....naslovna strana

....pretraživanje

Pseći sportovi: agiliti [eng. agility - spretnost ]

Pas u trku prelazi dugačak razboj, skače kroz visoko podignut obruč, preskače široke prepreke i provlači se kroz tunel....Pritom ne mislimo na nesrećne cirkuske životinje koje odevene kao klovnovi žive dok god svojim vlasnicima donose novac.
[Ukoliko vas zanima šta se u cirkusima zbilja događa pogledajte web site Prijatelji životinja.]


Istorijat
Agiliti takmičenja imala su svoju premijeru 1978. godine u Londonu. na najpoznatijoj svetskoj izložbi pasa - Krafts [Crufts]. Smišljajući kako da publiku razonodi između različitih kategorija, Džon Varli [John Varley], inače stručnjak za konjičke sportove, predložio je dreseru pasa Piteru Minvelu [Peter Meanwell] da adaptiraju skakaonice i prepreke iz konjičkih skokova za fizičke mogućnosti pasa. Reakcija publike na brzinu, eleganciju i spretnost prezentovanih pasa bila je izuzetna. Posetioci su tražili da i njihovi psi učestvuju a sve ostalo je istorija. Kombinujući elemente iz radnih ispita službenih pasa sa novim elementima, nastao je današnji agility - izuzetno popularan pseći sport [za sada samo u zapadnom svetu, nadamo se uskoro i kod nas].

Na televiziji ste sigurno imali prilike da vidite kako psi uz verbalnu i vizuelnu pomoć vlasnika ili hendlera [handler, eng. osoba koja psa obučava, izvodi u boks na izložbama, trener] veoma brzo prolaze teren sa preprekama, tunelima, klackalicama...

Što se tiče samog naziva ovog takmičenja, usvojićemo tuđicu agiliti najpre zbog zemlje iz koje ovo takmičenje potiče a i iz razloga što reč agiliti svuda u svetu nedvosmisleno upućuje na takmičenja pasa o kome ovde govorimo. Agiliti je zamišljen kao atraktivno takmičenje za gledaoce i svuda gde se održava privlači izuzetnu pažnju. U novije vreme je iz Sjedinjenih Država u Evropu na velika vrata stigla i organizacija ICAT [International Cat Agility Tournaments], koja organizuje agiliti takmičenja za mačke, no o tome u zasebnom tekstu.

1. A-platforma; 2.tunel padobran; 3.slalom; 4.dvostruka kapija; 5. klackalica; 6. guma 7. `razboj
[Na slici nedostaju platforma sa četiri prilaza, sto i još neke prepreke]


Možda najvažniji aspekt agiliti takmičenja jeste insistiranje na pozitivnom, motivacionom treningu, nasuprot klasičnom primoravanju pasa da izvršavaju zadatke. Iako je naravno cilj pobediti, posetioci najčešće imaju prilike da vide osmehe na licima svih učesnika, i na dve i na četiri noge.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Ukoliko planirate da svog psa obučavate za ovaj sport [iako kod nas nema ni naznaka o mogućem takmičenju] nemojte počinjati improvizacijama. Klimave sprave i prepreke mogu nepredviđeno da popuste i da kod psa pojačaju urođeni strah od visine, zatvorenog prostora i druge instinkte. Adekvatne sprave za vežbanje radnog ispita kod službenih pasa u Beogradu ima MUP Beograd na Surčinskom putu.

Agiliti takmičar može postati praktično svaki okretan i žustar pas. Najpopularniji takmičari među rasama su border koli i srednja pudla a slede nemački ovčari, retriveri, mada nisu isključeni i neki naizgled nespretni psi poput nemačkih doga. Kategorije se određuju prema veličini pasa tj. dužini nogu i grebena. Nakon toliko godina, u svetu su se iskristalisali agiliti savezi Velike Briitanije, S.A.D. Australije, Kanade, Nemačke itd. Pravila variraju od zemlje do zemlje ali je osnova ista.

Teren ima kvadratni oblik sa stranicama od oko 50 metara. Prepreke su raznovrsne a neke od njih zahtevaju zaista puno rada sa psom. Potpuno poverenje između trenera i psa je imperativ pošto pas nikako neće hteti da savlađuje njemu strane zadatke po naredbi osobe u koju nema apsolutno poverenje.

Tekst koji ste pročitali je samo uvod u ovu temu. Kako je kod nas ovaj sport gotovo nepoznat, izuzetno bi korisno bilo kada bi nam napisali šta mislite o njemu, kao i da li bi vas interesovalo učešće. Dajte svoj komentar ovde

....nestali     ....ko je autor
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     zahvaljujem se....
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
   
   
   
     
     
       
       

2003-2010 © Životinjsko carstvo