.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Reportaža:
Bajka u kraljevstvu lipicanera


Kažu da nije onome kome je namenjeno nego onome kome je suđeno. Tako je meni bilo suđeno da navrat na nos spakujem kofere i 2. juna 2013. otputujem u mesto zvano Lipica u Sloveniji. Neko bi se pitao šte je tu toliko posebno, ali svaki fanatični ljubitelj konja zna da tu počinje i završava se dresurna bajka na carskom konju – lipicaneru.

Lipica iz bajke

Ergela Lipica je kolevka ove rase. Svi lipicaneri sveta potekli su upravo iz ove ergele, osnovane davne 1580. godine. Od tada pa do danas, tu se neguju tradicionalni pristup uzgoju i treningu lipicanera. 1960. počinje sa radom i škola klasičnog jahanja. Lipica je i zaštićeni spomenik kulture u Sloveniji. Misija ove jednistvene ergele je očuvanje, zaštita i razvoj kulturnog bogatstva u uzgoju i treningu čistokrvnih lipicanski konja. Smeštena je u opštinskom regionu Sežane, na granici sa Italijom. Ime potiče od deminutiva slovenčke reči lipa, koja krasi ergelu na svakom koraku. Ergela trenutno broji oko 450 konja.

Lipicaneri

Ako neko misli da sam sedela skrštenih ruku, posmatrala i divila se - vara se. Radno vreme kao i svuda – 8 sati dnevno, pod uslovom da sve prođje kako treba, tačnije da su konji raspoloženi i da odradite planirano. U suprotnom - prekovremeno. Ujutro sam u štali od sedam, pa do neka tri sata popodne, kako kada, zavisi od obima posla. Bila sam raspoređena u sportsku štalu sa konjima za vožnju zaprega, a po potrebi i u jahačkoj štali – u prevodu dve nedelje sam trčala tamo-vamo svaki dan s kraja na kraj ergele. Ako ništa drugo pomoglo mi je u održavanju opšte kondicije. Radni dan počinjem čišćenjem konja koji idu u trening, što je kod lipicanera posebna nauka s obzirom da im je odlika rase da su beli, a magično preko noći postanu žuti. Očistim tri "glavna" sportska konja i onda ostalih četiri kada stignem. A kada stignem podrazumeva pauzu u raspremanju konja koji su se sa treniga vratili. I tako u krug. Konji koji ne idu u zapregu, išli su sa mnom na trening pod sedlom ili na lonžu. Za jednog sam dobila zadatak i da ga najašem. Na svu sreću konj već zna šta je kolan i pritisak na leđa jer je obučen u zaprezi tako da problema nije bilo.

Lipicaneri u Lipici

Lipicaneri u Lipici

Što se samih treninga tiče, nimalo naivno. Kondicija, kondicija i samo kondicija, a posle toga rad u dresurnoj areni, prikupljeni kas, produženi kas, krugovi, serpentine, odstupanja i da, još uvek pričam o konjima za vožnju zaprega. Ozbiljan rad je doneo i ozbiljne rezultate – 424 Favory Slavina XX, 336 Favory Slavina XIX i 429 Favory Famosa III su se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo u vožnji dvoprega ove godine u Češkoj. Da ne bude zabune što su tri konja navedena: takmičenje se sastoji iz tri dela – dresurne vožnje, maratonske vožnje i vožnje kroz čunjeve. 424 Favory Slavina XX i 336 Favory Slavina XIX će pokazati svoje umeće u prvom i trećem delu takmičenja, a kako za maraton vozač ima pravo zameniti jednog konja umesto 424 Favory Slavina XX nastupa 429 Favory Famosa III.

Nastup lipicanera

Jahačka štala već nije pod tolikom adrenalinom. Ujutro se konji očiste i čekaju u boksu vezani svoje jahače, izmedju ostalih i mene. Imala sam i poseban zadatak – da spremim konje koji učestvuju u njihovim redovnim nastupima za publiku. Iako posebna čast, bila je i posebna muka jer u dlaci tih si morao da se ogledas. Sve u svemu posle tri sata rada dvanaest konja je bilo bljestavo belo, zabandažirano i osedlano čekalo vreme za nastup.

Zaprega u Lipici

Kada su treninzi pod sedlom u pitanju, tu nigde niko ne žuri. Stvarno im svaka čast na tome imaju strpljenja odavde do večnosti. Bitno je da konj nije pod stresom i da sa voljom prihvata ono što od njega jahač ili čovek na zemlji zatraži. Ako nešto taj dan ne ide, onda ne ide i ostavlja se za neki drugi dan. Treninzi su raznovrsni kako se ni konji ni jahači ne bi dosadjivali. Lonžiranje, jahanje po terenu, rad u manježu, slobodno vreme u ispustima ili razgibavanje u šetalici su aktivnosti koje održavaju zdrav duh konjima i umanjuju stres od napora u treninzima. Ali kada se od njih zatraži, daju maksimum.

Tekst i fotografije: Emina Knežević
                                                   
____________________________________________________________________________________

.... divljina

.... oglasi

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

2003-2013 © Životinjsko carstvo