.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Jao, opet lokva…

Vlasnici štenaca se na samom početku zajedničkog života sretnu sa dva problema. Prvi je griženje svega i svačega, što ćemo "rešavati" u sledećem tekstu, a drugi je obavljanje nužde u stanu. I jedan i drugi izluđuju nespremne dvonožne članove "čopora". Ipak, i jedan i drugi su "normalno" ponašanje za malu kucu. "Normalno" kažem zbog toga, jer po prirodi za psa nije normalno da piški i kaki u prostoriji, u kojoj spava i jede. Odgovornost odgajivača jeste, da štencima omogući da nauče taj dio socializacije, ali… U praksi uglavnom doma donesemo štene, koje to ne zna u potpunosti.

 
Budite strpljivi u vaspitanju, oni to zaslužuju

Dobra strana svega je da štenci brzo nauče šta se od njih očekuje. Loše strana je u tome, da do rezultata dolazimo onoliko brzo, koliko smo sami sposobni biti dosledni u svojoj nameri. Da doslovno važi samo držanje pravila, se pokazalo u mom slučaju kod najnovije kujice Beatriche. Kod mene je došla sa skoro 5 meseci starosti i kod odgajivača je u to vreme naučila šta sve treba da radi u dvorištu. Na vlastite oči sam videla da počne da hoda oko vrata kada je njezino vreme. Donela sam je kući i pošto starije dve kuje tačno znaju o čemu se radi, nisam obraćala dovoljno pažnje. Ali...

Posle nekoliko sati igranja oko kuće sam sve tri zatvorila u njihovu sobu. Čula sam, da je Bea počela da laje, ali sam bila sigurna da joj je dosadno, da se prvi dan oseća nesigurno i da samo želi više moje pažnje. Da je ne bih "naučila" da laje dolaženjem na njenu "komandu", celu stvar sam ignorisala. Situaciju sam shvatila tek nakon pola sata, kada sam otvorila vrata. Čekala me je mala lokva usred sobe. Sama sebi sam napravila štetu jer je mala tačno znala kako da zove ali zbog mog ignorisanja u to nije više sigurna. Trebala sam početi od samog početka, kao da ima dva meseca… Za nekoliko dana smo sve sredili a ja sam opet naučila koliko ponekad psi znaju biti pametniji od čoveka. Potrebno je samo malo više vere u njih.

Ponavljam još jedan put, da se štene za nekoliko dana može naučiti gde i šta da radi, ali se treba doslovno držati sledečih pravila. Ako posle 10-14 dana još uvek piški u stanu, nešto ne radite dobro. Kod veterinara je potrebno proveriti da mališan nema upalu bešike i zbog toga ne može da se kontroliše. U ovo doba, kada je razlika između temperature stana i vanjskog vazduha velika, to se često dogodi.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Trebate biti svesni, da kuca piški posle svakog obroka i uzimanja malo više vode, buđenja i intenzivne igre. Pred očima se vam verovatno vrti film ''Pa to radi celi dan!!!'', što je istina. Na početku se treba dobro organizovati i posle svih tih aktivnosti malog primiti u ruke i što brže na prvi travnjak. Kada obavi svoje je obavezna pohvala i ''Bravo, piški!'' Prva 2-3 dana če vas čudno gledati, ali polako će dobiti poverenje, da ćete vi napraviti sve, da on može vani obaviti svoje. Reč ''piški'' će isto tako da polako poveže sa tim, šta radi. Znam da je teško, ako živite u zgradi. Verujte, isplati se nekoliko dana trčati na sve strane sa štencem u rukama. Inače vas čekaju mukotrpni meseci. Pas ne sme da nauči, da se u novom stanu to može bilo gde.

Posle nekog vremena, kada nauči da nuždu obavlja napolju, možete postepeno preći na "hitne šetnje" na svaka 3 sata. Još uvek koristite puno pohvale i ''Bravo, piški!'' kada mališa uradi svoje. Često se vlasnici odmah nakon obavljene nužde vrate u stan, što većina pasa brzo shvati. Dajte kuci prilike, da se posle obavljenog još malo poigra vani ili se prošetajte makar pet minuta. U suprutnom se može dogoditi, da će odugovlačiti sa mokrenjem sve dok se njemu neće činiti da je šetnja bila dovoljno duga. Svaka 2-3 dana povećajte razmak za pola sata, dok pas ne izdrži lepo sam doma celo vaše radno vreme i celu noć. Uveče neka bude poslednja šetnja što kasnije a prva jutarnja što ranije. Obratite pažnju na znakove, kao što je lajanje ili hodanje oko vrata. Verovatno znače, da treba ići odmah u šetnju.

Bez obzira koliko pazite, može se dogoditi nezgoda ako vas duže nema kod kuće. Preporučljivo je da štene sve vreme kada je samo i preko noći boravi u prostoriji koja se lako čisti. Za spavanje mu dajte ćebe koje možete prati u veš mašini, na drugi kraj prostorije mu stavite novinski papir. Ako voli da iz dosade grize i jede papir, nemojte ga ostavljati.

Nikada nemojte psa kažnjavati jer je vršio malu ili veliku nuždu na mestu gde ne bi smeo. Bez obzira da li je u pitanju vaš novi tepih ili gosti koji su došli u tom "strašnom" trenutku, nemojte ga kažnjavati. Kuca to jednostavno ne razume. Možda se čini da dođe do vas sa sagnutom glavom pun kajanja, ali u stvari ne zna o čemu se radi. Najbolje je ako samo mirno pokupite nered i za drugi put pobrinete, da će ići na vreme u šetnju.

Preporučujem vam upotrebu sredstava za čiščenje bez amonijaka, kako miris mališana ne bi podsećao na njegovu mokraću.

Želim vam, da što brže sredite piški-kaki probleme, da biste sa štencem mogli uživati, kako zaslužujete i vi i on.

Maja Šparovec
Leangi pima - klub za obuku pasa

Komentari/pitanja
.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
   

2003-2010 © Životinjsko carstvo