....naslovna strana

....pretraživanje

Američke rase: American Bobtail, American Curl i American Wirehair
....nestali  
 
  Šta Amerikanci vole? Mačke sa kratkim repom, sa uvrnutim usima...ili mačke sa dlakom na loknice? U zemlji bezgraničnih mogućnosti može biti ispunjena skoro svaka želja [bez obzira koliko besmislena ona bila]
Predstavljamo Vam: American Bobtail, American Curl i American Wirehair.

Ovo su tri tipično američke rase čijim se odgojem bavi zaista minimalan broj odgajivača u Evropi. Kod American Bobtail-a, u prevodu Američke kratkorepe mačke, `problem` je upravo njen kratak rep. U mnogim evropskim zemljama postoje zakoni za zaštitu životinja koji definitivno zabranjuju odgoj životinja sa fizičkim ili genetskim defektima, a kratak rep kod mačke jeste jedan takav defekt.
   American Curl, mačka čije su uši zavrnute unazad, što se ne smatra baš isključivo defektom, ali možemo slobodno reći anomalijom, još uvek nije našla dovoljan broj simpatizera da bi neko počeo ozbiljno da se bavi odgajivanjem te rase.
  American Wirehair, mačka čija je dlaka valovita i čekinjasta, sigurno ne spada u grupu takoreći hendikepiranih, ali je njen izgled za Evropljane ipak pomalo egzotičan, te ni ona nije naišla na širom otvorena vrata ljubitelja rasnih mačaka.

American Bobtail

Poreklo
Šezdesetih godina prošlog veka pronađen je kratkorepi mladi mačak u jednom rezervatu u Arizoni. On je kasnije bio sparivan sa mačkama koje su imale normalan rep, a potomstvo je bilo kratkorepo. To je naravno odmah bio povod za kreaciju nove rase.
Zapravo, pretpostavlja se da je u prirodi uvek bilo kratkorepih mačaka. Mutacija je prirodan proces kao rezultat prilagođavanja na životne uslove, mada se u konkretnom slučaju moramo zapitati: kakvi su to uslovi u kojima jedna mačka, skoro bez repa, može bolje da opstane nego jedna sa normalnim repom? Upravo rep je taj koji mački omogućava perfektno izbalansirane pokrete i skokove sa velike visine, i koji joj konačno služi i kao sredstvo za komunikaciju. Odgajivači tvrde da je American Bobtail izuzetno inteligentna mačka. Naravno, fizički nedostaci se moraju nadomestiti na neki način.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    



Izgled
Spada u grupu rasnih mačaka poluduge dlake čiji je prvi sloj mek, gornja dlaka ostra i odbojna na vodu. Mačka je srednje veličine, misićava, noge nisu dugačke ali su zato čvrste sa velikim okruglim šapama. Rep je obično dužine 3-10cm. Vrlo je česta pojava da se rađaju i mačići sa normalnom dužinom repa, što ukazuje na to da formu repa kod ove rase određuje više recesivnih gena.
Glava je siroka, ali proporcionalna prema telu. Uši su srednje veličine, plasirane visoko na glavi i prilično široke u korenu. Oči su ovalne i mogu ići od zelene do boje ćilibara kao i plave, što je tipično za point varijante [boje].
Sve boje dlake i šare su dozvoljene. Neke od boja su:

     
brown mackerel tabby, veoma česta kod ove rase                     boja silver classic tabby            


 
golden brown spotted tabby                                               lilac lynx point         

American Curl

Poreklo
Prva American Curl [curl na engleskom znači kovrdža] se pojavila kao lutalica na vratima porodice Ruga 1981. u Kaliforniji. Gospođa Ruga priča da se odmah zaljubila u tu crnu mačku svilene dlake čije su je uši neobičnog oblika naprosto fascinirale. Uši su bile zavrnute unazad. Ona je i pored protesta svoga muža zadržala mačku i dala joj ime Shulamith, što znači: crna ali atraktivna. Nekoliko meseci kasnije gospođa Ruga je sparila svoju mačku sa jednim običnim mačkom. Shulamith je omacila četiri mačeta od kojih su dva imala uši kao ona. Konsultovan je i jedan stručnjak na polju genetike koji je potvrdio da se kod forme ušiju radi o anomaliji, koja ne mora da se ubraja u defekte jer ni u kojoj meri ne ometa mačku u bilo kom smislu. Gospođa Ruga je svoju mačku prvi put pokazala na izložbi u Palm Springsu 1983. godine. Već 1985. rasa je bila priznata. U Americi se danas dosta odgajivača bave odgajem ove rase. American Curl je čistoktvna samo ako u svom pedigreu ima mačku Shulimith kao osnivača rase. Američke kovrdžave mačke mogu se sparivati međusobno ali i sa domaćim mačkama radi proširivanja tzv. genetskog pool-a. [pool = zaliha, rezervoar, osnova]

Karakter
Poseduje karakterne crte koje svaki ljubitelj mačaka može samo da poželi. Inteligentna je mačka koja jako voli da se igra, koja je uvek dobro raspoložena i pristupačna.

Izgled
Srednje je veličine, lakše građe i izduženog tela. Noge su joj srednje dužine sa okruglim šapama. Rep je dugačak i zaokrugljen na kraju. Kako je dozvoljeno i ukrštanje sa domaćom mačkom postoji kratkodlaka kao i varijanta poluduge dlake svilenkastog kvaliteta. Dozvoljene su sve boje.
  Glava je blago izduženog oblika. Oči su kose, najčešće zelene boje, a kod point-varijanti izrazito plave.
Tipična je naravno forma ušiju koje su relativo velike. Dve trećine njihove dužine su ravne, a jedna trećina, pri zaobljenom vrhu je u obliku luka [90°-180°] savijena unatrag, prema sredini glave. Najpoželjniji i najcenjeniji oblik ušiju je takozvani “polumesec”. Podela idealnog oblika ide preko tri stepena.


 
ovo je idealan oblik ušiju, luk trećeg stepena                         kratkodlaka American Curl,            
                                                                                     uši: luk drugog stepena


uši: luk prvog stepena,
ovo mače ne bi imalo uspeha na izložbama

          boja: red silver classic tabby                              jedna colourpoint sa plavim očima
                                                                                    i luk ušiju trećeg stepena

American Wirehair

Poreklo
Rasa je priznata u američkim felinološkim savezima 1967. godine.
Nastala je prirodnom mutacijom u populaciji American Shorthair [Americka kratkodlaka], koja je takođe priznata kao rasa mada nešto ranije tj. 1904. a koja nije ništa drugo do domaća mačka.
1967. godine se u leglu mačke Bootsie, koja je bila sparena sa mačkom po imenu Fluffy, oboje rase American Shorthair, našlo mače koje je imalo vrlo čudnu dlaku, valovitu i kao da je svaka dlaka bila savijena ili polomljena. Vest se brzo pronela i uskoro je mače našlo novi dom i to kod jedne odgajivačice rase Rex, koja je imala nameru da fiksira osobine takve dlake i napravi praktično temelj jedne nove rase .
I danas je dozvoljeno sparivanje American Wirehair sa American Shorthair, mada se odgajivači u poslednje vreme koncentrišu na rastom manje primerke kako bi se što jasnije razlikovali od Američke kratkodlake mačke, rase od koje su nastali.

Izgled
Standard je sličan standardu Američke kratkodlake. Mačka je srednjeg rasta, okrugle glave, ima profil sa jasnim prelazom između nosa i čela, izražene brade. Oči su kose, a njhova boja skladna sa bojom dlake. Uši su daleko razdvojene i na vrhu zaobljene. Rep odgovara dužini tela. Dlaka, tipična za ovu rasu, je oštra, gusta i valovita. Čak i brkovi izgledaju valoviti, savijeni ili polomljeni. Dozvoljene su sve boje sem chocolate, lilac ili colourpoint.
  Najčešće su:

  
black tabby with white                                                  calicio ( torieshell )

     
black and white silver                                           classic tabby and white    

Karakter
Iako čudnog izgleda, ova rasa je vrlo prijatnog karaktera. Društvena je i umiljata, nije preterano aktivna ili bučna. Zahteva da joj se posveti malo paznje i voli da provodi vreme u prirodi. U zrelim godinama se teže prilagođava novoj sredini.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Komentari

  ....redakcija
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     ....www linkovi
....saopštenja      
....galerija    
   
   
   
       
       

2003-2010 © Životinjsko carstvo