.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Orijentalne mačke i temperament orijentalki i sijamki

Orijentalne mačke
Ova rasa je mukotrpnim radom odgajivača nastala u Engleskoj. Ukrštanjem sijamske i engleske crne kratkodlake dobijena je crna orijentalna mačka. Ukrštanjem čokoladne sijamke i čokoladne engleske kratkodlake dobijena je čokoladna-braon orijentalka. Zatim je incestnim parenjem utvrđena boja krzna.

        
     Orijentalna kratkodlaka čokoladna tigrasto ošarana - GIC. YU VTM My Fortune Sayonara OSH b24
Ponovnim parenjem sa sijamkama dobijena je elegancija tela. Kasnije je nastavljen uzgoj u smislu dobijanja što više varijeteta. Međunarodna federacija felinologa FIFe je priznala ovu rasu 1974 god. u 396 varijeteta. U našoj zemlji postoji jedan beli orijentalac. Potrudićemo se da dobijemo njegove potomke i zatraziti priznanje varijeteta. Rasa je nastala u Engleskoj, a kasnije se uzgoj proširio na Holandiju, Dansku, zatim i na Ameriku.

Orijentalna mačka nema nikakve veze sa orijentom a ime je dobila zbog svog orijentalnog izgleda. Spada u četvrtu kategoriju gde spadaju i sijamke, balinežanke, javanke a od skoro i dugodlake i kratkodlake sejšelelske mačke. Sijamke i orijentalke mogu da se pare međusobno iako imaju rezličitu boju očiju i da se dobiju sijamski mačići sa plavim očima i orijentalne sa zelenim. Standard za obe rase je isti samo se razlikuju u boji očiju. Ove mace su veoma elegantne i jako cenjene i popularne na zapadu gde je felinologija visoko razvijena.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    
Najkvalitetnije sijamske i orijentalne mačke na ovim prostorima omacile su se u odgajivačnici YU BT Lotus gospodina Laszla Szlivke iz Bačke Topole. On je bio doajen naše felinonogije i do kraja života naš najveći učitelj.


Pokušacu da na najjednostavniji način predstavim varijetete ove rase:
Postoje jednobojni crni, plavi, čokoladni, lila, riđi, krem, cinamon, srnast. Zatim ima 6 varijeteta u kornjačevini, 15 varijeteta smoke, 52 varijeteta sa tabby šarom, 60 varijeteta sa silver tabby šarom, 42 varijeteta sa van harlekin bikolorom, 42 varijeteta sa van harlequin bikolor smoke, 84 varijeteta sa van harlequin bicolor tabby šarom, i 88 varijeteta sa van harlequin bicolor silver šarom.Skala za ocenjivanje orijentalnih i sijamskih mačaka
Glava 25
Oči 15
Telo 25
Boja dlake 20
Kvalitet dlake 10
Kondicija 5
UKUPNO 100 Poena


Temperament sijamskih i orijentalnih mačaka

Obe rase su veoma slične po temperamentu. Veoma su mobilne, stalno su u pokretu. Veoma su znatiželjne. Učestvuju u svemu sto se događa u porodici sa kojom žive. Kontrolišu sve što se donese u kuću, ulaze u kesu da vide šta ste doneli. Ne vole nered i buku, i vrisku dece. Veoma su uredne.

Vole sve članove porodice a jednoj osobi su najprivrženije. Veoma su odane svom vlasniku, stalno zele da budu u kontaktu sa svojim vlasnikom - bukvalno ga prate u stopu. Veoma često glasno mauču i pričaju sa svojim vlasnikom. Vole toplo mesto u stanu, pa često spavaju na televizoru, radijatoru, šporetu. Vole da spavaju sa vlasnikom i da se podvuku pod pokrivac.

Ne vole dečiju ciku ali ako su mačici i odrastaju sa decom zajedno vezuju se i za njih. Veoma su inteligentne i po tome se nalaze na vrhu lestvice. Jedina njihova "mana" je što su u vreme parenja dosta bučne pa možete imati problema sa komšijama, a naročito ako nisu ljubitelji mačaka .

Veoma su brižne majke i izvanredni pedagozi u obuci mačića. O njima kod nas važi predrasuda da su agresivne i ta priča se prenosi i na taj način napravljena je velika nepravda prema ovoj prelepoj rasi. One su zapravo samo jako posesivne.

Vole vas svom snagom ali to traže i od vas. Ako niste ekstrovertna [komunikativna i druželjubiva] osoba nemojte uzimati sijamku ili orijentalku - uzmite neku drugu macu. Ako jeste ekstrovertna osoba uzmite sijamku ili orijentalku i dobićete vernog prijatelja za ceo život.

Dr Milica Tanjević

Komentari | pitanja

.... oglasi

 
 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo