.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
''Halti'' – posebna ogrlica za pse

Halti je posebna ogrlica, koja je po mom ličnom iskustvu jedna od najboljih stvari na ovoj planeti.

Kada se pravilno koristi, stvarno rešava probleme!

Ovu ogrlicu je već odavno smislio dr. Mugford, poznat psiholog i trener pasa. Psihologija zašto i kako funkcioniše u stvari nije ništa novo. Svi ste sigurno već videli kako se vodi konj. Ne mislim samo kad ga jašemo, nego kad se vodi recimo iz boksa napolje. Na njegovu glavu se stavi posebna ogrlica, ispod gubice se zapne povodac i idemo. Nema vikanja i niko nikoga ne vuće. U čemu je tajna. Nije uvek samo u dobro vaspitanom konju, jer je i taj konj nekada bio mlad i nevaspitan. Stvar je u tome, da povodac nije zakačen oko vrata, kao kod naših pasa, nego ispod njuške. Tako se niko ne nateže i guši, nego se konju jednostavno okrene glava. I gde ide glava, tamo pre ili kasnije ide i ostalo telo.

Po sličnoj metodi je napravljen HALTI. Kao što možete videti na slici, Halti se stavlja oko glave i isto se zapne ispod njuške. Nakon toga nije više bitna snaga čoveka ni veličina psa.

Halti ima još jedan efekat (ne znam kako je sa konjima, bavim se samo psihologijom pasa). Kada pas povuče, gornji dio ogrlice lagano pritisne na gornji dio njuške psa. Većinu pasa to podseća na vaspitanje majke, kad bi ih stisnula za njušku, jer su bili malo nevaljali. U psihološkom smislu to daje vodiču još veći autoritet.
Koriščenje haltija je jako jednostavno. Navikavanje je slično kao kod ogrlice, a uz puno strpljenja i pohvale pas je vrlo brzo prihvati. Upotreba je moguča na svim psima, pogotovo na velikim i teškim, koje je teže savladati. Isto tako se priporučuje, kada klinci vode psa (roditelji naravno trebaju obratiti pažnju na starost deteta, bez obzira na to da li pas ima na sebi oglicu, Halti ili koliko je dobro vaspitan!!!).

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                     Halti nije priporučljiv za štence i jako mlade pse, jer može doći do povrede vrata, ako bi povodac jako povukli. Halti nikako nije ni za vlasnike koji su naviknuti zatezati davilicu. Sva snaga koju je kod ove ogrlice dozvoljeno koristiti je držanje povoca. Učenje da pas ne vuče je isto kao kod obične ogrlice (pročitajte prethodni tekst). Razlika je samo u tome da će pas sve naučiti puno brže i da vi bez problema promenite pravac šetnje (gde ide glava, ide i telo). Za sve odrasle pse praktično nema ograničenja. Većina rasa sa kraćom njuškom ga takođe može koristiti. Kada ga kupujete, obratite pažnju - na ambalaži su napisane veličine i rase.


Puno puta mi vlasnici postavljaju dva pitanja – da li treba Halti stalno koristiti i da li je to korpa? Odgovor na prvo pitanje je u većini "Da". Još uvek mi nije jasno zašto to ljudima smeta, jer Halti treba shvatiti kao način vođenja psa, a ne samo kao lek protiv vučenja.

Halti nam omogučava da psa lakše i bezbednije šetamo i da smo svi više opušteni. Psu na njemu prirodan način pokazujemo da nema potrebe da vuče i da smo mi oni koji odlučujemo gde ćemo šetati.

Drugi odgovor je da halti NIJE KORPA.

Halti je ogrlica. Sa njim pas normalno jede, pije vodu i njuši. Zbog higijene, pogotovo ako sa njim pije vodu, ga je priporučljivo skinuti posle šetnje. Nekim ljudima smeta što iz daleka izgleda kao korpa. Sigurni su, da će se ljudi zbog toga bojati njihovog psa. Ne kažem da nije moguće. Ali sigurno okolina ništa više od psa sa navodnom korpom ne prihvaća psa koji vuče i vlasnika koji svog ljubimca nema pod kontrolom.

U literaturi sam čitala da pas halti ne može sam skinuti sa glave. Moja borderka Shade (koja vredno pozira za ovaj tekst) je dokaz da to jeste moguće. U takvom slučaju vam preporučujem da koristite povodac sa dva karabina (na svaki strani povoca po jedan) i da jedan zakačite na halti a drugi na običnu ogrlicu. Ako pas skine halti, vam još uvek ostane na ogrlicu vezan pas.

Pokušajte, rezultati su vidljivi jako brzo!

P.S.: Čula sam da se halti u Srbiji teško nabavlja tako da me svi zainteresovani za upotrebu mogu kontaktirati preko e-mail-a.

Tekst i fotografije:
Maja Šparovec
Kaizen dog club

Komentari/pitanja
.... divljina 
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
 
Ria "Oskarovka" Dona
[bernski planinski pas]
 
Od Perpera
[odgajivačnica fila brasiliero]
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo