. . . . naslovna

. . . . psi

. . . . mačke

. . . . ptice

. . . . konji

. . . . male životinje

. . . . galerija

. . . . forum

. . . . prezentacije
Manks (Manx) rasa mačaka


Manx rasa macaka - macka bez repa

Kao prvo što je uočljivo kod ove rase je: mačka nema rep !!!


Kako sada opisati rasu, a ne biti kritičan…. ali ne iz estetskih razloga?
Daćemo sve od sebe.


Poreklo rase
Kao što ste već navikli, obično prvo ide jedna legenda: Manks (Manx) mačka je bila poslednja koja je pre potopa ulazila u Nojevu barku. Noja u žurbi nije primetio da mačka još nije potpuno ušla, odnosno da joj je rep još uvek napolju, za njom je zalupio velika vrata te je tako Manks ostala bez repa koga i do danas nema.

Čak ni ovoj legendi ne bismo mogli da se nasmejemo kada bismo sebi vizuelno predstavili kako bi to moglo izgledati kada bi neko zalupio vrata, a rep ostao napolju, a da i ne govorimo o pravim razlozima nedostatka repa kod Manks mačke koji nisu ni smešni ni naivni. U daljem tekstu ćemo ipak morati da ih navedemo.


Manks mačka na srebrnom novčiću od jedne krune Zapravo Manks mačka potiče sa britanskog ostrva Men (Isle of Man) koje leži između Irske i Velsa (Wales). Na ostrvu žive ove mačke već duže od četiri stotine godina, ustvari nezna se ni to tačno i postale su simbol regiona koji je ovekovečen i na novčićima.

desno: jedna kruna u srebru


Nedostatak repa kod ove rase uslovljen je mutacijom gena do koje je najverovatnije došlo zbog ekstremnog incesta u geografskoj izolaciji, pojava poznata pod imenom „genetski grlić flase“ (genetic bottleneck), pojam iz populacione genetike koji označava proces osiromašenja genetske raznovrsnosti.

Nedostatak repa je zapravo defekt skeleta u vidu deformacije krajnjih kičmenih pršljenova koji su u uzgoju našli neki atraktivni efekat. Osim ovog defekta pojavljuju se još i neke druge deformacije skeleta koje se selektivnim sparivanjem pokušavaju otkloniti.

Istorijat odgoja: tek krajem 19. veka Manks je uspela da napusti ostrvo Isle of Man. Kada su engleski odgajivači, uvek gledajući i tražeći nešto novo, otkrili mačku bez repa počeo je planski odgoj. Oko 1900. godine pokazana je na jednoj izložbi u Velikoj Britniji i prva mačka bez repa, mužjak „Bonhaki“ , boje srebrno mramorasto ošaran:

                          Mužjak Bonhaki
                                                     
Bonhaki u sredini (izvor: messybeast.com)

Tridesetih godina prošlog veka rasa je našla put i do Sjedinjenih Američkih Država gde je postala znatno popularnija nego u Evropi, gde ni danas nije priznata u svim zemljama. Razlozi su postojeći zakoni za zaštitu životinja. Nedostatak repa važi kao težak genetski defekt i gledano sa ortopedskog stanovišta Manks  važi kao retardirana mačka.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Nasleđe mutiranog Manks-gena „M“ je autozomno dominantno sa nepotpunom penetrabilnošću i varijabilne izražajnosti. M-Gen uvek mora biti u heterozigotnom stanju da bi potomstvo ostalo u zivotu, znači svaka ziva Manks  mačka je „Mm“ , heterozigot. Kombinacija  „MM“ vezana je za rani embrionalni letalitet. I kod „MM“ kombinacije možemo da posmatramo fetuse sa kratkim repom i sa repom skoro normalne dužine koji bi ostali u zivotu, ali pokazivali morfološke defekte, najčešće u razvitku centralnog nervnog sistema, sa lokalnim nekontrolisanim razvojem tkiva na mozgu (hiperplazija) ili na kičmenoj moždini. Heterozigotne jedinke možemo posmatrati kao semi-letalne jer je prenatalni mortalitet izuzetno visok i uz to još i veliki broj mačića zbog različitih anomalija skeleta i organa ne preživi prvih dvanaest nedelja života. Manks legla su do 25% manja nego kod drugih rasa.

Ni u jednom odgajivačkom savezu sparivanje Manks x Manks  nije dozvoljeno, tj. potrebna je jedna takozvana „outcross-rasa“ . Najčešće je to Britanska ili Evropska kratkodlaka mačka. I pored toga deformacije i defekti postoje. Naprimer: krsna kost je skoro uvek srasla sa karlicom koja je zbog dužih zadnjih nogu nagnuta na dole, a broj slabinskih (lumbalnih) pršljenova je smanjen. Oni što postoje su srasli međusobno i sa krsnom kosti. Prsni pršljenovi su često kraći tako da leđa nisu ravna nego prate konveksnu liniju (slika dole)


                          Kriva ledja

Time uslovljena Spina bifida (otvorena leđa) sa pratećim stvaranjem praznine u kičmenoj srži zbog raspada nervnog tkiva su takođe česta pojava. Unutrašnji organi smešteni u donjem delu trbusne duplje nisu u dovoljnoj meri povezani nervnim tkivom zbog čega na primer dolazi do problema sa varenjem, otežanim mokrenjem i izbacivanjem izmeta. Često nedostaje kontrola nad zadnjim nogama, mačka skakuće kao zec, ali se to ne posmatra kao defekt nego kao „odlika rase“ !!!

Karakter
Manks je relativno mirna i uravnoteženog karaktera, može da živi sa drugim mačkama a i sa psima. Podobna je i kao kućni ljubimac koji se drži samo u stanu. Kao i druge rase voli da se kreće napolju ali nije preterano aktivna, već samim tim da joj nedostaje rep ne penje se rado po drveću.
Manks je privržena coveku i obično izabere jednu osobu koja joj je broj 1.

Izgled
Glava Manks mačke podseća na Britansku Kratkodlaku koja najčešće služi kao outcress-rasa. Glava je široka i okrugla, brada dobro izražena, njuška srednje dužine, a nos bez izrazitog konkavnog prelaza. Oči su okrugle, lako ukošenog položaja. Uši su u korenu široke i otvorene srednje dužine sa lako zaobljenim vrhom.

Telo joj je srednje veličine, kratko, kompaktno i mišićavo. Zbog nedostatka repa izgleda četvrtastog oblika. Noge su čvrste, prednje su znatno kraće nego zadnje, šape su velike i okrugle.

Manks ima veoma meku i sjajnu dlaku. Donja dlaka je kraća i gušća nego ona što je pokriva ali i pored toga mački nije potrebna intenzivna nega dlake. Dozvoljene su sve boje koje ne ukazuju na ukrštanje sa drugim rasama; point, fawn, cinamon itd.


Razlikujemo sledeće dužine repa, engleski nazivi: Longy je naziv za Manks mačku koja ima rep skoro normalne duzine.

Stumpy ima vidljivi rep dužine nekoliko pršljenova.
Stumpy varijetet manks macke
stumpy varijetet


Rumpy-Risers su Manks mačke koje imaju najviše tri srasla repna pršljena koja ne smeju da se vide.
Rumpz riser varijetet manks macke
rumpy riser varijetet

Rumpy opisuje mačku bez rapa koja ne sme imati ni ostatke repnih pršljenova. Na mestu gde normalno kod mačke počinje rep, Manks ima udubljenje.

To važi kao idealno i samo takve mačke odgovaraju standardu rase i mogu biti izložene. Sudija mora da kontroliše zahtev standarda, a pri opipavanju određene partije mačka obično reaguje znacima bolova.

                                     Rumpy varijetet manks mačke
                                                                       rumpy varijetet

Ako bismo se pitali zašto je potrebno odgajati retardirane životinje koje definišemo kao "egzoticna" rasa, odgovor bi verovatno bio sličan našoj vrsti: zato što možemo.

Da li vam se i dalje dopada Manks mačka?


Kumrik  ( Cymric ) rasa
            Kumrik (Cymric) dugodlaki varijetet manx mačke

O rasi Kumrik nema ništa posebno da se kaže. Iako važi kao zasebna rasa, Kimrik je samo dugodlaka varijanta Manks mačke. Predispozicija za dugodlakost je već postojala kod Manks rase tako da se nije moralo sparivati sa drugim dugodlakim rasama. Ceo istorijat odgoja, genetika, odlike, karakter itd. ne razlikuju se od Manks rase.

Copyright by Alena Zivkov
www.chafervalley.de

Komentari | pitanja

. . . . svaštara

. . . . oglasi

 
 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

  My Fortune cattery
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo