Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Slepi Mis
Zivotinjsko carstvo forum > Živi svet > Fotografije
Miljko
Malena, bezopasna zivotinjica sa uzasnom reputacijom...
Miljko
...
Miljko
...
Miljko
Potseca me na "Varge", iz "Gospodara prstenova"
Miljko
...
Miljko
ovde se vidi da je decak tongue.gif
Miljko
...
zmecanin
@Miljko,
odakle malisha u ruci????

Vidjas li negde potkovichare???

P.S. Jednog malenog, mladunca Chiropteru, smo spasili, nocna oluja ga je oduvala i nadjen je na zemlji, mokar.
Do uvece se oporavio i srecno odleteo kroz prozor...

Inace, sve vrste slepih miseva kod nas su zashticene vrste.
Miljko
Ovaj Malisa je imao cudnu sudbinu i u nekoj nesreci je ipak imao i malo srece.
Naime, uleteo je u sportsku kladionicu i tu ga je neko uhvatio. Kada je uleteo, stvarno ne znam, ali, on je stigao do mene oko podne. Pretpostavljam da je uhvacen prethodne veceri i imao je srecu da za to cuje jedan moj prijatelj, koji ga je odmah doneo do mene jer zna da sam ljubitelj zivotinja. Po njegovoj slobodnoj proceni, ovo je beba smile.gif .Cak ni tada ova cudna prica nije okoncana, jer tada nisam bio kuci pa ga je taj moj prijatelj ubacio u moje postansko sanduce, uvijenog u papiric. Javio mi je SMS-om, i odmah sam izasao sa posla psujuci. Sve je bilo OK kad sam stigao, mada mi je ova zivotinjica do poslednjih minuta druzenja delovala osamuceno. Drzao sam ga u velikoj korpi sa poklopcem do sat vremena pred zalazak sunca. Onda sam ga izneo na krovnu terasu moje zgrade, fotkao ga malo (ova serija fotki gore), postavio da visi na toj zici i tako je ostao do poslednje fotke. Na kraju sam ga tako i ostavio i, da tako kazem, prepustio prirodi. Ujutru vise nije bio tu.

Sve sto sam znao o njima je jedino to da su sve vrste zasticene. Nisam mogao ni na netu da pronadjem nesto vise o vrstama, stanistu, ishrani... Ako imas neki link gde bi mogli bolje da se upoznamo sa njima, postavi. Imam i pitanje: Da li je ovo potkovicar?
zmecanin
@Miljko,
nadajmo se da je malisa preziveo!!!

Slepi misevi uopste, (Chiroptere) su malo poznati da tako kazem, siroj javnosti....

Mali sa tvoje fotke, nije potkovichar, on spada u vecernjake. A mogli bi da ga potrazimo u nekoj literaturi koju imamo i da vidimo tacno koji je?

Posto trenutno nemam nijedan link evo stavicu malo teksta da se malo upoznas sa onim sto si pitao.....

Kad procitas, pitaj sta te jos zanima, a imamo i jednu pow.point prezentaciju o slepim misevima ali je mnogo Mb.
zmecanin
Red slepih miseva Chiroptera sadrzi dva podreda: letipse Megachiroptera i bubojede slepe miseve Microchiroptera. Njima pripada ukupno 18 familija, 177 rodova i 1001 vrsta.

Podred Megachiroptera ima samo jednu familiju, vegetarijanske vrste koje su rasprostranjenje u tropskim oblastima starog sveta.
Podred Microchiroptera obuhvata 17 familija koje su kosmopolitski rasprostranjene.

Slepi misevi rasprostranjeni su na celoj teritoriji nase zemlje. Do sad su zabelezeni pripadnici 28 vrsta, 10 rodova i dve familije:
-potkovicari (Rhinolophidae) svih 5 evropskih vrsta i vecernjaci (Vespertilionidae) 23 vrste.
Ove familije pripadaju podredu Microchiroptera.
Ovaj broj se smatra privremenim jer geografski polozaj, klimatske i ekoloske karakteristike nase zemlje daju nadu za prisustvo bar jos 5 vrsta.

Sve vrste zabelezene na teritoriji Srbije hrane se insektima.

Naseljavaju veoma raznovrsna stanista, od gradova (antropofilne vrste) do visokoplaninskih oblasti. Preferiraju sumski sklop, zbunje, siblje a za optimalnost stanista znacajno je i prisustvo stajacih i tekucih voda (kao lovnih teritorija) kao i linearnih predeonih elemenata (medje, kanali, drvoredi) koji su koridori preleta.
S obzirom da su aktivni u sumrak i nocu, dan provode u sklonistima. Najveci broj vrsta preferira podzemne objekte, i to prirodne – speleoobjekte (pecine, jame i potkapine) ili vestacke - tipa starih rudnika, tunela...Neki slepi misevi skloniste nalaze na ili u drvecu – duplje, pukotine...Ima i antropofilnih vrsta koje svoja sklonista pronalaze u ljudskim naseljima – tavani, podrumi, napustene zgrade, kupole...

Veliki broj vrsta su kolonijalne zivotinje, po pravilu najbrojnije su zimske kolonije, koje se formiraju tokom zime, kada hiberniraju (padaju u zimski san) usled nepovoljnih zimskih temperatura i nedostatka hrane.
Zenke radjaju po jedno mladunce uglavnom, mladi se radjaju zatvorenih ociju, bez dlake ali sa velicinom stopala kao kod odraslog primerka. Ovako niska stopa produktivnosti nadomesta se dugim zivotom. Jedinke sitnijih vrsta dozivljavaju starost i do 20 godina.

Ono po cemu se potkovicari razlikuju u odnosu na vecernjake jesu listoliki kozni nabori u obliku potkovice koji im okruzuju nosne otvore i u principu su krupniji u odnosu na vecernjake.
KatPaws
QUOTE(zmecanin @ Jul 5 2007, 06:36 PM)
Ono po cemu se potkovicari razlikuju u odnosu na vecernjake jesu listoliki kozni nabori u obliku potkovice koji im okruzuju nosne otvore i u principu su krupniji u odnosu na vecernjake.

Evo kako izgleda potkovicar.

(ovaj je uleteo u mrezu prosle godine kad smo prstenovali ptice na Zasavici, nakon fotkanja, te veceri je pusten na slobodu)
KatPaws
Onaj malisha na Miljkovim fotkama stvarno izgleda kao mladunce, ali je nekako mnogo mrsav... sad.gif nadam se i ja da je preziveo.

Evo jos jedna fotka od mene (isto je bio uleteo u mrezu, pa pusten kasnije)
KatPaws
a evo i jednog u letu tongue.gif
milanche
Ako ikada nadjete slepe miseve, mlade, neko vece okupljaliste ili sl. potrazite mr Milana Paunovica. Gospodin je pravi ekspert i radi kao Kustos u Prirodnjackom Muzeju u Beogradu.

http://www.museum.com/jb/museum?id=21392
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.