....nestali
....kućni ljubimci
....ekologija
....divljina
....forum
....saopštenja
....galerija

Zdravstveni problemi mačaka: dijareja i povraćanje

Mačke važe za prilično snalažljve i otporne životinje pa se samim tim i njihovom zdravlju prilazi sa više ležernosti nego što bi trebalo. One zaista jesu nešto "lukavije" i "žilavije" od pasa ali devet života zaista nemaju. Kao što sam već napisao u prethodnom tekstu o mačkama, nemojte se držati bilo kakvih stereotipa o ovoj vrsti životinja. Njihovi organizmi su veoma osetljivi i iako Vi to možda nećete odmah primetiti, nepravilna ishrana ili neodgovarajuće lečenje će im znatno skratiti životni vek.

Dijareja
 
  Dijareja nastaje kada u gastrointestinalnom traktu postoji višak tečnosti. Umesto da debelo crevo apsorbuje tečnost iz stolice [kao u normalnim uslovima], stolica kroz debelo crevo prolazi prebrzo tako da nema vremena za apsorpciju. Na taj način dolazi do neprirodnog razvodnjavanja izmeta koje može biti nezgodno iz više razloga...
  Sama po sebi dijareja nije oboljenje već simptom nekog drugog oboljenja. Uzroci koji mogu izazvati dijereju su: pokvarena hrana, trovanje, infektivno oboljenje, nemogućnost varenja određenih vrsta hrane, prisustvo parazita u telu, neželjeno dejstvo lekova, prisustvo toksina u telu [npr. nehotice uneto sredstvo za pranje], veliko uzbuđenje, nagle promene u načinu ishrane, teške bolesti unutrašnjih organa, rak, itd.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Ukoliko Vaša mačka boravi napolju pa Vi zbog toga nemate predstavu o tome kako izgleda njena stolica i pritom sumnjate da nešto nije u redu, ono što bi moglo potvrditi da je reč o dijareji je opšta nezainteresovanost i "uspavanost" mačke koja potiče od dehidracije ili nedostatka elektrolita. Ako dijareja ili neuobičajeno ponašanje Vaše mačke potraju duže od jedan dan neophodno je posetiti veterinara, a nije loše odmah poneti i uzorak stolice.
  Posebno obratite pažnju na činjenicu da mačići i mršavije jedinke znatno brže dehidriraju. U takvim situacijama veterinar će intervenisati intravenskom ili potkožnom infuzijom. U najboljem slučaju tj. ako mačka na pregledu ne pokazuje simptome nijedne bolesti, veterinar će Vam najverovatnije preporučiti da mački jedan ceo dan uskratite hranu [ne i vodu!] i da joj tek posle te pauze date mali, nešto suvlji obrok. Ako je dijareja prestala, verovatno je i uzrok bio bezopasan...

NIKADA nemojte lečiti kućnog ljubimca na svoju ruku! Medikamenti, pogotovo oni pravljeni za humanu upotrebu mogu naneti štetu zdravlju životinje i zato ih treba davati isključivo uz savet veterinara.

Povraćanje

  Po definiciji, povraćanje je nevoljno i silovito izbacivanje jednog dela ili celog sadržaja želuca tako što dolazi do obrnutih kontrakcija [peristalzija], inače normalnih mišićnih pokreta želuca.

  Mačke mogu povraćati iz više razloga. Nekada će povraćanje biti samo izbacivanje nečega što stomaku nije prijalo, međutim ponekad može biti i simptom nekog većeg problema. Ako se povraćanje dogodi jednom nemate nikakvog razloga za brigu. Želudac je osetljiv organ i nije neobično da bude iritiran. Ukoliko mačka povraća često i/ili još ima i neke druge simtome [nezainteresovanost, dijareja, odbijanje hrane] onda je to verovatno znak bolesti. Ne čekajte dugo pre nego što konsultujete veterinara. Odugovlačenje u slučaju teže bolesti ostaviće trajne posledice na zdravlje mačke. Verovatno dosađujem svojim paralelama sa ljudima ali većina onih koje sami smatramo "tunjavim" ili su poznati po tome da su "bolešljivi" najčešće nisu takvi rođeni. Takvima su ih napravili neadekvatna ishrana, uslovi života ili lečenje.

Kada mačka ne unosi dovoljno hrane ili ne stigne da svari dovoljno hrane koliko joj je potrebno za sve životne funkcije, telo počinje da troši sopstvenu masnoću kako bi pravilo energiju. Tela mačaka nisu efikasna u prerađivanju masnoće u energiju pa se u takvim situacijama masnoća gomila u jetri. Ovo može izazvati hepatičku lipidozu. Dovoljno je da znate da ova bolest znatno smanjuje funkcionisanje jetre. Povraćanje u periodu dužem od dva dana zahteva hitni veterinarski pregled.

  Povraćanje mogu izazvati:
- preterana količina unete hrane, trovanje hranom, unošenje bakterioločki neispravne hrane, prisustvo parazita u crevima, progutane dlake, čir, rak, dijabetes, virusna oboljenja, infektivne bolesti, poremećaji u radu jetre i bubrega ili stres.
  Ako mačka neprekidno povraća odmah je odvedite kod veterinara. Kao i kod dijareje, ukoliko se na pregledu ne pronađe očigledan uzrok povraćanja, verovatno ćete morati mački da uskratite hranu dan-dva kako bi videli šta će se dogoditi kada joj posle te pauze date hranu.
  Generalno izbegavajte da mačku "čašćavate" između njenih obroka kako bi izbegli poremećaje u varenju. Nije loše da, ukoliko živite u stanu, zasadite u nekoj većoj saksiji "mačju travu". Tako će mačka moći da održava svoj sistem za varenje na prirodan način, koristeći hranu bogatu celulozom i drugim nesvarljivim supstancama koje stimulišu pokrete mišića u organima za varenje.

Vaš komentar?

 

© 2003-2010  Životinjsko carstvo

....ko je autor?
....usluge
....kontakt
....saradnja?
zahvaljujem se....
....adrese