.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Češki terijer - Ceski terijer - predstavljanje rase - Zivotinjsko carstvo online


Predstavimo Vam jednu prilično retku rasu na našim prostorima a i šire (mislim da ih u Srbiji ima samo 6) a to je Česki terijer ili Bohemian terijer.

                                        Ceski terijer - bohemian terrier

Naša česka terijerka je stigla direktno iz zemlje porekla ove rase, u junu 2006. godine i odmah je osvojila naša srca, a i srca naše okoline. Ona se zove Mara Surova, a njeni ljubitelji su joj čak napravili i profil na Facebook-u. Na prvi pogled ovaj pas liči na patuljastog šnaucera, odnosno ima glavu sličnu njemu, a telo podseća na škotskog terijera. Ovo je idealan pas za decu i stan jer se ne linja i ne može se nikakav miris psa osetiti u stanu (što ume da bude slučaj kod nekih rasa).

 Ceski terijer

Mnogo voli decu i koliko god je ona "maltretiraju" nikad nije ni zarežala a kamali nešto više od toga. Jedina "mana" ovog psa je što ljubomorno čuva prostor u kome zivi - svaki put kada neko pozvoni na vrata, ona se glasno oglašava lajanjem.

O RASI

Izgled

Češki terijer spada u kratkonoge terijere. Težina mu je od 6 do 10 kg, a visina oko 28 cm. Dlaka, za razliku od većine terijera nije oštra, već mekana i svilenkasta, a velika je prednost što se ne linja. Ovakva vrsta dlake pri uređivanju se ne trimuje, već se šiša. Prema preporučenom modelu šišanja ostavlja se duža brada, obrve i "suknjica". Potrebno je redovno iščetkavanje i češljanje, kako bi se sprečilo zapetljavanje dlaka. Boja dlake može biti u svim tonovima sive ( od vrlo svetlo sive do najtamnije sive ) i u boji kafe. Dozvoljene su žute i bele oznake. Pod terminom "žute oznake" misli se na kombinaciju boja black & tan. Te su oznake sve manje vidljive što je pas stariji, a u većini slučajeva potpuno nestaju. Bele oznake se najčešće pojavljuju na prsima, vratu, nogama i vrhu repa, ali ukupna količina belih oznaka ne sme biti veća od 20%. Boja kafe je izuzetno retka. Inače poput nekih drugih terijera štenci češkog terijera rađaju se crne boje koja će tokom odrastanja prejeći u "pravu" boju.

 Ceski terijer
                                                                     Štene českog terijera

Narav
I po naravi se češki terijer razlikuje od ostalih terijera. Iako je zamišljen kao lovački pas on će to postati samo ako ga posebno usmeravate u tom pravcu. Mirnije su naravi nego drugi terijeri, a i manje laju. Vrlo su prilagodljivi u najrazličitijim situacijama pa su stoga i dobar izbor za razlicite tipove vlasnika. Sposobni su za duge šetnje i dobri partneri u dečjim igrama. Ipak, prilično su osetljivi pa im ne odgovara preoštar vlasnik kao ni život u štenari.

Kratak istorijat rase češki terijer
Češki terijer je nastao posle rata. Stvorili su ga ukrštanjem silihemskog i škotskog terijera za lov u šumama Bohemie (odatle nosi i naziv Bohemian terrier). Od početka pedesetih godina sistematski ga je razvijao dr. František Horak i predstavio ga je kao češkog terijera.

Na slici dole vidimo levo silihemskog terijera Berganier Urquelle i škotsku terijerku Scotch Rose čijim je ukrštanjem dobijen pas u sredini.

 Ukrstanje ceskog terijera

Godine 1963. novu je pasminu priznao i FCI. Uzgajatelji nastoje kod psa očuvati želju za lovom, stoga najviše vole kad štenad dođe u lovačke ruke (što se u zadnje vreme sve ređe događa). U Češkoj uzgojnu vrednost nadgledaju lovačke kinološke organizacije. U borbi sa lisicom ili jazavcem je odvažan, ali ne i bezglavo agresivan. Bori se razborito. Lovac je na glodare i jamar. Ima kratke udove, vrlo je pokretan i snažan, ima izrazito dugu glavu sa jakom čeljusti. Značajna je sjajna i svilena dlaka pastelnih boja, kovrčava ili valovita. Oči su srednje velike i u skladu s bojom dlake, tamne ili jetrene boje. Uši imaju oblik slova V, polegnute su i pomaknute nešto napred. Rep nije kupiran i nošen je na dole. Kada je uznemiren ovaj pas podiže rep i tada ima sabljast oblik. Prsa nisu preduboka, zadnji udovi su mišićavi, prednje šape veće su od zadnjih. Visina - 30-35 cm, telesna težina - 8-10 kg. Izvrstan je lovac na miševe i druge glodare. Pored svega je i prijatan porodični pas, čemu doprinose njegova vodljivost, prijatan temperament i tolerancija prema drugim psima. Dobro se razume s decom, odličan je čuvar koji ne laje previše. Robustan je i otporan pas.

Sandra Stefanovic

Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
 
   

2003-2010 © Životinjsko carstvo