Boze, nikad kraja prepucavanjima!
Razumem donekle stav pojedinaca kada se obracaju nekoj organizaciji za pomoc da budu razocarani!
Vecina tih pojedinaca se suocava sa nekim problemom i u nemogucnosti licno da ga resi, obraca se NVO. To je a priori u redu jer pomoc zivotinjama jeste jedan od ciljeva zbog kojih se neka NVO registrovala.
Razni vidovi pomoci se traze od NVO, saveti, intervencija prema bilo kome i na bilo kom nivou, zaštita životinja, zastupanje, udomljavanje i preuzimanje zivotinja.
1.Pomoci zivotinjama se moze na razne nacine: rad na promeni sistema, rad na usvajanju boljih zakonskih rešenja, medijskim kampanjama, rad na edukaciji - svih i nadleznih i građana, pokretanje sporova pred sudovima radi zaštite životinja, fizička i druga zaštita potojeće populacija na ulici i konačno lečenje, spašavanje i preuzimanje životinja. Dakle, to je zaista veoma obiman delokrug i u datom trenutku svaka od pomenutih oblasti može biti odlučujuća u nekom trenutku za spas nekog života! Treba imati na umu da se sve ovo odnosi samo na životinje koje se uobičajeno smatraju kućnim ljubimcima, znači pse i mačke! Šta mislite tek sve ostalo??????? Nije lako i ima puno posla!
Duboko sam uverena da nikom ko je ikad okrenuo telefon neke NVO da traži pomoć nije ni palo na pamet prethodno napisano, a kamoli da je razmišljao o bilo čemu drugom osim o konkretnom problemu sa kojim se susreo! Ne zameram, samo konstatujem i to je normalno jer obični ljudi ne prate oblast i nemaju dovoljno informacija o mnogim stvarima, niti su one tako lako dostupne! I tu postoji problem, koji indirektno ima veze sa ovim.
2.Stanje je potpuno nesređeno u skoro svim oblastima u ovom društvu, a zamislite tek kakvo je u ovoj oblasti? Nova humana rešenja nisu utemeljena u zakonu čime se stvaraju veliki problemi u praksi! Akteri u priči sa strane nadležnih su uglavnom stari kadrovi koji nisu dorasli novim rešenjima i ponašanju, te svojim starim načinom rada i oni prave novu vrstu problema. Sve ide presporo upravo iz pomenutih razloga, ali i zbog nedostatka političke volje da se problemi stvarno reše! To je začareni (i iznurujući) krug u kome se danas napravi korak napred, a sutra dva nazad ili se vratimo na sam početak! Bez istinske rešenosti odlučilaca, tj, nosilaca vlasti, nema korenitih pomaka! Nažalost, u ovoj zemlji premalo je prosvećenih, učenih i kvalifikovanih ljudi uopšte, samim tim taj "nedostatak" se oseća u strukturi državnog aparata, ali i u sektoru NVO!
3. Civilni sektor, pod čime se podrazumevaju NVO uopšte nije razvijen! Nije napredan ni državni, kao što rekoh. Šifra je opšta zaostalost svuda, u svemu i na svim nivoima.... U takvoj situaciji to malo NVO što uopšte postoji (među kojima ima i onih koji to nisu) zapravo nisu prave NVO već registrovana grupa ( ponekad nije ni grupa već jedan ili dvoje ljudi) koja amaterski i svojim sredstvima pred tim okeanom svakolike nesreće i voluntarizmu nadležnih pokušava da zapuši po neku rupu, da spasi poneki život i to sledstveno sopstvenim sposobnostima ( znanju, razumevanje materije i fizičkim i logističkim kapacitetima).
4. Broj problema gde treba intervenisati je zastrašujuće veliki! Slučaj pokrenut na ovoj Temi bezmalo je svaka peta zgrada u ovom gradu!!!!!! Trebalo bi armija NVO i to pravih u smislu logističke i materijalne pomoći da postoji i armija volontera da bi se reagovalo na svaku situaciju! To ne postoji, žao mi je ali je tako!
5. Jedina NVO koja od prvih dana ima donacije i finansiranje je Orka; jedina koja je imala uopšte priliku ( Grad joj je bio poverio zaista veliku ulogu) da zaista nešto učini je takođe Orka, ali NIJE!!!!!!! Razlozi su opšte poznati....
6. Kada je reč o NVO uspešne su one koje je uglavnom Zapad postavio i koje finansira, ali one se sve bave pitanjima koja imaju jasnu političku konotaciju, za druge oblasti manje je interesovanje....nema ničijih političkih interesa....
7. Ako svemu ovome dodamo da građanski militantizam i svest uglavnom ne postoje među građanima, veoma je teško regrutovati nove snage ili uključiti dobre pojedince koje dugo samostalno rade u prilog životinjama ( koji se time i hvale?), jer oni ne shvataju da svaki atom treba da čini jednu celinu da bi napori urodili plodom, onda imamo mnogo tešku situaciju u svakom smislu...
8. O drugim NVO ne želim da govorim, ali što se tiče EI17 mi smo samofinansirajući organizacija i sve što bilo ko učine za bilo kog psa, iskljućivo čini svojim novcem, od telefonskih troškova, preko održavanja veoma velikog broja životinja do hirurških skupih intervencija....
9. Grad, osim Rakovice čiji otvaranje predstoji, ništa, ali baš ništa nije životinjama pružio, osim smanjenja njihovog broja putem besplatne sterilizacije u Ovči (zaraza!!!!?)...sve drugo je na teretu nas drugih, bilo da predstavljamo neku organizaciju ili to činimo samostalno! Svi sigurno golim okom mogu da vide da većina beogradskih pasa lepo i uhranjeno izgleda, a to je nevidljivi svakodnevni i benevolni rad ljudi koji niko ne ceni! Očekivati da neko preuzme životinje je zaista smešno, kao i priča o oduzimanju (na stranu zakonski deo) s čim i gde sa njima: u Ovču?
Ne znam zašto je tako teško razumeti da infrastruktura ne postoji, nikakva.....
Grad treba da se uozbilji i da krene u velike reforme!
Ima mnogo toga još, ali pitanje poput "ćemu onda služe.." prosto su naivna i dečja jer pokazuju kolika je površnost i neupućenost većine koja želi da pomogne životinjama.
Dao Bog mi smo takvi ljudi u ovoj zemlji da čim neko ne učini ono što očekuješ od njega, odmah će biti negativno kvalifikovan!
Naravno da ima svega i među postojećim malobrojnim NVO, ali ja sam samo pokušala da predočim širu sliku problema i ništa više.