....naslovna strana

....pretraživanje

Svojeglavi aristokrata


Elegantni, brzi, vitki, izazivaju ushićenje i divljenje...U pustinjskim stepama, na kamenjaru jugoistočne Azije, u zelenim ravnicama Evrope, po trkačkim pistama ili izložbenom ringu - na svim mogućim terenima njihov korak je podjednako siguran i elegantan. Ovi drevni psi su gipki, ponosni, deluju čak pomalo snobovski, pa nas uvek iznova asociraju na raskošne dvorove i prostrane zelene lavirinte.

U Francuskoj, Italiji i Španiji njihovo ime se vezuje za zeca, kao da je ovaj hitri i plašljivi stvor vekovima  bio jedini plen hrtova. Situacija je u stvarnosti bila sasvim drugačija, jer koliko god čudno zvučalo, čak ni jelen sa svojih 150 kilograma i teškim rogovima ne može uplašiti ovog hrabrog goniča. Za Engleze ovi psi su "lovci pogledom" [sight hounds] a nemci ih zovu "psi vetra" [windhund].

Još pre 9000 godina, tačnije 5850. godine pre nove ere, na freskama je prikazano nekoliko lovaca, u lovu na divljeg bivola, ispred kog hitaju psi sa figurom današnjeg hrta. Iz istog perioda pronađeni su u Kurdistanu, ostaci keramike, na kojima su prikazani hrtovi kako love gazelu. Početkom neolita, na prostoru gde se slivaju granice Kazahstana, Afganistana, Irana i Turkmenistana, prgavi preci današnjih hrtova su se trajno `udružili` sa čovekom i krenuli na put karavanima koji su prenosili zlato, svilu i začine na zapad i natrag. I do danas se ovi psi nisu mnogo promenili izgledom a ni karakterom. Hrt je povučen, oprezan i rezervisan. Kada se nađe na nepoznatom terenu odmerava okolinu nekoliko puta, kada sretne nepoznatog čoveka dugo ga proučava sa izvesne udaljenosti. Ovaj pas se više služi čulom vida nego njuhom, za razliku od ostalih pripadnika svoje vrste koji dugo njuškaju levo i desno. Nema želju da dominira, u prirodi lovi samo koliko da se nahrani. Umeren, diskretan, uravnotežen - to je hrt.

Bilo da je reč o moćnom Irskom Vučjem hrtu [visine u grebenu oko 90 cm] grube čekinjaste dlake ili majušnom Italijanskom [visine svega 35 cm] svi psi iz ove grupe odlikuju se izuzetnom brzinom, snažnom građom i izduženim, elastičnim mišićima. Njihov vrat više liči na vrat zmaja koji se proteže napred dostojanstveno noseći finu, izduženu glavu. Uši su majušne. Oči su bademaste i misterioznog, zamišljenog pogleda uprtog u daljinu. Neverovatnu brzinu koju postiže duguje dugim nogama i laganom telu ali osnovni faktor je izuzetno savitljiva kičma koja se u punom trku savija do oblika slova C. Važi za površnog i ograničenog psa [teško se dresira] koji se potpuno prepušta jurišu za plišanim zecom ili kakvim parčetom krpe. Dovoljno je da nešto u okruženju mrdne da on reaguje munjevitom brzinom. Želja za lovom prosto vri u krvi ovog goniča.

Postepeno, družeći se sa ovim psima čovek je lov usavršio u sport koji je postao privilegija viših slojeva društva. Plemić na konju, sa jastrebom i parom hrtova u blizini koji napeto očekuju pojavljivanje divljači na vidiku, dobro je poznata slika iz života feudalaca cele Evrope i Emirata.


[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Tuguje li hrt za lovom i slobodnim životom, pitate se... Ne, ako mu pružite mogućnost da se s vremena na vreme istrči do mile volje u prirodi, obližnjoj šumi. Odlično bi bilo i da se uključite u takmičenja na pistama, videćete da mu i nije potreban nikakav trening da bi se prepustio galopu. Ne očekujte od ovog psa da bude dobar čuvar jer on to svakako nije, ali može biti pouzdan alarm - naročito noću. Dlaci hrta nije potrebna posebna nega već samo dobro, redovno četkanje kod dugodlakih varijanti.

Karakter hrta je u suštini isti, bez obzira na rasu a osnovna crta je rezervisanost. Ovi psi se ne potčinjavaju u potpunosti volji vlasnika, nisu komunikativni i ne žure u kontakt sa nepoznatima iako su zapravo izuzetno radoznali. Snažnog su temperamenta a reakcije su munjevite, nećete uspeti da shvatite da se nešto dešava u blizini a vaš hrt će se već naći u samom središtu događaja. Ove graciozne životinje obožavaju da se prepuste galopiranju, kombinovanim sa prekrasnim dugim odskocima i tada bukvalno postaju gluve za sve oko sebe a i vi ćete uskoro prestati da ih dozivate gledajući sa koliko zadovoljstva prepuštaju trčanju po zelenim poljima. Love pogled čoveka jednom posebno stilizovanom harmonijom oslobođenom svih suvišnih detalja. Iza strogog koraka, suzdržanog karaktera i uzvišenih manira krije se magija. Nesvakidašnja spoljašnost ne znači da je drevni Azijat neki nadmeni kicoš, on se otkriva postepeno kao pravi aristokrata u potpunosti svestan svojih kvaliteta - snage, snalažljivosti i suzdržanosti.

Ako smo uspeli da Vas zainteresujemo za ove izuzetne pse biće zanimljivo da pročitate i opis postojećih varijanti hrtova. Možda jedan od njih postane Vaš budući ljubimac.

Avganistanski hrt ima dugu svilenkastu dlaku, a ruski Barzoj kraću i blago kovrdžavu, visine oko 70-80cm sa sasvim tipičnim majušnim ušima.
Grejhaund [eng. Greyhound] je najbrži član porodice [vis. grebena oko 70 cm] a malo za njim zaostaje engleski Vipit [Whippet] [vis. 50 cm]. Suzdržaniji i manje poznati članovi ove familije su Azawakh pustinjski hrt, Sloughi i Saluki. Dirhaund [deerhound, lovac na jelene] i Galgo [Španski hrt] su strastveni lovci a najimpresivniji među njima je Irski vučiji hrt sa visinom preko 80 cm. Ovaj gigant, prekriven grubom čekinjastom dlakom podjednako je graciozan i elegantan kao i ostali pripadnici ove grupe. Ljubitelji manjih rasa mogu izabrati gracioznog malog Italijanskog hrta koji je pravi primer savršene prefinjenosti `spakovanih` u svega 35 cm visine. Iako je podjednako brz kao i njegovi rođaci, razlikuje se jer je poslušan i radoznao, hrabar mada ne previše komunikativan.

          
     galgo                                irski vučji hrt                           saluki

           
        azavak                                   vipit                                    deerhound

Hrtovi čine 10. grupu FCI i to:
Sekcija 1 – Dugodlaki i sa resama su Avganistanski, Ruski i Persijski [Saluki] hrtovi
Sekcija 2 – Oštrodlaki hrtovi: Irski vučiji hrt i Deerhound [Škotski lovac na jelene]
Sekcija 3 – najbrojnija i najegzotičnija...Azawak, Poljski hrt, Galgo [Španski hrt], Greyhound [Britanski], Greyhound italijanski [Piccolo Levriero Italiano], Mađarski agar, Slougi [Arabijski hrt], i Whippet.

"Običam te, životno" br. 46./1998, sa bugarskog prevela Jasmina Knežević
    Veće fotografije: The Pet Professor

Dodatak/ispravka:
Delovi ovog teksta koji se odnose na narav hrtova podigli su veliku prašinu na našem forumu. U cilju objektivnog informisanja napominjemo sledeće:
- Hrtovi nisu psi koji se ne mogu učiti. Njihova ličnost je jako nezavisna pa im ljudi često pripisuju neinteligenciju što nije slučaj. Pogrešno je nabaviti hrta i očekivati od njega poslušno ponašanje radnog psa.
- Instinkt hrta je lovački i nikakav trening to ne može promeniti. Šetnja ma koliko duga ga neće sprečiti da se da u besomučnu trku čim primeti neku pokretnu metu. Ovo je posebno opasno pa se preporučuje istrčavanje isključivo u dobro ograđenom prostoru.
- Hrtovi nisu loši čuvari kako stoji u ovom tekstu bugarskog autora. Štaviše, hrtovi veoma retko laju i umeju napasti bez zvučnog upozorenja.
- Dlaka dugodlakih varijanti zahteva osim redovnog četkanja i tretmane uljima i specijalnim šamponima. Kratkodlakim hrtovima treba obezbediti mantiliće za hladno vreme.
I na kraju, treba napomenuti da je tekst koji ste čitali zapravo jedno uvodno štivo i da on ne pokriva pojedinačne varijetete koji su međusobno toliko različiti.

Komentari

 

....nestali     ....ko je autor
....kućni ljubimci     ....usluge
....ekologija     ....kontakt
....divljina     ....saradnja
....forum     zahvaljujem se....
....saopštenja     ....adrese
....galerija    
   
   
   
     
     
     
       
       

2003 - 2006 © Životinjsko carstvo