Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pronadjena Emys Orbicularis
Zivotinjsko carstvo forum > Živi svet > Egzotični kućni ljubimci...
mooncatpower
Pre dva dana, kuca je u ustima donela malenu kornjacu u dvoriste.
Ja sam je unela unutra i odmah otisla na akvarij.net i jos neke forume, da se raspitam sve o njoj. Na akvarij.netu sam odbila odgovor, da je to beba vodene kornjace emys orbicularis, stara verovatno tek nekoliko dana...sad uziva u akvariju u koje sam stavila kamenje za odmor, pricvrstila sam lampu da greje polovinu vodene provrsine i svakodnevno joj hvatam crve, komarce, mrave i sl.
E sad, neki od ljudi su nagovestili da je drzanje ove kornjacice (tj Orbyja smile.gif) zakonom zabranjeno u nekim oblastima...te bih molila, ako neko zna nekog na podrucju Vojvodine (e-mail ili sajt), koji se strucno bavi ovom tematikom da mi pomogne... jer, iskreno da vam kazem, ja prosto ne znam odakle je ona dospela do nas. Zivim u gradicu, koji nema ni reke ni jezera, cak ni bare. Jedini izvor ovde je neki prljavi kanal u koji se cak ispusta fabricka otpadna voda..a posto je ona jako malena, plasim se, da ne bi u toj vodi prezivela. Jedino logicno objasnjenje, kako je ona dospela do nas je taj, da neko drzi ove kornjacice u vanjskom jezercetu blizu mene i da je ona nekim cudom zalutala...
Ja sam planirala da joj napravim jezerce i zadrzim je, barem dok koju godinu, dok ne poraste malo...
Prihvatam bilo koju sugestiju i pomoc, jer u principu, imam 4 macke, jednog psa i jos nekoliko maca lutalica o kojima se (a obavezno i njihovim potomcima) svakodnevno staram i zelim samo, na bilo koji nacin pomoci i ovom malenom bicu
Hvala unapred...
Evo i slike malenog Orbyja
stanikic
E pa ovako:
Zakonom ti je zabranjeno uzimati, držati, maltretirati, ubijati, uzgajati radi puštanjai u prirodu vrstu kornjače koju si našla. To sam ti već napisao. Jesi li pročitala zakonski akt koji sam ti poslao a koji govori o ovome?
Niko ne spori tvoju želju i iskrene namere da joj pomogneš. Ali time kršiš zakon. Ono što treba da uradiš ako već nećeš da je vratiš u prirodu je da odeš do najbliže državne veterinarske stanice, lokalnu šumarsku upravu itd., ili da ih nazoveš, naći ćeš telefon i adresu u imeniku, vidim da si snalažljiva. Neka ti oni kažu šta da radiš i neka di daju dozvolu da je možeš zadržati ili neka ti preporuče neko drugo rešenje. Sa time se ograđuješ od moguće tužbe i plaćanja visoke kazne ako te neko prijavi.

Sasvim je moguće da u blizini tog kako kažeš prljavog kanala ima kornjača koje tu žive, ili je ona do vas došla unekim drugim putem.

Ovde su ti telefoni pa ih pitaj i javi šta su ti rekli: http://www.natureprotection.org.yu/
a ovo ti je Zakon o zaštiti prirodnih retkosti: http://www.natureprotection.org.yu/srp/dtdoc/?conid=97

Pozdrav, nadam se da ćeš pronaći ispravno rešenje, po meni najbolje je da ih nazoveš i da ti jave gde da je pustiš...

Aleksandar.
stanikic
I još nešto: preslatka je.
mooncatpower
Poslala sam e-mail na adresu Zavoda za zastitu prirode, u kome sam iznela sve okolnosti u vezi ovog problema...ocekujem njihov odgovor
pozz
Vipera ammodytes
najbolje bi bilo da je pustis gde si je i nasla(verovatno u okolini ima neka bara ili reka)
ovako ce ti uginuti i bice ti zao... a ako je vratis u prirodu njoj ce biti najbolje msn-wink.gif

Pozdrav
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.