.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Kurilian Bobtail – Kurilska mačka bez repa

Pošto se smatra da ova rasa poreklo vodi iz istog regiona kao Japanski Bobtail i da je do nedostatka repa došlo istom mutacijom, spomenućemo je na ovom mestu kao podgrupu.

                

Poreklo

Kao sto je poznato Kurilska ostrva, po kojima je mačka dobila ime, se prostiru od južnog vrha Kamčatke do severnog vrha japanskog severnog ostrva Hokaido. Pretpostavlja se da je mutacija nastala veoma davno dok je još postojala kopnena veza uzmeđu današnjih ostrva i da su se po prekidu te veze paralelno razvijale dve srodne populacije. Svaka se prilagođavala klimatskim uslovima habitata. Tako je na hladnom severu Kurilskih ostrva mačka počela da razvija dužu dlaku kao i robusniju telesnu konstituciju.

I ovde ćemo spomenuti za uzgajivače veoma važnu cinjenicu da nedostatak repa Kurilske mačke nije uslovljen letalnim faktorom kao sto je to slucaj kod Manx rase.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Izgled

Ako ne ulazimo u detalje opisa standarda, možemo reći da se mačka nešto razlikuje u građi tela. Ona je isto srednje veličine, ali znatno kompaktnija. Noge su kraće i stabilnije, trup nešto kraći i jači sa skeletom jakih kostiju. Glava je veća i okrugla, uši srednje veličine ili manje. Rep je istog tipa kao i kod japanske varijante. Struktura dlake se sastoji od kratke dlake u korenu i nesto duze oštrije koja pokriva. Sve boje su dozvoljene osim Point faktora ( maska ). Najčešće se uzgaja sa tabby šarom.

 

 

Kao što je slučaj kod Japanese Bobtail i Kurilska mačka ima mali rep koji ne sme biti kraći od 3cm i ne duži od 8cm. Varijante njegove forme su različite kao što pokazuju slike:

 

Karakter
Kao i srodnik Japanese Bobtail Kurilska macka bez repa je veoma ljubopitljiva i inteligentn. Stalno je u pokretu ali nije hiperaktivna. I pored njenog divljeg izgleda macka je vrlo uravnotezena.Veoma je privržena i voli društvo čoveka ili neke druge životinje sa kojima vodi intenzivnu komunikaciju.

Voli da se kreće napolju na otvorenom prostoru i da se igra sa vodom i, kao što možete videti, u snegu.

 

Alena Zivkov
www.chafervalley.de

Komentari | pitanja

.... oglasi

 
 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo