.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Ceylon cat

                  

Poreklo
Rasa potiče iz južne Azije, najverovatnije iz Sri Lanke, nekadašnjeg Cejlona, po kome je i dobila ime. Nije razjašnjeno njeno pravo poreklo, zapravo se ne zna da li je mačka nastala selekcijom ili prirodnim putem. Iako mnogi tvrde da je rasa nastala bez udela čoveka, njen izgled nas uverava da je ipak mogla nastati ukrštanjem nekoliko rasa kao sto su Singapura, Abisinska mačka i Burmanka.

Da li je selekcija počela zbilja još u Cejlonu isto ne može pouzdano da se kaže, ali je evidentno da je odgajivanje Cejlon mačke počeo Dr.Paolo Pellegatta 1984.god. u Italiji gde je 1989.god. bila priznata kao rasa. Dr. Pellegatta je pri obilaženju ruševina budistickih manastira u Sri Lanki zapazio vrlo interesantne male mačke sa velikim očima. Bio je fasciniran njihovom radoznalošću i oduševljenju za kokos. Ali sigurno ne samo to povelo ga je da nekoliko mačaka ponese u Italiju i da se pozabavi ovom interesantnom rasom. Iako se danas odgajivanjem rase bave odgajivaci širom Evrope, rasa je pravi raritet.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Izgled
Maška je mala do srednje veličine i građa joj je nežna. Ima relativno čvrst grudni koš, a telo je mišićavo. Rep je kratak, deblji u korenu, a na vrhu zaobljen. Noge su srednje duzine, šape male i zaobljene. Glava je relativno mala sa izraženim jabučicama i jastučićima iz kojih rastu brkovi. Nos je kraći i ima jasan prelaz sa čela. Uši su visoko na glavi, u korenu široke i relativno dugačke. Najlepše na Cejlon mački su njene krupne oči oblika badema, pogled dočarava sanjarenje. One mogu biti žute do zelene boje.

Cejlon mačka spada u grupu kratkodlakih mačaka. Dlaka je svilena i leži uz telo.

Dozvoljene boje su: manila (velika slika gore) sa crnim ticking-om na sivkastim, drap ili lako narandžastoj podlozi. Dalje varijante su: blue, cinnamon, fawn, red, cream, i tortie.

Standardom su date kategorije šare: Chaus (kao u divljeg zeca), Continental sa štraftama ili kombinacija sa Chaus. Bentota nalaže ticking sa jasnim štraftama na nogama, prstenovima na repu i izraženim „M“ na čelu.

Karakter
Cejlon mačka obožava društvo i zato rado živi sa ljudima kao i drugim životinjama. Puna je energije i voli da se penje po drveću u čemu je neverovatno vešta. Veoma je privržena, draga i veoma komunikativna.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Komentari

.... divljina

 

 
 

2003-2006 © Životinjsko carstvo