.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Burmila


Poreklo

Burmilla je, kao što već iz samog naziva može da se pretpostavi, nastala ukrštanjem rase Burma i Chinchilla. Do ukrštanja nije došlo sa namerom, ali se neočekivano atraktivan rezultat nije prepustio slučaju. Malo opširnije, dogodilo se sledeće u Britaniji 1981. godine: jedan Chinchilla mačak silver shaded živeo je u istom domu sa Burma mačkom boje lilac. Dok su spomenute mačke bile male nije bilo problema, ali kad je Burma mačka odrasla i dobila teranje, morali su je odvojiti od Chinchilla mačora i odlučeno je da se za nju nađe odgovarajući mužjak. Sudbina je htela nešto drugo, tako se desilo da je "nespretna" kućna pomocnica ostavila otvorena vrata i par se našao zajedno bez nadzora.

Sa sigurnošću se može pretpostaviti šta se dogodilo . Rezultat je bio veoma atraktivan. Mačići ovog neočekivanog parenja ostali su u rukama odgajivačice Miranda-e von Kirchberg koja je inače bila uspešni odgajivač rase Ruske Plave mačke. Dok su mačici rasli Miranda je došla na ideju da radi na osnivanju nove rase. Usledile su intenzivne diskusije sa stručnjacima genetike i sledećih godina radila ja na "projektu" kratkodlake silver shaded mačke tipa Burmanke, kao prvom stepenu kreiranja rase.

Drugi odgajivači radili su po istom principu, sa drugim linijama koje nisu bile u srodstvu sa početnim parom, tako da bi se omogućio outcross.

Krajem osamdesetih godina u Dansku su iz Britanije uvezene prve Burmilla mačke koje su bile prikazane na izlozbama. Osim toga u Danskoj su više odgajivača sparivali Burma i Chinchilla mačke, tako je već postojao dovoljno veliki pool, odnosno broj mačaka da bi se dobilo priznanje. Konačno 1995. godine rasa je bila priznata.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Karakter
Burmilla je nasledila osobine obe rase ali u ublaženoj meri. Ona je temperamentna, umiljata i društvena, ali ne insistira na onome što hoće toliko kako to ume Burmanka. Znatno je aktivnija nego Chinchilla. Za ljude koji vole Burmanku ali ne mogu da zadovolje njene intenzivne potrebe, Burmilla je prava mačka.

Izgled
Burmilla spada u grupu kratkodlakih rasnih mačaka. Ona je srednje veličine, mišićava i u stvari je znatno snažnija i teža nego što izgleda. Oblik tela je nasledila od Burmanke, a dlaka je meka i svilena kao kod Chinchilla mačke. Divne oči tirkizne boje nasledila je od Chinchille.

Za uporediti tip:


Burmanka                                      Burmilla                                         Chinchilla                                 


Da vam ovde ne bi objašnjavili komplikovani postupak ukrštanja dok se ne dođe do učvršćenog željenog tipa, spomenućemo samo da se kroz taj postupak dobijaju boje koje kod prve generacije nema, kao i mačke duge dlake koje su dobile status rase i ime Tiffanie. Svi stepeni spadaju u Azijsku grupu, kako ih zove Engleska terminologija. Asian group ili Azijska grupa je oznaka za sve mačke burmanskog tipa odgajivača u Evropi, ali ne boja, šara i tipa dlake koje su dozvoljene kod Burmanke. Burmilla je silver shaded ili tipped boje crno, braon, plavo, crveno i krem. Da se podsetimo: kod silver dlaka je srebrna odnosno bela, shaded je oznaka za 1/3 – 1/8 pigmentirane dlake na vrhu, kod chinchilla ili shell samo 1/8.

Tiffanie
Tiffanie [slika desno] je zapravo dugodlaka Burma odnosno Burmilla. Priznata je kao rasa i spada u grupu semilonghair tj. mačaka poluduge dlake. Nastala je takoreći kao sporedni proizvod na putu ka čistokrvnoj Burmilla mački, jer kao što je već spomenuto, ukrštanjem kratkodlake i dugodlake rase dobijamo u prvoj generaciji kratkodlako potomstvo koje nosi recesivni gen za dugu dlaku. Tako se već kod F3 generacije može pojaviti dugodlako potomstvo ali pod uslovom da F2 generacija nosi gen dugodlakosti. Možda vam se objašnjenja čine komplikovana, ali to su zakoni genetike koje jedan odgajivač mora da poznaje pre nego što se da na kreiranje nove rase.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Komentari

.... divljina

 

 
 
 
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo