.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Kako psi i mačke unose tečnost

Pitanje koje je do nedavno mučilo ljubitelje mačaka glasi: na koji način njihovi ljubimci toliko elegantno unose tečnost? Tim naučnika tvrdi da je odgovor pronađen uz pomoć modernih, brzih video kamera i jedne domaće mačke.

Oni su otkrili da mačka koristi svoj jezik tako što nežno uvlači vodu bez komešanja površine tečnosti. Istraživači koji su objavili ovu načnu studiju u magazinu Nauka (Science) kažu da se način koji koriste mačke razlikuje od onog koji koriste psi, koji prilično trapavo šljapkaju po površini vode prilikom utoljavanja žeđi.

Tim smatra da su mačke razvile ovaj nešto složeniji ali napredniji način pošto on podrazumeva manju verovatnoću da će se isprskati tečnosću dok je piju.

Mačja fizika
Dr Roman Stocker, biofizičar sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, S.A.D. (Massachusetts Institute of Technology, US), je bio inspirisan da istražuje fizičke osobine procesa pijenja vode kod mačke nakon što je posmatrao kako njegova sopstvena mačka Kata-kata (Cutta Cutta) uzima tečnost.

"Shvatio sam da je u pitanju zanimljiv biomehanički problem skriven iza naizgled veoma jednostavne stvari. Projekat je posle toga samo rastao kao grudva koja se kotrlja nizbrdo." kaže dr. Roman.

Radeći sa istraživačima sa Politehnićkog instituta u Virdžiniji (Virginia Polytechnic Institute) i Univerziteta u Prinstonu (Princeton University), dr. Stocker je počeo da snima svoju mačku kamerom koja beleži veoma veliki broj slika u sekundi.

 Pas pije vodu

Dok ljudi ili životinje poput ovaca ili konja tečnost unose usisavanjem nagore, a psi u tom procesu uvijaju jezik u oblik nalik posudici, usporen snimak je pokazao da mačke koriste napredniji način kada piju. Pažljivo posmatranje video zapisa je naučnicima omogućilo da otkriju kako se vrh mačjeg jezika povija unatrag, a ne napred, u trenutku dok se zaleće ka površini tečnosti. Tada, umesto da probije površinu tečnosti, jezik je jedva dodirne. Ispod možete pogledati snimak mačke Kata kata usporen 12x.

   

Dr. Stocker objašnjava: "Tečnost dolazi u dodir sa jezikom i "lepi" se za njega, nakon čega pokret jezika nagore veoma brzo stvara stub vode. "Tada, zatvarajući usta, mačka hvata deo te vode."

Začudo, naučnici su takođe otkrili da dlačice na jeziku, za koje se dugo vremena smatralo da mačkama pomaže u unošenju tečnosti, uopšte ne učestvuju u ovom procesu!

Kako bi ovaj mehanizam detaljno proučili, tim je kreirao robotizovani jezik koji imitira pokret mačjeg jezika. Otkriveno je da je ceo taj proces posledica međudejstva sila, inercije i gravitacije. Ispod možete pogledati taj snimak, usporen 100x u odnosu na normalnu brzinu.

   

Dr. Stocker objašnjava dalje: "Stvaranje vodenog stuba je posledica sile inercije - težnje tečnosti da kada je u pokretu nastoji da nastavi da se kreće".

"Vodeni stub je u početku veći u širini i zapremini ali u određenom trenutku težina stuba prevazilazi inercione sile a gravitacija uzrokuje da se vodeni stub ruši natrag u posudu."

Zbog svega toga, za mačku je od suštinske važnosti pravilna učestalost pokreta jezika.
"Postoji trenutak kada je zapremina vodenog stuba na svom maskimumu i to je vreme kada mačka zatvara usta." Dr Stocker said.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Psi i mačke
Posmatrajući životinje u zoo vrtu i You tube snimke, istraživači su otkrili da velike mačke poput tigrova leoparda i geparda takođe koriste sistem poput onog od njihovih domaćih rođaka.

Ipak, dr. Stocker i njegove kolege nisu sigurni zašto su mačke razvile ovaj napredan način unošenja tečnosti, ali da je jedna od mogućnosti to što ne vole da budu isprskane ili pokvašene.

Prema njegovim rečima: "Mehanizam pijenja kod mačaka je dosta uređeniji u odnosu na onaj kod pasa, koji to rade haotičnije i dosta prskaju po sebi i na sve strane."Jedna pretpostavka je da su njuška mačke i njena cela glava, ali posebno deo oko nosa i brkova izuzetno osetljivi, tako da je moguće da mačka želi da ih zadrži što suvljim."

Sledi usporeni snimak psa koji pije vodu, koji otkriva razmere uznemirenja površine vode koje nastaju u tom procesu."Sve u svemu, rekao bih da mačke mnogo bolje poznaju mehaniku fluida od pasa," dodaje dr. Stocker.


Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
 
   

2003-2011 © Životinjsko carstvo