.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Californian spangled


Poreklo
Kao i Bengalska mačka, i California Spangled [spangle=šljokica, tufna] je kreirana rasa. Inspiraciju je dobio Paul Casey za vreme boravka u Africi, negde početkom sedamdesetih godina.
Namera je bila da se dobije mačka sa izgledom leoparda, a sa karakterom domaće mačke. Izgledom nove rase hteo je istovremeno da podseti i ukaže na nezakonito ubijanje divljih tufnastih mačaka kao sto su leopard, gepard, ocelot itd. ,na ugrožavanje populacije samo zbog trofeja i krzna.

Po povratku u Ameriku usledili su bezbrojni razgovori sa publicistima i ljudima angažovanim za zaštitu životinje kao i sa antropologom Louis Leakly. Paul Casey je napokon uspeo da ih zadobije za svoj projekat.

Za razliku od Bengalske mačke, California Spangled nije kreirana kao hibridna rasa. Znači, ne nosi gene divljih mačaka. Precizno postavljen program predvideo je jedanaest generacija, ukrštanje već postojećih rasa, kao i domaću mačku. Angora, Britanska kratkodlaka, Americka kratkodlaka, Manx i Abisinska mačka činile su glavnu krvnu liniju. Svaka rasa pojedinačno trebala je da ispuni određeni zadatak. Pri kraju projekta ukrštena je još i jedna "takoreći" uličarka iz Kaira, koja je imala taj željeni divlji pogled, zaobljeno čelo, potreban oblik očiju i ušiju, mišicavu građu i naravno odlično izraženo tufnastu šaru. Da je ta mačka imala još i fantastičan, socijalno izražen karakter, ispostavilo se kao mala premija za novokreiranu rasu. Poslednja ukrštena rasa bila je domaća mačka iz Malezije. Ona je trebala da učvrsti tufnastu šaru i da da dlaki gustinu i sjaj somota.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Do 1985. godine Casey je uspeo da dobije mačku željenog izgleda. Uspeo je oko sebe da okupi i grupu odgajivača koja bi se dalje odgovorno posvetila rasi, da osnuje društvo Spangled Cat Association, sada pod imenom CSCA International. Društvo ne samo da se bavi odgajivanjem i zaštitom ove još uvek retke rase, nego i zaštitom divljih mačaka.

Rasa je priznata, za sada samo kod American Cat Association / ACA i The International Cat Association / TICA , po standardu ustanovljenom 1993. godine.

U spomenutim savezima rasa moze biti izlozena u kategoriji “Nove rase i boje”.

Izgled
Na prvi pogled California Spangled podseća na malog leoparda sa razigranom tufnastom šarom. Telo je dugačko, vižljasto i mišićavo. Rep je srednje dužine.
Prednje noge stoje skoro pod 90° u odnosu na telo, tako da ona izgleda kao da se šunja, tipično za lovca, što još više potseća na divlju varijantu i odaje utisak znatno veće mačke.

Glava je okrugla sa vrlo izraženim jabučicama ispod krupnih očiju oblika badema, koje treba da budu uočljivo razdvojene, boje zlata ili braon. Pogled je vrlo inteligentan i konstantno koncentrisan.
Njuška je srednje dužine, brada jasno izražena. Uši su srednje dužine, na vrhu zaobljene, plasirane visoko na glavi i jasno u pozadini lica, što još više doprinosi divljem izgledu mačke.

California Spangled spada u grupu kratkodlakih mačaka. Dlaka je gusta i sjajna kao somot. Šara se u odgajivačkoj terminologiji zove spotted tabby, prevedeno tufnasta. Šara je kod svake mačke individualna, tako može doći do šara okruglog oblika, više četvrtastih ili trouglastih. Svaka tufna mora biti jasno definisana. Šara pokriva leđa i strane, a štrafte se ocrtavaju na glavi, na nogama i na repu.
Dozvoljene boje u osam klasičnih varijanata su: crna, braon, bronza, ugljasta, crvena, zlatna i srebrna. Šara mora da bude spotted tabby, znatno tamnija i jasno definisana u odnosu na osnovnu boju.
               
        
                brown spotted tabby                                       silver spotted tabby

Postoje jos dve varijante boja. Prva je poznata pod imenom Snow Leopard, prevedeno - Snezni Leopard, koji podseća na poznatu veliku mačku srednje Azije. Osnovna boja je svetla, skoro bela, sa jasnom tamnom spotted tabby šarom. Mladunčad se rađaju sasvim bele boje, po kojoj se tokom razvoja pojavljuje za rasu tipična šara. Mali Snežni Leopard ima uvek plave oči. Druga varijanta se zove King Spangled i vizuelno podseća na geparda. Mladunčad se rađaju crne boje, izuzev glave i nogu. Šara se, kao i kod Snow Leoparda formira kasnije. Tipicna šara na gepardovom licu, tamna štrafta od unutrašnjeg ugla oka do ivice usta, kao trag suze, pojavljuje se i na licu King Spangled-a.

Na žalost, slike ovih varijanti nisu mogle biti nađene.
Ukoliko ih neko od čitalaca poseduje, bili bismo jako zahvalni da nam ih pošaljete.


Karakter
Uprkos svom izgledu divlje mačke, California Spangled je vrlo pristupačna, društvena i privržena. Ljubitelji rase je opisuju kao živahnu, energičnu mačku , koja najviše voli raznovrsne igre. Jednoličnost joj je dosadna, što svedoči o njenoj inteligenciji. Ona isto tako zna kako da vam se umili da bi dobila ono što hoće. Nepoznate osobe se najradije posmatraju sa mesta koje se nalazi u visini očiju, da bi mogla da prati svaki pokret i sve aktivnosti. Lovački instikt je odlično razvijen, šunjati se po dnevnoj sobi i loviti plišane miševe su njene omiljene igre.

Da li će California Spangled uspeti da preživi i sačuva svoje odlike, zavisi ne samo od nekolicine odgajivača koji su se svim srcem posvetili ovoj rasi i od onih koji ce se tek posvetiti, nego i od interesa javnosti, onosno od interesa ljubitelja egzotičnih rasnih mačaka.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Komentari

.... divljina

 

 
 
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo