.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
AppaloosaTufnasti konji se u Americi nazivaju Appaloosa, i odgajaju se kao posebna rasa.

Poreklo
Odgoj ovih konja je otpočeo u XVIII veku kada je u Ameriku stigao veliki broj konja španskih konkvistadora, među njima i grla sa specifičnom “tufnastom” bojom. Nez Perce indijanci, sa severoistočnog dela države Oregon, vršili su veoma strogu selekciju, i bili su poznati po veoma zapaženim odgajivačkim sposobnostima. Njihova imanja su bila locirana u blizini nekoliko reka, koje su pružale izvanredne uslove za odgoj u vidu hranom bogatih dolina i pašnjaka. Među njima se nalazila i reka Palous, koja je uz malu deformaciju imena dala naziv ove prelepe rase - Appaloosa.
Strogom selekcijom i namenskim odgojem stvorena je rasa koja je dobro služila u svakodnevnom životu i radu indijanaca, a pored toga, imala je i jednu specifičnu boju, karakterističnu za ovu rasu. Američke grupe zemljoposednika su 1876-e u pohodu za prostorima faktički istrebile pleme Nez Perce, zajedno sa konjima - predstavnicima ove rase. Pošto je rasa provela pola veka u prividnoj istrebljenosti, u Moskvi /država Idaho/ je osnovan Appaloosa Horse Club, čime je rasa krenula u novi procvat. Ova rasa je treća u svetu po brojnosti, stud-book (matična knjiga) broji vise od 65,000 grla. www.appaloosa.com


   Osnovne karakteristike
Danas se ova ova rasa gaji zbog specifičnosti i pretežno se koristi za rekreativno i "western" jahanje, a u nekim retkim slučajevima i u preponskom i quarter sportu. Visina grebena varira od 142-152cm - evropski primerci su nešto viši. U americi su appaloose često ukrštane sa quarter konjima što je dovelo do nešto jače, šire konstitucije, što kod evropskih primeraka nije slučaj. Griva i rep su karakteristično tanki, kratki i slabo odlakani. Oko očiju imaju jasno vidljivi beli prsten /membranu/. Kod appaloose razlikujemo pet varijanti boja: Blanket /bele sapi sa tačkama/, Marble /celo telo je šareno, kao mramor/, Leopard /slabine i sapi svetle, sa tamnijim tačkama/, Snowflake/celo telo je tufnasto, naročito sapi/, Frost /svetle tufne, na tamnoj podlozi/.


Što se tiče temperamenta, appaloosa je veoma poslušan i pametan, u radu jako istrajan i vredan, što je rezultat dugogodišnje selekcije Nez Perce indijanaca, kako bi dobili svestranog konja - prijatelja u lovu, ratu i razonodi.

Appaloosa igrice za najmlađe:
http://www.awhitehorse.com/community
/onlinegames/appaloosa/index.htmTekst i fotografije:
Aleksandra Vlaščić

Komentari/pitanja


.... divljina

.... oglasi

 
   

2003-2006 © Životinjsko carstvo