.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
10. Svetsko agility prvenstvo, Valjadolid, Španija

Mali grad Valjadolid, 280 kilometra udaljen od Madrida, se na nekoliko dana pretvorio u najpopularnije mesto ljubitelja najagilnijih pasa. Čuti je bilo moguće sve jezike i videti sve boje sveta. Iako smo se uglavnom videli po prvi put, svi smo se nekako znali, nasmijavali i pozdravljali. Jer tamo smo bili sa samo jednim ciljem – doživeti nezaboravan susret najboljih među najboljima – 10. svetsko prvenstvo u agilityju.

 

Od 22. do 25. septembra 2005. godine, u Španiji se okupilo 329 agility tandema iz 32 zemalje. 33. zemlja, nažalost bez takmičara, je preputovala skoro 3000 kilometara da sa tribine pruži podržku svima. Prvi put su svetskog prvenstva uživo pratili članovi našeg Friskies Agility Teama. Prepoznatljive u zelenim majicama i uvek nasmijane su nas odmah ''uzeli'' za svoje i pozdravljali sa ''Oh, that's you, from Serbia!'' Svih 6 članova ekipe je gledalo, učilo, gledalo, učilo i stalno razmatralo, kako bi i mi to mogli...

Na ovom svetskom prvenstvu su nastupili ovogodišnji Svetski prvaci u spašavanju, tako individualno kao i ekipno!

Natecanje je održano po pravilima FCI, tako da su psi bili raspoređeni u tri grupe po veličini [small, medium i large]. Za najbolje rezultate su se borili u individualnom kao i u ekipnom takmičenju. U individualnom je pobednika određivao zbir jumping i agility rezultata. U ekipnom je za svaku zemlju nastupilo tri para, a najboljeg je takođe dao zbir jumping-a i agility-ja. Posao sudije su kvalitetno obavili dugogodišnji takmičari i priznate međunarodne sudije Josep Boix iz Španije i Bern Huppe iz Austrije. Organizacija je bila odlična, za nas gledaoce bez greške. Po skoro 12 sati ''zatvoreni'' u dvorani, za četiri dana smo zaboravili na spoljni svet.

Neke ekipe su neverovatno profesionalno organizovane. Nemačka ekipa, recimo, je imala sa sobom kapetana ekipe, trenera, rezervnog trenera, terapeuta za pse i psihologa. Rezultat svakako nije zaostao. Ali sa druge strane je cura Helena Potfajova iz Slovačke došla sama i jedina i uz burno navijanje cele dvorane prvi krug završila na odličnom 16. mestu. U drugom je nažalost napravila grešku i bila diskavlifikovana, ali je ostavila izuzetan utisak...

Prvi dan, u četvrtak, na redu su bili veterinarski pregledi i sve potrebne formalnosti. U 8h su počeli zvanični treninzi. Svaka ekipa je imala na raspolaganju prepreke postavljene na veštačkoj travi, gde se sledećih dana održavalo takmičenje. 1,5 minut treninga po psu je od vođe reprezentacije i trenera zahtevao prilično dobru organizaciju. U 18 sati je počelo svečano otvaranje prvenstva sa pozdravom svih ekipa. Umorni od putovanja i puni adrenalina od uzbuđenja, legli smo u udobne krevete i zaspali svako u svojim mislima.

 
 Oni su branili boje Kanade

Small

rasa

broj pasa

šetlandski ovčar

48

pudla

15

džek rasel terijer

7

papilon

4

foks terijer

2

minijaturni šnavcer

2

špic

2

border terijer

2

kavalier king čarles španjel

1

koker španjel

1

kuikerhondje

1

švedski valhund

1

boston terijer

1

stafordski bul terijer

1

velš terijer

1

jorkšir terijer

1

ukupno pasa

90


Midi

rasa

broj pasa

šetlandski ovčar

53

pudla

9

pirenejski ovčar

7

border terijer

5

koker španjel

2

foks terijer

2

mudi

2

stafordski bul terijer

2

p.j. rasel terijer

2

boreder koli

1

nemački lovni terijer

1

islandhund

1

kuikerhondje

1

kromforlander

1

pumi

1

šapendos

1

minijaturni šnavcer

1

brazilski terijer

1

lejkland terijer

1

menčester terijer

1

velš terijer

1

ukupno pasa

96


Large

rasa

broj pasa

border koli

107

malinois

11

groenendael

9

tervueren

6

hrvatski ovčar

3

avstralski kelpi

3

avstralski ovčar

2

bradati koli

1

zlatni retriver

1

nova skotia d.t. retriver

1

španski vodni pas

1

ukupno pasa

145


U petak je već u 8h izjutra počelo sa probom terena za Jumping individualno za "small" i "midi" pse. Bernard Hupe je postavio parkur, koji nije dozvoljavao nijednu grešku. Predviđeno standardno vreme su u grupi "small" pobedilo samo četiri para [pas + instruktor/vlasnik]. Svi ostalih 86 takmičara je imalo kaznene bodove na vremenu, greške na preprekama ili diskvalifikaciju. Prošlogodišnja pobednica, Natasja Kelders Ebben sa Djouro iz Holandije je posle prvog kruga bila druga. Nadmašila je dobre rezultate onih koji su već pobeđivali...

 

Prva je bila Angelina Katutis sa Barbary's Sky Paynery iz Rusije, sa 2 sekunde prednosti. Treća je bila Saskia Lindermann Walther sa Caso iz Nemačke. Razlika između 2. i 3. je bila samo 8 stotinki sekunde... U kategoriji midi je 6 tandema prošlo sa 0 kaznenih bodova. Prva je bila Silvia Trkman sa Simply the Best iz Slovenije, svetska prvakinja 2003. godine sa skoro 1 sekundom prednosti. Drugi je bio Radovan Liska sa Eminent Enyom iz Češke, treća je bila Martina Ericsson sa Acantha Troyom iz Švedske. Prošlogodišnji pobednik Johan Renders sa Flurkom je nažalost morao odstupiti zbog višemesečne ozlede. Josep Boix je postavio parkur za Jumping individualno large.

 

Čak 37 pasa je prošlo sa 0 kaznenih bodova. Prva je bila Sylvia Vaanholt sa Gill iz Nemačke sa samo 4 stotinke sekunde prednosti. Drugi je bio Florian Cerny sa Lass isto iz Nemačke a treći David Munnings sa Billyjem iz Velike Britanije. Prošlogodišnja pobednica Francuskinja Christelle Bouillot sa Phidjy je bila dvanaesta. Kao poslednje ovog dana su se na agility terenu Bernarda Hupe-a takmičile "small" i "midi" ekipe. Prva je bila ekipa Belgije sa ukupno 4,5 sekunde prednosti, druga ekipa Španije i treća Švajcarska. U midi su bili najbolji Finci sa 10,5 sekundi prednosti i jedini bez kaznenih bodova. Druga je bila ekipa Rusije i treči Japan.


[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Ovaj komentar svetske mi je, nekoliko sati posle sletanja na beogradski aerodrom, poslao jedan od člana Friskies Agility Team-a:

Ljubiteli adrenalina, ljubitelji uzbuđenja, pravugaoni teren, takmičenje sa vremenom, uzdasi, aplauzi! Sve to lici na početak jedne velike fudbalske utakmice ali ne, draga gospodo, sve su to trenuci sa jednog velikog takmicenja u agilityju! Ljubitelji četvoronoznih ljubimaca ili četvoronozni ljubimci svojih dvonožnih vlasnika verujte teško je razlučiti, ali sve sve je to u jednom okupljeni oko onog sto ih ispunjava i opušta - oko AGILITYJA!!!!

Dugo su mi moje dve drugarice Maje objašnjavale da je agility nešto infektivno adrenalinski veliko, ali to sam doživljavao kao šalu iako moram priznati da su me zaintrigirale te lepo obojene spravice, ali verujte kada na jednom mestu vidite ljude iz celog sveta i kada vidite te pse šta rade i to druženje i atmosferu neopterećenih i opuštenih pasa i vlasnika i oko 2500 hiljade vatrenih navijača iz celog sveta shvatite da je to vise od takmičenja, da je to nešto čega želite da budete deo!

Puno pasa, velikih izlozbi i uspeha imam iza sebe kao handler i kao dreser, ali tamo sam se, moram priznati, zamislio i samog sebe podsetio, kako je ustvari moja ljubav prema tim divnim stvorenjima počela, i pokušao sam da se setim kada sam poslednji put dozvolio mojim psima da ne budu lepi, da imaju pravo da se uprljaju, da imaju pravo da me ne poslušaju...

Bilo kako bilo, agility je više od igre, to je razumevanje dva stvorenja, to je razonoda koja ne priznaje godine, TO JE UŽIVANJE!!!!

Gospodo, mi smo čvrsto odlučili da vas i vaše pse "inficiramo virusom" pozitivne energije i ljubavi. Pripremite svoje srce da voli i da bude voljeno jer "virus" je tu i "epidemija" je zahvatila ceo svet i upozorenje je da ni mi nečemo ostati dugo imuni na virus zvani AGILITY!!!!!!

Anđelko


zemlja

broj pasa

Rusija

17

Italija

15

Kanada

14

Velika Britanija

14

Nemačka

13

Francuska

13

Švajcarska

13

SAD

12

Češka

12

Austrija

11

Kolumbija

11

Holandija

11

Belgija

10

Brazilija

10

Danska

9

Slovenija

9

Španija

9

Finska

9

Japan

9

Latvija

9

Norveška

9

Portugal

9

Švedska

9

Luksemburg

8

Južna Afrika

8

Hrvatska

6

Argentina

4

Madžarska

4

Estonija

3

Monako

3

Porto Riko

3

Slovaška

1


Subota je dala konačne ekipne pobednike. Prvo su se takmičile "large" ekipe na agility terenu Josepa Boix-a. Sa malom prednošću su bili najbolji Britanci, drugi Austrijanci i treći Česi. Bernar Hupe je postavio raspored prepreka za ekipne svetske prvake u "large" kategoriji. U jumping-u su bili najbolji Južnoafrikanci sa 4 sekunde prednosti i jedini bez kaznenih bodova. Drugi su bili Slovenci i treći Brazilci. Zbir rezultata je dao svetske prvake:

LARGE EKIPE

 

1.

Južna Afrika

2.

Italija

3.

Rusija

Čekalo nas je još, da vidimo koja ekipa je najbolja u kategorijama small i midi. Na jumping terenu Josepa Boixa su bili najbrži Švajcarci sa 0,5 sek prednosti, iza njih Rusi i Austrijanci. Zbir je pokazao sledeće rezultate:

SMALL EKIPE

1.

Švajcarska

2.

Rusija

3.

Španija

U kategoriji midi su u jumpingu bili najbolji Slovenci sa skoro 4 sekunde prednosti, ispred Belgijanaca i Nemaca. Svetski prvaki su postali:

MIDI EKIPE

1.

Finska

2.

Japan

3.

Španija

U nedelju, zadnji dan prvenstva, su bile na redu najvažnije odluke. Za Small i Midi grupe, agility prepreke je postavio Josep Boix. Najbolji je bilo Martin Eberle sa Pebbles iz Švajcarske, druga Elena Filatova sa Porshe iz Rusije i treća njezina sunarodnjakinja Angelina Katutis sa Barbary's Sky Paynery. Ukupni rezultati su bili sledeči:

SMALL INDIVIDUALNO

1.

Angelina Katutis

Barbary's Sky Paynery

šetlandski ovčar

Rusija

2.

Martin Eberle

Pebbles

pudla

Švajcarska

3.

Cornelia Schmid

Dream Girl

šetlandski ovčar

Švajcarska


 

U kategoriji Midi je Silvia Trkman sa Simple the Best samo potvrdila da je najbolja. 1,5 sekunde iza nje je bila Lucie Dessureault sa Nitrom iz Kanade a treća Jean Lavalley sa Taz iz SADa. U pobednicu nije nitko sumnjao:

MIDI INDIVIDUALNO

1.

Silvia Trkman

Simply the Best

pirenejski ovčar

Slovenija

2.

Gert Danckaers

Ytosca

šetlandski ovčar

Belgija

3.

Ivo Tielens

Yipke

šetlandski ovčar

Belgija

4.

Silvia Trkman

Vedette

pirenejski ovčar

Slovenija


Pobednici svetskog prvenstva su svi. Svako na svoj način. Oko 70 godina star Luksemburžanin sa borderom, ekipe koje su preputovale hiljade kilometara, svi oni, koji su trenirali i trenirali i napravili nešto, što je na prvi pogled izgledalo nemoguće. Gledajući rezultate, pobednica je sigurno Silvia Trkman. Ponovila je svoju neponovljivu pobedu – 2003. je postala sa Simply the Best svetska prvakinja i posle prvog kruga je bila 2. sa Vedette. To je u istoriji do sada jedino njoj uspelo, da je bila po jednom krugu 1. i 2. Ove godine je bila po ukupnom rezultatu sa Simply the Best prva i sa Vedette četvrta. O kvalitetu njezinih kujica govori i podatak da je bila u ekipnom delu sa Simply the Best diskvalificirana, jer je napravila prepreku više, tunel, a svejedno imala 2. vreme. Svakako zaslužuje čestitke, kao i Iv Tielensu, koji je bio prošle godine sa istim psom treći.

Large parkure je postavio Bernd Hupe. Prvi je bio Greg Derrett sa GTom iz Velike Britanije, drugi Philipp Muller Schnick sa Finnom iz Nemačke i treća Sylvia Vaanholt sa Gill isto iz Nemačke. Ukupni rezultati su bili sledeći:

LARGE INDIVIDUALNO

1.

Sylvia Vaanholt

Gill

border koli

Nemačka

2.

Florian Cerny

Lass

border koli

Nemačka

3.

David Munnings

Billy

border koli

Velika Britanija

     

Na kraju je sledila podela prekrasnih pehara i čestitka svima. Gošća iz V.Britanije, poznata trenerka pasa Mary Ray je otplesala sa svojim borderom. Prvenstvo je zaključila predaja FCI zastave Švajcarskoj i gradu Bazelu, gde će se održati 11. svetsko prvenstvo u agilityju. Doviđenja do tada...

Mene lično svako svetsko prvenstvo potpuno impresionira. Brzina, harmonija, vodljivost, uvek na granici između greške i pobede. Ali ono što me još više impresionira su "agilitaši" - ljudi, koji zaborave na boje, granice zemalja, standardno vreme i kaznene bodove. Svaki takmičar pomazi i zagrli svog psa. Sudija se nasmije inovativnosti svake kuce, koja želi ''svoj teren'. Navijači... Oni su neverovatni. Cela dvorana diše kao jedan, bez ijednog šuma, samo čovek i pas u parkuru. Svima kroz misli ide – Daj izdrži! Još samo par prepreka... Više hiljada ljudi kao jedan ispusti "oooohhh" za grešku, tapše do poslednje prepreke svakom diskvalifikovanom i ludi ko na največoj fudbalskoj utakmici, kada monitor sa rezultatima pokaže novo ime. Kada je na kraju prvenstva FCI zastava preda taorganizatoru sledećeg svetskog, poželela sam da je svako od nas kući poneo deo te radosti i fantastične energije. Jer ipak, sve je na nama...


Nikako najmanje bitno, jer bez njih ova reportaža ne bi mogla biti doživljena. U ime Friskies AgilityTeama zahvala sponzoru, firmi Nestle Purina, što nam je obezbedila udoban avionski prevoz, fantastičan hotel i prepoznatljivu opremu. A najveće hvala za ukazano poverenje, da tamo dole možemo naučiti, kako da jednog dana budemo među zastavama učesnika prvenstva...

Maja Šparovec
Leangi pima - klub za obuku pasa

Koristan link: www.agility-slo.net na kome možete videti puno lepih fotografija sa ovog prvenstva.
Ovom prilikom im se zahvaljujemo na ustupljenim fotografijama.

Komentari/pitanja
.... divljina

 
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
 
   
     

2003-2010 © Životinjsko carstvo