase. Jedna od najproduktivnijih odgajivacnica bila je vom Palatinat vlasnistvo H.G. Hoffman-a. Tu nije bilo velikih odgajivaca, ali je selekcija vrsena na osnovu engleskih, holandskih i luksemburskih linija.


U Norvesku je prvi chow-chow uvezen 1890, ali do vaznijeg uzgoja nije doslo bez obzira na pogodnu klimu. Posle Drugog svetskog rata nekoliko ljubitelja se oslonilo na uvoz iz Engleske i Holandije. Najpoznatija odgajivacnica bila je Munchu, porodice Messel. I u Svedskoj je interesovanje za rasu kasnilo. Jedna od prvih bila je g-djica Berg. Njena odgajivacnica Helluland, koja je godinama odgajala dobre primerke, proslavila je svedske cau-caue i van granica te drzave. Situacija u Danskoj bila je identicna onoj u skandinavskim zemljama.

Sve do cetrdesetih tamo je bilo malo ovih pasa i gotovo nikakvog interesa za uzgoj. Tek je posle 1960. doslo do osnivanja nekih odgajivacnica, medju kojima je najvaznija bila Zoto Kennel, vlasnika H. i A. Wandrup-a.


SVE POPULARNIJI U SVETU


U Italiji je 1924. godine obelezen prvi chow-chow CAC, ali je tek 1931. primerak pod imenom Black Jane, odgojen i izlagan od strane g. Lioce-a, dobio drugu titulu.


Duca d'Aosta, veliki ljubitelj rase, izlagao je 1938. godine zenku Wuncha Blue di Val d'Adige, koja je rodjena u njegoj odgajivacnici. U stvari, ta zenka bila je prvi cau-cau odgojen u Italiji i prvi primerak koji je proglasen za nacionalnog sampiona. Do tada je vecina nacionalnih sampiona u Italiji bila iz uvoza. Prvi koji su doveli u Italiju cau-cau bili su g-dja Cassanella, dr Tessieri i prof. Giussani. Oni su odabrali pse holandskog uzgoja za osnovu svog odgajivackog programa.


G-dja Cassanella osvojila je sampionate sa dva psa Kou Ling. Sledeci veliki sampion u Italiji bio je i Envoy of Ukwong, kojeg je odgajio g. Ergeton, a koji je bio vlasnistvo dr Tessieri-ja. Posle je profesor Giussani uvezao jos dva cau-caua, iz odgajivacnice van Mongolie i van de Loumi Hoeve. Profesor je zasluzan i za veliki napor i trud da osnuje prvi klub cau-caua u Italiji. Na nesrecu, taj poduhvat nije uspeo.


Uprkos uvozu primeraka odlicnih krvnih linija, u to vreme, ipak nije doslo do stabilnog uzgoja te rase u Italiji. Medjutim, poslednjih decenija u Italiji je doslo do vidnog razvoja rase zahvaljujuci ozbiljnom radu kao i saradnji odgajivaca koji su se apasionirano posvetili cau-cauima. Mada je tesko tvrditi da se italijanski odgoj izjednacio sa drugim evropskim zemljama, kvalitet koji dolazi sada sa Apeninskog poluostrva pocinje da zanima i engleske, francuske, nemacke, danske, finske, brazilske i tajlandske odgajivace. Svakako, veliki podstrek takvom razvoju stvari dao je i Nacionalni savez Italije za chow-chow (ANICC) koji se, posle prvih godina poteskoca, razvio i sada plodotvorno radi.
Priznanje Kluba, kao specijalizovanog drustva, usledilo je dekretom od 26. jula 1994. g. Sto se tice manifestacija, poslednjih godina se primecuje povecanja ovih pasa na izlozbama. Na nacionalnim izlozbama u Italiji prijavljuje se od 15 do 25 chow-chow-a, a na medjunarodnim od 20 do 40, dok je na Klupskoj nacionalnoj izlozbi (Raduno) bilo vise od stotinu prijavljenih pasa. Na srecu, ovo povecanje nije samo kvantitativno, vec pre svega kvalitativno.

KRATKODLAKI CHOW-CHOW

Smatra se da je kratkodlaki chow-chow osnovni tip ove rase. Medjutim, nije precizno poznato koja je to kineska provincija iz koje potice ovaj varijetet, ali se sasvim pouzdano zna da cau-cau, koji su dolazili u Englesku, do kraja 1800. godine nisu bili samo primerci sa dugom dlakom.
Prvi Challenge Certificate bio je izdat jednom kratkodlakom psu 1899. g. Ta crna zenka, zvana Yumsie, rodjena je 1892. iz kombinacije pasa koji su uvezeni direktno iz Kine.


G-dja Casella bila je jedan od najvaznijih odgajivaca "kratkih''. Posto je zivela mnogo godina u Aziji, ona se vratila 1910. g. u Englesku ponevsi sa sobom i nekoliko kratkodlakih cau-caua. U razdoblju izmedju dva svetska rata bilo je malo legala sa kratkodlakim primercima i oni nisu bili mnogo cenjeni. Nakon 1945. usledila je obnova rase iako kratkodlaki primerci i dalje nisu bili preterano popularni, neophodno je pomenuti neke primerke. Medju njima je Roemoss Recamier koji je bio odnegovan od strane g. Roe-a. Taj priplodnjak bio je paren sa razlicitim zenkama koje su davale kratkodlake primeke, a koji su, dalje, takodje",bacali'' iste takve subjekte. Treba spomenuti i Nitram Nan Tao i Nitram Nao Nei koji su rodjeni 1950. g. kod g-dje Martin.


Tokom sezdesetih godina neki vec poznati i priznati odgajivaci preuzeli su brigu za ovaj varijetet i poceli su sa mnogo stabilinijim odgojem.
Godine 1965. primerak koji je poticao iz engleskog odgoja Penhow, vlasnice g-dje Veldhuis, postao je sampion Holandije. On je bio prvi kratkodlaki chow-chow sampion na svetu.


Danasnji ponosni vlasnici kratkodlakih cau-caua mnogo duguju engleskim odgajivacnicama Penhow, Baytor, Ukwong i Tanlap kao i onim holandskim Warnsborn i Van het Bosche Front. Naime, ti malobrojni odgajivaci ocuvali su ovaj varijetet upravo onda kada se sedamdesetih godina verovalo da ce "kratkodlaki'' nestati. Na srecu, nije bilo tako mada su kratkodlaki primerci manje rasprostranjeni i manje popularni od onih dugodlakih.


Poslednju titulu sampiona, bar koliko nam je poznato, pripala je jednoj crvenoj zenki. Bila je to sampionka Holandije Tanlap Sleek Tinka, odgajivaca g-dje Jakeman.


Kako sada izgleda, poslednjih godina primecuje se u nekim zemljama diskretan porast zanimanja za ovaj varijetet. Kratkodlaki cau-cau najbolje se odgaja u Engleskoj sto je i razumljivo s obzirom na njenu istorijsku proslost vezanu za ovu rasu, ali u Norveskoj, zemljama Beneluksa, kao i u Sjedinjenim Drzavama.

Zanimljivo je da je americki standard iz 1925. obuhvatao i varijetet kratkodlakih cau-caua da bi on 1941. bio izbacen iz istog standarda. Medjutim, 1986. godine novi americki standard za cau-cau je nanovo reintegrisao i priznao kao varijetet i kratkodlake primerke.


Standard kratkodlakog chow-chow-a je identican onom za dugodlake primerke izuzev onog dela koji se odnosi na duzinu dlake i na opsti izgled. Sobzirom na to da su malo poznati, u Italiji ne postoje odgajivaci koji odgajaju ovaj varijetet, ali bi to trebalo stimulisati iz vise razloga. Osim sto su to psi retko vidjene lepote, kratkodlakim primercima ove rase i te kako odgovara italijanska klima. Kako je klima nasih suseda slicna nasoj, nije tesko zakljuciti, ovaj varijetet bi, uz nesto truda i finansija, veoma uspesno mogao da se gaji i na nasim balkanaskim prostorima.


"I nostri Cani''
Doggyme
Moja tetka je imala jednog,veoma su nepoverljivi,koliko ja znam vole druge pse.Meni su oni lepi ali nikad ih ne bi imala,tvrdoglavi su i potrebno im je puno nege,imaju problema sa ocima uglavnom....
pozdrav i srecno!
thumbsup.gif thumbsup.gif
kamerado
QUOTE
Moja tetka je imala jednog,veoma su nepoverljivi,koliko ja znam vole druge pse.Meni su oni lepi ali nikad ih ne bi imala,tvrdoglavi su i potrebno im je puno nege,imaju problema sa ocima uglavnom....
pozdrav i srecno!

Hvala na brzom odgovoru,a sada nadam se da ne gnjavim oops.gif jer imam par pitanja,da li su nepovjerljivi samo prema onima koje nepoznaju pa dok ih ne upoznaju i da li vole samo one pse sa kojima se druze ili su druzeljubivi.
Pozdrav
Doggyme
Jedno vreme sam komsinici setala zenku cau cau,zivela je sa jos jednom mesankom.Dobar je cuvar uvek je lajala,ali napolju je sve coolirala,malo se ponjuska i to je to,nije stene.
Nepoverljivi su naravno prema drugim ljudima nisu kao zlatni retriveri npr koji odmah prilaze da se maze,oprezni su ali svog vlasnika obozavaju.
Ako je-ga naucis ici ce bez povodca.
Leti oni su je sisali i bila je preslatka,mislim da je to pametno,koliko sam shvatila na izlozbe neces ici,tako im je leti mnogo lakse.Izgledala je ko pravi lavic,pa su brizne majke urlale po parku deci bezite od lava,boze gde mi zivimo!?
Ali ako dobije buve to je ogroman problem,nista joj ne mozes uspricati od dlake,kupanje tesko!
E,jos ovo ona je bila probirljiva po pitanju hrane,granulica!Kucni su psi nikako dvorisni.
Preporucujem ti da odes do par odgajivaca,ili gde ces vec kupiti,i raspitas se maximalno smile.gif
POZDRAV i javi sta si odlucila tongue.gif
kamerado
Doggyme hvala još jednom.stvar je u tome što ja znam mane,odlike,fizički izgled da opišem i sve ono osnovno o njemiu ali trebaju mi savjeti osoba koje su dolazile u susret sa ovim medvedicima da mi to malo pobliže opišu,da bih znala šta da očekujem.Npr.do skoro sam bila za ženku ali sada se predumišljam pa šta vi mislite ili znate o odlikama ponaosob.
Ja sam tek prvačić u svetu čauova,za rasliku od moje druge dve rase, rolleyes.gif rolleyes.gif pa mi teba malo savjeta.
Doggyme
Pa ok,ja sam ti rekla sve sto znam,onako iz iskustva malog.Ali ako ga uzimas zbog izgleda,bolje nemoj jer ne znas kakrakteristike.....
u svakom slucaju sve naj smile.gif
pozzzzz tongue.gif
kamerado
maleni trenutno ima tridesetak dana i treba da dođe za 10 dana,odnosno sve je gotovo.
Sigurno ga ne uzimam zbog izgleda jer već par godina biram budućeg psa(što ne pokazuje da sam spora pri biranju već da hoću temeljno svakog da obradim)tu je bilo i šnaucera,šar peja,kokera,pekinezera,...ali je čau izabran i to pre samo par dana.Na sajtu ww.chow-champ.com možete vidjeti Rajaha njegovog tatu(pas je definitivno najljepši primjerak čaua koga sam vidjela rolleyes.gif ).
Ja o njima znam samo iz knjiga(bubalica,šta ću oops.gif )
..poboljšan je njegov ravnodušan karakter,nije agresivan,veran,nezavistan,nervozan,zahtjeva nežnost i odlučnost u ophođenju,nije 100% poslušan ni sposoban za velike izlive nježnosti,ne podnosi da bude vezan i koliko sam se raspitala spada među pse lejnjivce,odnosno dosta vremena provodi izležavajući se.Ako se sjetim još nečega dodaću.
Svaki put kada bi neko u okolini dobio psa ja sam tu bila prvi savjetodavac a sada kad ja dobijam psa da me pitate za boju čaua ne bih znala oops.gif trema oops.gif
Doggyme
16_7_205[1].gif Super! Nadam se da cete zajedno uzivati, i naravno slicice malise ocekujem sto pre.... tongue.gif
pozdrav smile.gif
kamerado
Hvala na lijepim željama,a sličice postavljam u najkraćem mogućem roku thumbsup.gif
angel
Postoji kratkodlaki i dugodlaki chow chow, pa evo slika kao primjer za obe vrste.

Cherie's Black OnyxBidachows Charming Smooth Cassy
kamerado
Evo još jedan crni medo... rolleyes.gif
kamerado
smile.gif
Doggyme
ova je bas slatka slicica,obozavam njihov jezicak!
tongue.gif
kamerado
Da imaju amji pjesjatki jezicak,ma citavi su slatki od gjave do sape 36_33_8.gif 36_33_8.gif 36_33_8.gif
jelena&angelina
Gde ces kupiti cau-caua? Koliko se krecu cene?I ja mozda kupujem Cau-caua !!heheh smile.gif
kamerado
www.chow-champ.com-----ovo je sajt odgaivačnice.Tu je sve dato,ima malo slika ali su psi PREPREPRESLATKI,kada ih vidiš složičeš se. thumbsup.gif
jelena&angelina
Hvala puno !! Idi u Generalno o psima u temu Malo pomoci odgovorila sam ti tu i napisi 5 predloga !!
kamerado
O.K. drugar sve što ti kažeš a sad me pušti da spavam 16_7_205[1].gif
Doggyme
evo neke cudne slicice cc
kamerado
ji jopet taj maji sjatki jjezjićak.... 16_2_26.gif 16_2_26.gif 16_2_26.gif
Lea
Ja imam chow-chow ženku od nepune 3 godine. Ona je jako pitoma i dobroćudna, jako voli ljude, svakome prilazi i njuška, samo ne voli da je diraju nepoznati ljudi na ulici. Obožava i druge pse, stalno traži društvo za igru, nikoga se ne plaši-čak i kad je napadaju drugi psi-ona ne beži. Živi sa nama u stanu, kao ljubimac je vrlo privržena, ali je i samostalna, ne traži stalno naše društvo, ume da se osami u nekom kutku. Voli da se izležava, nekad i po ceo dan-kao mačka. Napolju, u šetnji, nije baš poslušna, voli da ide za sebe, ali mi se nismo ni trudili da je dresiramo (kažu da je ta rasa medju najtežima za dresuru).I šta još reći-za mene je ona idealan kućni ljubimac. thumbsup.gif
Katarina_KG
Kako vas se dopada ovaj maleni chow rolleyes.gif

Ima samo dva meseca, i nas je gost nekih 20-tak dana. Za par dana ide u svoj novi dom, a mi smo se tako vezali za njega. Predivan je, zabavan je, svi moji psi ga obozavaju, a on je tako ponosan. 36_22_14.gifDoggyme
Pa ima li ista sladje ??? smile.gif

Katarina daj jos slicica !!
srce maleno cupavo tongue.gif
mina i beksi
SRECNO SA STENETOM I ZELIM VAM DUGO I SRECNO PRIJATELJSTVO!!! rolleyes.gif
USKORO KADA BUDEM IMALA VREMENA NAPISACU TI MOJE ISKUSTVO SA OVOM PASMINOM .


POZZZDRAV OD MINE I BEKSIJA 16_2_26.gif
Katarina_KG
Mina, na zalost stene ostaje kod mene jos par dana, a onda ide kod mojih prijatelja. Ja bih ga rado zadrzala, ali imam puno pasa. Mislim da ce imati lep i bezbrizan zivot u novom domu smile.gif
Evo jos njegovih slika thumbsup.gifKatarina_KG
36_22_11.gif


mina i beksi
Pas ti je bas sladak, moras da ga das?
mada verujem da ce mu biti lepo. Ako imas puno pasa onda ima i veliko srce i sigurno si mu nasala lep dom.
Redovno ga obilazi i lakse ces preboleti sto si ga dala. smile.gif
Sigurno ce mu biti lepo, a ti se ne sekiraj.
lako ces to preboleti jer imas puno prijatelja-pas koji te verujem mnogo vole. thumbsup.gif
veliki pozdrav za tebe i malu kucu. 16_2_26.gif
p.s. ja nisam imala cau-cau ali ima ga je komsinica moje bake i dosta znam o njima.
pozdrav
Katarina_KG
QUOTE(mina i beksi @ Jan 21 2007, 03:04 PM)
Pas ti je bas sladak, moras da ga das?
mada verujem da ce mu biti lepo. Ako imas puno pasa onda ima i veliko srce i sigurno si mu nasala lep dom.
Redovno ga obilazi i lakse ces preboleti sto si ga dala. smile.gif
Sigurno ce mu biti lepo, a ti se ne sekiraj.
lako ces to preboleti jer imas puno prijatelja-pas koji te verujem mnogo vole. thumbsup.gif
veliki pozdrav za tebe i malu kucu. 16_2_26.gif
p.s. ja nisam imala cau-cau ali ima ga je komsinica moje bake i dosta znam o njima.
  pozdrav

Da, moj zivot cine lepsim jedan muzjak bordoske doge, dva NKD pticara i dva mala mesanca. Povremeni clanovi ekipe su nemacka doga od mog verenika i napuljski mastif od prijatelja. smile.gif
Cau cau ide kod super ljudi i sigurna sam da ce ljubavi imati na pretek i mnogo vise nego sto bi je imao kod mene, gde bi tu ljubav morao da deli sa ostalima. A vec pokazuje dominaciju i potrebu da bude glavni rolleyes.gif
Zivece blizu nas, tako da cemo druzenje nastaviti smile.gif
mina i beksi
Bas mi je drago sto ce tvom malom lavicu biti lepo! thumbsup.gif

Super je da imas puno pasa je bih zelela da ih imam puno ali jos nemam uslova za to.

Ja imam maltezera Beksija i on je super. Ako zelis da vidis njegove slike mozes posetiti moju temu na ovom forumu pod nazivom Maltezer Beksi!
Vidimo se i cekam i tvoj komentar!
cao smile.gif
Doggyme
36_1_66.gif Kamerado si dobila bebicu???
kamerado
Nisam, malo smo to odlozili sacekacu jos malo pa vam javljam cim bude sa mnom i slike ce momentalno biti ovdje thumbsup.gif A za to vrijeme...
kamerado
...
viper
Pisite o vasim iskustvima.....zanima me kako se ponasaju psi u stanu (naravno ove rase),....da li su zivahni,verni,maze,agresivni....... 36_22_11.gif


Nameravam mozda da uzmem stene,ove rase.....pa bi mi mnogo znacili vasi komentari,i iskustva....


Unapred hvala !
viper
Pisi te ..... molim vas rolleyes.gif .............. kakvi su psi u stanu:...da li su zivahni,kako se ponasaju,da li su agresivni,verni, da li traze dosta setnje,paznje.......

Razmisljam mozda da uzmem stene ove rase,pa mi dobro dodje svaki vas komentar..... 36_22_11.gif 16_1_23.gifUnapred Hvala ! 16_11_6.gif
viper
Pisi te ..... molim vas rolleyes.gif .............. kakvi su psi u stanu:...da li su zivahni,kako se ponasaju,da li su agresivni,verni, da li traze dosta setnje,paznje.......

Razmisljam mozda da uzmem stene ove rase,pa mi dobro dodje svaki vas komentar..... 36_22_11.gif 16_1_23.gifUnapred Hvala ! 16_11_6.gif
Doggyme
pa za pocetak ako ti je to prvi pas ne preporucujem ti bas ovu rasu,jer je za nju potrebno puno iskustva jer su specijalni.

Nisu preterano zivahahni sem kao mali.Potrebno im je puno nege oko dlake,imaju cudan temperament,sa kojim se trebas upoznati pre uzimanja jednog kako bi bila spremna na sve.

Veome su nepoverljivi prema drugima,nisu agresivni(naravno sve zavisi kako se vaspita), poslusni onako,svojeglavi su,velike maze mada ponekad zele da budu i sami,nisu bas preterano druzeljubivi.

Nacesce su alergije kod njih na hranu i buve.Preeo oko ociju im se mora redovno cistiti zbog dlake.

eto u kratkim crtama smile.gif
Doggyme
i da ako ga uzimas zbog fizickog izgleda,bolje odustani !! thumbsup.gif
icon_hippi.gif


viper
QUOTE(Doggyme @ Feb 25 2007, 07:26 PM)
pa za pocetak ako ti je to prvi pas ne preporucujem ti bas ovu rasu,jer je za nju potrebno puno iskustva jer su specijalni.

Nisu preterano zivahahni sem kao mali.Potrebno im je puno nege oko dlake,imaju cudan temperament,sa kojim se trebas upoznati pre uzimanja jednog kako bi bila spremna na sve.

Veome su nepoverljivi prema drugima,nisu agresivni(naravno sve zavisi kako se vaspita), poslusni onako,svojeglavi su,velike maze mada ponekad zele da budu i sami,nisu bas preterano druzeljubivi.

Nacesce su alergije kod njih na hranu i buve.Preeo oko ociju im se mora redovno cistiti zbog dlake.

eto u kratkim crtama smile.gif

Ja sam musko mad.gif ......!...A u tvom tekstu pise ".... kako bi bila spremna na sve. rolleyes.gif
viper
QUOTE(Doggyme @ Feb 25 2007, 07:35 PM)
i da ako ga uzimas zbog fizickog izgleda,bolje odustani !! thumbsup.gif
icon_hippi.gif..........a ,sto se tice slika................kako mislis da neko odustane od kupovine ove rase ako je u pitanju samo fizicki izgled,kao sto si navela,posle ovih slika............ 16_2_26.gif thumbsup.gif
Doggyme
Izvinjavam se, omanula sam pol.
Mada to i nije bas toliko bitno...

Pas nije igracka,ako ti se svidja cupavi lavic u prodavnicu pa kupi. Oni pored svog izgleda imaju i psihicku stranu koju ne treba zapostaviti,jer je najbitnija kod svih zivih bica.

ja ti napisa malo o rasi al tebe ocigledno interesuju samo fotke
billybs
Pozdrav svim ljubiteljiteljima chow-ova,

Ovo je moj prvi post u zivotinjskom carstvu i molim Vas da mi oprostite na greskama. Jednostavno sam strasno razocarana jutros i place mi se. Vec odavno trazim stene, bila sam na putu da kupim stene chow-ica u Pancevu, (ja sam iz BiH), medjutim od sinoc mi se ne javljaju na telefon i njihov oglas na halo oglasi je nestao... Izgleda da su ga prodali nekom drugom. Neki pametan savjet molim i hvala 16_11_6.gif

Never whisper to the deaf nor bring light to the blind
Doggyme
PA KOLKO sam upucena sutra je neki cacib kod vas u bih!
probaj tamo !! smile.gif

A i ti preko oglasa su uvek sumnjivi,bolje se raspitaj ovako po forumima a najbolje na izlozbama !!
smile.gif
billybs
Doggyme hvala na odgovoru, toliko sam se bila prepala i razocarala da to nije humano! A sad vest - idemo po stene ovog vikenda! Ona je jedna mala crvena LUNA! 36_1_66.gif Jedva cekam! Put ce biti malo naporan, za nju, ne za nas (muz, svekrva, dve cerke i ja!). Sad joj spreman docek, kupila sam posudice, neke poslastice da je smirujem u putu i kuci joj pravimo krevetic od onog dodatka za prematanje beba (napunjeno spuzvom i odozgo plastificirano), odozgo cu napraviti presvlake od onih malih tiploh decijih dekica. Jos se nismo dogovorili koji cosak u dnevnoj sobi je njen, razlicita misljenja, a nas je puno. Drzi mi fige! Mogu li te kontaktirati u slucaju da trebam savet? Pozdravi icon_hippi.gif
Doggyme
sto si se razocarala ne akpiram???
mozes me pitati bilo sta samo sad mi je komp u kvaru treba za koji dan da stigne,cisto da se ne zacudis ako ti ne odgovorim
MacakMackin
Hej da malo ozivim ovu temu!!!ja planiram da kupim ovog prelijepog medu! ko ima ovog malog lav?da stupimo u kontAkt preko msn-a ili vec nekako?????
endzi
QUOTE(MacakMackin @ Mar 17 2009, 09:17 PM) *
Hej da malo ozivim ovu temu!!!ja planiram da kupim ovog prelijepog medu! ko ima ovog malog lav?da stupimo u kontAkt preko msn-a ili vec nekako?????Ja prodajem preslatko stene cau cau,pa ako zelis ...
endzi
Mozda ova slika bas nije dobro ispala,posto je slikano telefonom,ali nece da mi prihvati mnogo lepsu sliku sa fotoaparata ...
dalibor_88
Potrebna zenka za parenje!!!Crven muzijak star 2 godine
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2015 Invision Power Services, Inc.