.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Korat mačka

Poreklo

Dokumenti, slike i crteži iz perioda tajlandske istorije koji obuhvata godine od 1350. do 1767. i nosi ime Aydhya, opisuju Korat mačku kao „Si Sawat“ što znači sreća i blagostanje. Ustvari na dalekom istoku veoma često srećemo mačku kao simbol sreće.

U nacionalnom muzeju u Bangkoku čuva se jedna knjiga u kojoj su, između ostalog, navedene i sedamnaest vrsta mačaka koje donose sreću i šest koje nose nesreću. Za to delo je navodno kralj Rama V. krajem 19. veka dao sakupiti podatke iz najstarijih izvora da bi se najzad dokumentovala i tako sačuvala predanja o mačkama.

Sličnost današnje Korat sa portretima njenih predaka iz te knjige je neverovatna. Isto tako neverovatan je i poetski opis mačke koji kaže da su joj oči kao kap rose na listu lotosa i da srebrni vrhovi njene dlake predstavljaju bogatstvo. Mačka je celokupno posmatrana srebrno sivkaste boje, kako se u knjizi spominje, kao oblači puni kiše, te ona ne sme da izostane ni na jednoj procesiji sa molitvama upućenim Bogovima da napoje pirinčana polja. Mačka je i simbol plodnosti tako da se mladencima u bračni krevet obavezno donosi jedna Si Sawat. Ime je dobila po severnoj provinciji Korat. Jedno predanje kaže da je to ime dobila zato što se kralj Rama V. sklonio u tu provinciju bežeci od razaranja Burmanaca sa kojima je u to vreme vođen rat, a drugo predanje kaže da je ime dobila po provinciji u kojoj je živelo najviše mačaka njene rase.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    To su samo predanja, šta je od svega istina to ne znamo, sigurno je samo da se Korat, iako jedna od najstarijih rasa, na zapadu pojavljuje tek negde šezdesetih godina prošlog veka, tačnije 1959. prvo u Americi i početkom sedamdesetih godina u Britaniji. Korat je još uvek velika retkost, ali sigurno ne zato što je ružna ili divlja. Naime, razlog je taj da Korat mačka kao simbol sreće i blagostanja u njenoj domovini Tajlandu ne može da se kupi. Ona može da promeni vlasnika samo kao poklon.

Može se onda i zamisliti koliko je teško doći do jedne Korat, pogotovo za jednog odgajivača. Iz razloga što ima tako malo Korat egzemplara, a da se ne bi mešale druge rase, odlučeno je da se Korat priznaje kao čistokrvna samo ako se u rodovniku može besprekorno utvrditi njeno poreklo do tajlandskih predaka.

Izgled

Korat je srednje veličine, mišićava ali relativno vitka, orijentalnog tipa. I pored toga ima jake stabilne kosti, velike je težine u poređenju sa veličinom tela. Noge su stabilne, zadnje nesto duže nego prednje, a šape su ovalne. Rep je srednje dužine i pri kraju deblji, vrh je zaobljen. Verovatno se zato kaže da Korat ima čvor u repu.

Glava joj je okruglasta. Njuška i brada srednje jačine. Čelo je veliko i relativno rano, nos na vrhu lako zaobljen pokazujuci na gore. Oči su izrazito velike i najčešće intenzivno zelene.izrazito zelene oči [slika levo]


Oči mogu biti i boje ćilibara, ali su standardom poželjne zelene. Američki odgajivači tu boju zovu u šali „traffic-light green“ , zelena boja semafora, a Tajlanđani je zovu “boja pirinčanog lista” . Kao i svi mačići i Korat mače ima plave oči koje posle dvanaest nedelja počinju da menjaju boju.

 
                          Korat mačići sa plavim očima………...koje će uskoro promeniti bojuDlaka je kratka do srednje dužine, tanka je i svilenkasta i leži iz telo. Dozvoljena je samo jedna boja, to je sivkasto plava sa srebnastim vrhovima dlake.


Šare, fleke ili senke nisu dozvoljene. Korat mačka druge boje nije čistokrvna Korat.


[slika levo: divan primerak sivo-plave boje
dlake čiji vrhovi srebnasto
svetlucaju]Karakter

Korat je vrlo srdačna i umiljata - prilagodi se svakoj sredini. Rado je u društvu čoveka kao i drugih mačaka.

Kao i najveći broj mačaka, vrlo je inteligentna, instinkti kao što su čula sluha, vida i njuha su izraženi. Relativno je mirna i strpljiva, ali ne voli veliku buku tako da se mačići od rane mladosti moraju navikavati na strane zvuke i mesta kao sto su izložbeni prostori, naravno ako postoji namera da se mačka izlaže i takmiči.

Alena Zivkov   
   www.chafervalley.de   

Komentari | pitanja   

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo