Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Gliste!!!
Zivotinjsko carstvo forum > Sve o psima > Zdravlje pasa
sneza
Moje stene uskoro treba da primi revakcinu i receno mi je da nedelju dana pre toga treba da se ocisti od glista..sta preporucujete i dali humani Vertamil za bebe ima dobar ucinak(odgajivac mi ga je preporucio)??
Lea
Ne znam za Vertamil, ali ja za mog psa i macke preventivno koristim bayerov Drontal. Mislim da je dobar jer ni jedna moja zivotinja nikad nije imala gliste, a znam ljude koji su pomocu njega ocistili svoje ljubimce od glista. Tablete se kupuju u vet. apotekama ili pet shopovima i idu prema kilazi zivotinje. Za pse jedna tableta ide na 10 kg.
arnela
Moj savjet ti je da uzmeš Zantel ili Pratel!!!
arnela
PRAZITI

Gliste žive u probavnom traktu psa i u pravilu ih nema u stolici. Kada dođe do toga da štene gliste izbacuje izmetom ili povraćanjem, onda se radi o iznimno jakoj infestaciji ovim parazitima. Lijekove protiv glista apliciramo štenadi u svakom slučaju, bez obzira na porijeklo šteneta ili predhodna čišćenja. Škoditi ne može, a možemo biti sigurni da je nakon tretmana štene "čisto". Dijagnostika se obavlja pregledom izmeta psa jer odrasle gliste koje žive u crijevima, izbacuju jajašca. Ona se ne mogu vidjeti prostim okom, već ih potražimo pod mikroskopom. Na taj način sa sigurnošću možemo postaviti dijagnozu glistavosti kod pasa i mačaka.

No, veterinari su nekako uvijek sigurni da štene treba čistiti od glista iako nisu predhodno pregledali njegov izmet, a to je zbog specifičnog razvojnog ciklusa glista. Najčešće su Toxocara canis i Toxascaris leonina. Dugačke su od 7 do 18 centimetara, a parazitiraju u tankom crijevu psa. U slučaju jake infestacije simptomi se javljaju već kod psića starih samo 12 dana - teško disanje, iscjedak iz nosića. U starosti od 2 tjedna štenad može povraćati, javlja se proljev te zaostajanje u rastu. U dobi od 6 do 12 tjedana, znači onda kada štenad treba preuzeti novi vlasnik, trbuščići postaju napeti, veliki i vrlo bolni, a sluznice blijede.

Da bi započeo razvojni krug Toxocare canis u okolini moraju biti prisutna njena jajašca koja su infektivna. Kada pas pojede ta jajašca iz njih se izvale larve koje zatim migriraju kroz jetra i pluća i natrag u probavni trakt. Neke od tih larvi ostanu u krvotoku te krvlju stignu u razne dijelove organizma gdje se inkapsuliraju i zatim miruju. Kada ženka koja nosi inkapsulirane larve ostane gravidna, one se aktiviraju i kroz placentu stignu u fetus gdje nastavljaju svoj razvoj. Neke od njih ostanu inaktvne u organizmu ženke i aktiviraju se tokom slijedećeg graviditeta. Kod infestirane štenadi larve migriraju kroz pluća i jetra (kašalj, iscjedak iz nosa) u probavni trakt gdje postaju zreli paraziti. Kada je štene staro 3 do 5 tjedana, odrasle gliste već izlučuju jajašca u okolinu. Dakle možemo biti sigurni da štence treba čistiti od glista. Lijekove je potrebno dati u starosti od 3, 6 i 12 tjedana. Kod odraslih pasa stolicu treba kontrolirati 2 puta godišnje iako su kod odraslih investacije ovim parazitima rjeđe i manje opasne.
Trakavice su paraziti koji se zadržavaju u probavilu. Psu ih uglavnom prenese pseća buha ili uši. Diejlovi trakavice mogu izaći izmetom. Izgledat će poput smeđih zrnaca riže, ponekad uhvaćenih za dlaku psa. Oblići se također nalaze u probavilu, a pas se zarazi kada proguta njihova jaja. Infekcije oblićima i trakavicama obilježava gubitak apetita te povremeno povraćanje i proljev. Zaraženi komarci mogu psu preniejti parazite koji će napsati srce. Simptomi bolesti su stalni kašalj, otežano disanje, a u najtežem slučaju i potpuna klonulost. Liječi se lijekovima i kirurškim uklanjanjem parazita.
happy gang
Postoji vise preparata za pse,koji imaju izvanredan ucinak.
Vec pomenuti Drontal je dobar izbor.
Baniminthe pasta je,takodje,jako dobra.
Polyverkan je,takodje,jako dobar,psi ga rado uzimaju,izgleda kao kocka secera,i sladak je (ne pitaj kako znam smile.gif ),polovina "kocke" ide na deset kg psa.
Ono sto je jako bitno je,da koristis,iskljucivo preparate za pse,jer su prilagodjeni psima,i nisu toksicni,pa,cak,i ako das malo vise ovih preparata,ne moze biti lose po psa,i ne moze da se predozira.
Preparati za humanu upotrebu nisu dobri za pse.Ne samo da su mnogo jaci koncentrati u pitanju,vec i,ljude i pse ne ugrozavaju iste vrste parazita,osim ehinokokusa,za koji je,Prazikvantel idealan preparat.Ali,obzirom da svi navedeni preparati sadrze i sastojke protiv ehinokokusa,nema potrebe dodavati jos i Prazikvantel.

Puno pozdrava
Sandra i njena banda sreeeeecnih erdela
cheer cheer cheer
arnela
Mislim da je ovo sto je sandra navela, veoma bitno, a i to da je potrebno promijeniti preparat koji koristite, jer nema svaki isti spektar djelovanja!
bobimarinko
Da li postoji sredstvo protiv crevnih parazita koje ujedno ima i dejstvo na povrsini koze - protiv vasi , buva i krpelja.Cuo sam da postoje preparati koji izlucuju posebne supstance na povrsinu koze tako da "odbijaju" 16_3_159[1].gif buve , vasi , krpelje...
Boban
arnela
Ja koliko znam nema, jer jedno su ektoparaziti, a drugo endoparaziti i na njih djeluju sasvim drugaciji preparati.

Ono sto si ti cuo, pretpostavljam da je preparat koji daju veterinari, a to su inekcije protiv nametnika, koji se ne izlucuju na kozu vec u krv, jer njih ne ubija otrov u kozi, vec u krvi, jer svi se ti nametnici hrane tako sto sisaju krv psa!
kazak
Ima , mislim da se zove Ivemekrin, ali ti to ne bi preprucila... Znam da je zabranjen za koriscenje kod skotskih ovcara . Deluje i na demodex. Pogledacu pa cu napisati vise.
bobimarinko
Pogodak. Bas se o tom preparatu radi. Odgajivac iz Kv mi je preporucio da ga koristim za pse ali sam od vise njih-strucnjaka cuo da nije preporucljiv za koriscenje jer ima stetno dejstvo na pojedine sisteme organa kod pasa. oops.gif
arnela
QUOTE(kazak @ Apr 12 2005, 04:04 PM)
Ima , mislim da se zove Ivemekrin, ali ti to ne bi preprucila... Znam da je zabranjen za koriscenje kod skotskih ovcara . Deluje i na demodex. Pogledacu pa cu napisati vise.

Cula sam za taj preparat, ali nisam znala da djeluje istovremeno na endo i ekto parazite!

Znam da nije preporučljiv!!!
sneza
Najvise preporuka je stiglo za Banminthe pastu,nasla sam je pod imenom Vitaminthe(proizvodjac Virbac,FR) i super lako se dozira i daje..
Sadrzi u sebi oxibendazol,niclosamide,metabisulfite de sodium..
arnela
Sve to najvise zavisi od spektra djelovanja preparata!

Najbolje je s vremena na vrijeme promijeniti praparat, a da biste bili sigurni da se vas pas ocistio od parazita, najbolj je ako ste u mogucnosti tri dana za redom uzimati uzorak stolice i odnjeti na laboratorijsku analizu.

Ako pas ne izbacuju zrele gliste, to ne mora ujedno i biti znak da pas nema parazita!
kazak
QUOTE(sneza @ Apr 14 2005, 10:45 AM)
Najvise preporuka je stiglo za Banminthe pastu,nasla sam je pod imenom Vitaminthe(proizvodjac Virbac,FR) i super lako se dozira i daje..
Sadrzi u sebi oxibendazol,niclosamide,metabisulfite de sodium..

Banminthe pasta je super ali samo za mlade stence, tj. za prva dva ciscenja sa 20 dana starosti steneta i sledece sa 40-50 dana steneta... Posle toga se ne koristi jer joj je spektar desjstva suzen samo na minimalan deo parazita tj. one parazite koji su najcesci kod tek rodjenih stenaca ... npr. ne obuhvata ehinokokus... Zato sa vece stence treba koristiti jace preparate i kako sto je gore preporuceno uvek menjati , npr. jednom Cestal, drugi put Pratel...
kazak
Ja ovo ne bih koristila ali evo za one koji se razmisljaju , gore sam vec napisala ali ne tacno, evo tacnih podataka:
Ivermektin
Ivermektin je visoko efikasan antiparazitik veoma sirokog spektra sa ektoantiparazitskim i antihelmintickim dejstvom. Deluje na odrasle i larvene oblike nematoda i artropoda. On ne deluje na cestode i termatode. Ivermektin se posle oralne primene dobro i brzo resorbuje, a maksimalnu koncentraciju u krvi pasa dostize za 4-8 sati. U visokom stepenu se vezuje za albumine krvne plazme i kod pasa rase "Koli'' i mesanaca sa Kolijem, Ivermektin moze da prodre u CNS.
Indikacije: - parazitarne bolesti uzrokovane zeludacno-crevnim nematodama i atropodama . Lek efikasno deluje protov parazita na kozi i u kozi psa, kao sto su sugarci, demodex, vasi, buve, krpelji.
Doza: 1 tableta na 5 kg telesne mase
Kontraindikacije: Ne daje se psima rase ''Koli''
Nezeljena dejstva: U pasa rase ''Koli'' kao i mesanaca sa kolijem ovaj lek moze ponekad da prouzrokuje depresiju CNS-a koja je pracena ataksijom, tremorom, midrijazom, slaboscu, hipersalivacijom i komom. Ovi znaci mogu da se ispolje nekoliko sati do jednog dana od primene leka.
Prilikom primenjivanja ovog leka ne preporucuje se pusenje i uzimanje hrane. Posle aplikacije leka oprati ruke.
Ne prekoraciti terapijsku dozu.

Po meni ovo je Ok koristiti samo kod pasa koji imaju Demodex, jer se drugacije ne moze, ali za ostale ne shvatam primenu ovog ocito otrova.
Uvek se trudim da svojim psima dam tabletu za ciscenje na potpuno prazan stomak, cak im preskocim i po obrok samo da smanjim procenat leka koji se resorbuje u krvotok, a dejstvo tablete bude skoro 100% lokalno samo u cervima, i time smanjim stetnost redovnog ciscenja od parazita po jetru i organizam psa. A ovaj Ivermektin ide direkrno u krvotok i tako deluje, uopste
ne deluje lokalno, a to nikako nije pozeljno osim ako ne mora kao kod demodexa...
Sanja
Veterinarka je mojoj kuci prepisala Helmivet protiv parazita. Dajem mu tri dana, svaki dan dva puta po pola tabletice (ujutru i uvece). Mada vidim da ovde niko nije koristio te tabletice! unsure.gif
Katarina_KG
Cao Sanja, iz svog licnog iskustva ti preporucujem cetal ili drontal, puno su efikasniji. Jedna tableta ide na 10kg tezine. Ja imam stene od tri ipo meseca i cistim ga cestalom, veoma uspesno.

Pozdrav!
arnela
Ja koristim za Astricu pratel i zentel i dosta su efikasni. 1 tableta na 10 kg tezine psa.
Sanja
QUOTE(Katarina_KG @ Apr 29 2005, 08:28 AM)
Cao Sanja, iz svog licnog iskustva ti preporucujem cestal ili drontal, puno su efikasniji. Jedna tableta ide na 10kg tezine. Ja imam stene od tri ipo meseca i cistim ga cestalom, veoma uspesno.

Pozdrav!

A da li se daje samo jedna tableta cestala ili tri dana po jedna? Posto sam ja Helmivet davala po jednu tabletu dnevno(ujutru i uvece po pola) tri dana.
Katarina_KG
QUOTE(Sanja @ May 2 2005, 12:22 AM)
A da li se daje samo jedna tableta cestala ili tri dana po jedna? Posto sam ja Helmivet davala po jednu tabletu dnevno(ujutru i uvece po pola) tri dana.

Cestal ili drontal ili pratel ( nebitno, svi su jako efikasni), dajes samo jednom u zavisnosti koliko ti je pas tezak. Ako ima 15 kg, onda das jednu ipo tabletu i to je.
Sanja
Hvala na odgovoru! kinez
Katarina_KG
Nije problem, uvek na usluzi smile.gif
sneza
Za male stence jako je dobra Banminth(Vitaminth) pasta..a i lako se dozira..daje se nedelju dana pre vakcine ili revakcine i samo u jednom navratu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2015 Invision Power Services, Inc.