QUOTE(Ljika_79 @ Nov 12 2009, 05:08 PM)

Prvi put u životu imam psa (štene, zapravo), pa me zanima sa koliko meseci mogu da krenu na dresuru, gde mogu da je odvedem, da li ja idem sa njom, ili je dresira neko drugi?
sa vaspitanjem počinješ od prvog dana. profi dresura ne bi trebala da se radi pre 6. meseca života psa a najbolje je od 8-12. meseca.
proste komande kao što su sedi, lezi, dođi, čekaj... to možeš i sama kroz igru, sa štenetom. ono što trebaš da zapamtiš jeste da si ti gazda a on pas, odnosno u njegovoj glavi ti si alfa čopora. prati kucu šta radi i probaj da ga preduhitriš komandom tj kad vidiš da kreće prema tebi ti mu glasno reci DOĐI i sl. za početak je jako bitno da ga naučiš šta znači NE, kad ga učiš da sedne nemoj ga pritiskati po zadnjem delu nego ga pomiluj preko leđa i repa, daj komandu SEDI i lagano u nastavku milovanja mu pritisni zadnje noge od nazad ka prednjem delu tela tako da on mora da sedne, tako da ima osećaj da ga maziš a ne prisiljavaš. nagradi ga za svaku izvršenu komandu, milovanjem, granulom, krekerom i obavezno sa BRAVO.... ne forsiraj ga puno i imaj strpljenja i kroz vrlo kratko vreme ćeš se iznenaditi koliko brzo uči i šta sve može da nauči, jednom kad stvoriš osećaj moćićeš da ga naučiš čemu god želiš, samo treba da posvetiš vreme i volju i da imaš dosta strpljenja...
ako želiš nešto više javi se na pp ili mail
pozz