.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Burmanka

Poreklo
Iako na primer očekujemo da Bali macka potiče sa Balija, to ne mora biti tako, ali Burmanka zbilja potiče iz Burme. Pored Sijamke, Burmanka važi za najstariju orijentalnu rasu u Evropi. U jednom starom pismenom predanju, poznatom pod imenom Smud Kot-Pergament iz ere Ayudhya [1350-1767] može da se nađe podatak da je Burmanka, tada jos poznata pod imenom Thong-Daeng [zlatno-crvena = mačka bakarne boje], bila jedna od šesnaest rasa mačaka koje su živele po hramovima i bile obožavane kao mačke koje donose sreću. Bile su poznate još i pod imenom Supalak , što znaci "lepa, dobra osobina". Koliko poreklo Burmanke ipak leži u nekoj polutami, toliko je istorijat odgajivačkog rada potpuno poznat. Kao majka svih Burmanki vazi Wong Mau, koja je 1930. godine iz Burme doneta u Ameriku. Bila je sparena sa jednim seal point Sijam mačkom. To je bio temelj Burmanske rase. Naravno je posle sledio niz mačaka iz Burme da bi se izbeglo incestno sparivanje, ali ukrštanje sa Sijamskim mačkama, koje su pre 75 godina izgledom više podsećale na Burmanke nego danas, se nastavljalo. 1936. godine je rasa Burma u braon varijanti bila priznata kod CFA. Dalja potreba za sparivanjem sa Sijamkama dovela je do gubitka karakteristike tipa, mačka je postajala sve sličnija Sijamskoj rasi, tako da je negde četrdesetih godina prošlog veka došlo do privremenog povlačenja odluke o priznavanju rase. I pored visokog procenta "sijamske krvi" kod Burmanke, rasa je bila priznata u Velikoj Britaniji 1952.godine. Standard je bio nesto diferenciran. Nekoliko godina kasnije došlo je do ponovnog priznavanja rase u Americi, ovoga puta zahvaljujući odgajivačima koji su izborom mačaka uspeli da se približe prvobitnom tipu. Već šezdesetih godina Burmanka je bila omiljena i u Evropi.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Karakter
Burmanka važi za veoma društvenu mačku. Njoj je uvek potrebno društvo, ako ne čoveka, onda bar još jedne ili dve mačke sa kojima može da utroši svoju neiscrpnu energiju. Voli da je u pokretu, da se igra, trči, skače. Veoma je temperamentna. Zato je za nju idealan dom onaj u kome ima pristup napolje. Burmanka se dâ voditi na uzici. To nije nikakvo čudo, jer ima dosta sijamske krvi, a da Sijamka voli tako da se šeta, je već poznato. Za razliku od Sijamke, ona ima veoma tanak glas koji se retko čuje. I pored toga što je kao i svaka mačka samostalna, Burmanka je veoma privržena i voli da se mazi. Ona je dominantna mačka, uvek prisutna i zahteva pažnju čoveka. Njeni zahtevi su puni šarma i vica, njoj se ne može odoleti. Ona uvek dobije ono što hoće.

Izgled
Burma je jedna, može se reći, ekskluzivna kratkodlaka rasa. Njeno atletsko mišićavo telo sa sjajnom svilenom dlakom odaje utisak izuzetne elegancije. Burma kao rasa je priznata u svim svetskim savezima, sa delimično različitim standardom. Da ne ulazimo duboko u detalje, navodimo samo glavne razlike u standardima:
? Americki standard opisuje mačku srednje veličine, mišićavu i kompaktnu sa izrazito okruglom glavom i velikim okruglim očima. Linija nosa sa izraženim prelazom sa čela, zvanim break. [brejk]
? Britanski, odnosno evropski standard zahteva nesto vižljastiju mačku, trouglaste glave, uz nešto blaži break.

                 po americkom standardu                                         po britansko-evropskom standardu

Osim ovih nekoliko navedenih razlika preovlađuju podjednakosti, u protivnom bi se rasa neminovno podelila. Uši srednje veličine široke u korenu i izrazito razdvojene, zaobljene na vrhu. Oči velike, razdvojene, žute do zlatne boje. Telo mišicavo, zadnje noge duže nego prednje, prsa zaokrugljena. Šape male i zaobljene. Rep srednje dužine zaobljen na vrhu, po celoj dužini ravnomerne debljine. Dlaka kratka i svilena, izrazito sjajna priljubljena uz telo. Prvobitna boja Burmanke je bila braon koja je još uvek najomiljenija. Kako odgajivačkom entuzijazmu nema kraja, danas mozemo da se divimo sledećim priznatim bojama: pored već navedene braon imamo Burmanku blue [plavo], chocolate [čokoladna], lilac [lila], red [riđa], creme [krem], kao i sve tortieshell [kornjačevina] varijante. Kod bilo koje od ovih boja, prsa i stomak su svetliji, a takozvani points [istureni delovi tela: uši, krajevi ekstremiteta i vrh repa] treba da su tamniji. Kontrast ne treba da bude izražen.

  brown [braon], BUR n i desno chocolate [čokoladna] BUR b


blue (plava) BUR a i desno - lilac [lila] , BUR c


red [riđa], BUR d i desno - creme [krem], BUR e


brown tortie, BUR f [braon kornjačevina]

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Komentari

 
 
 
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo