.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... svaštara

.... forum

Pružite izazov svom psu

Opis problema: Moj pas je krajnje energičan; bez obzira na to koliko su duge šetnje, on se uopšte ne umara.

Razlog ovakvog ponašanja: Psi su izrazito inteligentna bića i potrebna im je mentalna stimulacija da bi bili sretni. Evo nekih vežbi koje su dobre za njih, a da pritom nisu stresne.

Vežbe:

Rešavanje problema
:
Vuk koji luta divljinom će pre ili kasnije biti suočen sa nekim problemom. Vuk nema finog vlasnika koji ga voli a koji će mu pomoći; on mora da se sam snađe. Najčešći problem sa kojim se susreće je kako da nadmudri svoj plen. Takođe mu može predstavljati problem da savlada moguće prepreke na terenu. Vuk bi mozda želeo da pređe potok da bi se dočepao plena čiji miris oseća sa druge strane. To bi bio problem zaobilaženja prepreke da bi se stiglo na drugu stranu.
Zaključak bi bio da našim psima nikad nije dosta vežbi rešavanja problema. To je za njih prirodno i pomoćiće im da izrastu u pse sa više samopouzdanja. Kao vlasnici pasa, moramo naučiti da ne dotrčavamo u pomoć svojim psima pre nego što uopšte počnu da rešavaju problem. Ako imate vremena, pokušajte da pustite svog psa da reši problem sam; na primer, da se sam otpetlja sa umršenog povoca ili da nađe rupu u ogradi kroz koju je prošao na drugu stranu. Ili možda da dođe do igračke koja je pala između stepenica. Osim toga, možemo dati svojim ljubimcima neke posebne zadatke koje smo sami smislili.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Pronalaženje nagrade ispod krpe
Uzmite stari čisti peškir ili krpu koja vam više nije potrebna i stavite je na pod sa nekom poslasticom ispod nje na samoj ivici. Ovo služi tome da vaš pas zasigurno nađe hranu i da ne odustane i izgubi samopouzdanje. Nastavite ovakav trening stavljajući poslasticu sve dalje od ivice peškira. Kad vas pas ovo savlada, vreme je da malo otežate zadatak. Stavite peškir na pod a hranu na peškir uz samu ivicu. Zamotavajte peškir dijagonalno čime će sledeći komadi biti postavljani uz ivicu rolne. Prekinite sa motanjem kad stignete na pola puta, tj. kad je urolani peškir najduži.

Pokažite psu peškir sa strane ivice trougla koji je ostao nezamotan. Onda pustite psa da nanjuši poslasticu i odmota peškir. Neki psi ne razumeju ovu vežbu i potrebna im je vaša verbalna pomoć, pa ih ohrabrite da nastave sa njušenjem. Kada vaš pas shvati vežbu, možete zamotati peškir sve do suprotne ivice, ostavljajući peškir pun poslastica [ne preterujte, čak i ako je peškir velik; ne stavljajte više od 15 komadića veličine kikirikija u peškir). Pustite psa da sam otkrije kako da odmota ceo peškir da dođe do poslastice.
Kada vaš pas uspešno reši ovu vežbu, možete zamotati ceo peškir sa komadićima hrane u njemu i pokušati da vežete čvor od zamotanog peškira. Čvor ne sme biti previše čvrst u početku jer je uvek svrha da pas reši zadatak a ne da odustane.

Napredni nivo
Kada vaš pas može da savlada problem odvezivanja čvora na peškiru, čak i pošto ste čvor dosta stegli, vreme je da postanete kreativni. Stavite peškir sa poslasticama koji ste vezali u čvor u kutiju ili kofu, ili ga sakrijte negde u kući. Možete ga staviti i ispod drugog peškira ili na drvo u dvorištu, taman toliko visoko da ga pas može dohvatiti. U ovoj fazi treninga, od vas zavisi gde ćete obaviti ovu vežbu.Odrzavanje ravnoteže
Pas je direktan potomak vuka a vukovi prelaze ogromne daljine kada idu u potragu za lovinom. Uzbrdo i nizbrdo, preko stenja, ispod granja i preko potoka. Baš kao vuk, pas ima zapanjujući osećaj za ravnotežu.
Vežbanje održavanja ravnoteže je veoma važno za vašeg psa i predstavlja kako mentalnu tako i fizičku vežbu.

Reč upozorenja pre nego sto počnete
Budite pažljivi sa ovakvom vrstom vežbi ako je vas pas još uvek štene ispod godinu dana ili ako ima bilo kakve fizičke probleme kao što je npr. iščašenje kuka.

Evo šta možete učiniti
Kada ste napolju, u šumi ili parku sa svojim psom, pokušajte da nađete oboreno stablo, kosu stenu ili nisku klupu. Pokušajte da naterate psa da se popne i održava ravnotežu na tom objektu. Ali radite to bez upotrebe sile, samo ga privolite. Za "nagovaranje" predlažemo poslasticu ili omiljenu igračku. Ako je vaš pas neodlučan, pobrinite se da sve obavljate veoma polako i da hvalite psa kada stavi jednu šapu na odabrani objekat. Nastavite sa vežbanjem stavljanja jedne šape na drvo ili stenu. Primetićete posle par treninga da će Vas pas pažljivo pokušati da stavi drugu šapu na objekat. Ako to uradi, silno ga pohvalite.
Nastavite sa vežbom dok pas ne bude spreman da se popne na drvo/stenu sa sve četiri šape. Ovaj trening može potrajati nekoliko nedelja ako je Vaš pas neodlučan ali nastavite sa pokušajima, ubeđujući ga da se popne na objekat. Apsolutno nikada ne pomažite psu fizički da se popne; to će ne samo upropastiti vežbu, već će se ona pretvoriti u osetljivu situaciju koja može Vašeg psa učiniti nesigurnim.
                                                                                                     [na slici: samouki "balanser" iz azila Riska]

Budite pažljivi
Takođe budite pažljivi da ne izaberete drvo koje je mokro i klizavo ili previsoku stenu. Bezbednost je uvek na prvom mestu. Ovo teba da bude zabavna vežba za vašeg psa, a ne dosadan zadatak, pa se potrudite da ga učinite zabavniim!

Balansiranje za napredni nivo
Ako vaš pas može da skoči na oboreno stablo i uspe da stoji na njemu čekajuci svoju nagradu, možete ići i korak dalje. Recite svom psu da sedne. Ako uspe da sedne, recite mu da legne. Uvek ga obilno nagrađujte i rečima i komadićima hrane.

Agility - spretnost
Ako želite da idete još dalje, probajte sa vežbom spretnosti. To je odlična aktivnost koju većina pasa voli, a veoma je zahvalna. Ali, nemojte počinjati bez ovlašćenog trenera spretnosti. Vaš pas može da se povredi ili izgubi poverenje u Vas ako preterate sa treningom, te prepustite profesionalcima da Vas prvo nauče nekim osnovama. [za čitaoce iz Beograda i okoline možemo da najavimo lepe vesti vezane za agility obuku kod nas...a do tada pročitajte i naš tekst o ovom veoma zanimljivom psećem sportu]

.izvor: DogBasics.co.uk
.sa engleskog prevela Olivera Ćatić

Komentari

.... divljina

 
 
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo