.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... konji

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
Kliker trening pasa – komanda „dodji“


U prethodnom tekstu smo vašem psu pokazali, da će dobiti klik i nagradu kada se pravilno, tj. veselo odazove na svoje ime. Druga komanda, koja je po mom mišljenju najbitnija u životu svakog psa, je „dođi“. Istovremeno je to i komanda na koju se vlasnici pasa najviše žale. Hm... kakav paradoks.

Po meni je „dođi“ osnova srećnog i bezbednog zajedničkog života.

Ako moj pas ne sluša, nije bezbedno da ga pustim sa povoca.

+  Ako ga ne pustim, neće moći da se igra sa mnom i sa drugarima, što, u suštini, svaki pas zaslužuje.

+  Ako se ne izigra, neće istrošiti energiju.

+  Ako je pun neistrošene energije, više će da vuče tokom šetnje, biće nemiran u kući, uništavaće stvari, lajati u stanu ili dvorištu.

+ Ako moj pas bude radio sve ono što ja ne želim, postaću nervozan i frustriran vlasnik. I onda će moj pas još manje želeti da mi se vrati, ako ga slučajno pustim.

Primećujete li začarani krug?

Obuka šteneta

Sa vežbanjem komandom „dođi“, odnosno njenim poboljšanjem, uvek možete početi. Koliko god vaš pas bio mlad ili star, nikada nije prerano ili prekasno. Ako imate štene, koje još nije otkrilo čari višesatnog bežanja po parku, iskoristite to. Ako imate iskusnog ne-čujem-i-ne-vidim-da-me-zoveš psa, trebaće vam puno strpljenja, vremena, istrajnosti i iskustva da svom ljubimcu promenite naviku.

Kod svake vežbe najbitnija je bezbednost. Bilo bi nenormalno očekivati da, posle nekoliko godina lošeg iskustva i ignorisanja dozivanja, možete ići u park sa viršlom i klikerom i pustiti psa. Možete, ali on sigurno neće doći, kao što nije ni do sada.

Klikering nije čudo.
Ni u rukama vrhunskog trenera on se ne pretvori u čarobni štapić. Kliker je pouzdana, psima razumljiva metoda obuke. Ali samo ako onaj koji drži kliker u ruci koristi dobar tajming i pravilnu nagradu.

Zato nemojte puštati psa na otvorenom - ako mislite da neće doći - nigde i nikada.

Pre samog početka vežbe potrebno je znati šta komanda "dođi" u stvari znači. Meni i mojim psima je to kristalno jasno - najbrže i po najkraćoj mogućoj putanji doći do vlasnika, u istom trenutku kada se komanda čuje. Veselo i mašući repom. Kod mene ništa manje od toga nije prihvatljivo kod komande "dođi". I moji psi to znaju. Jednostavno rečeno, nemaju pravo glasa za nešto drugo. Naučeni su da samo to donosi nagradu. To je naš zajednički kriterijum.

Kliker trening pasaPripremite, kao i uvek, nekoliko nagradica. Obratite pažnju na to da hrana bude jako mirišljava i da nije dostupna svaki dan.

Možete pripremiti i takozvani džekpot, odnosno posebnu nagradu koju pas dobije u specijalnim prilikama, kada je nešto baš baš savršeno uradio. Nemojte potcenjivati moć dobre nagrade!

I nemojte da budete lenji da je pripremite. Zar ne bi bilo šteta da vašeg ljubimca ne možete da pustite u parku samo zato što vas je mrzelo da pripremite nešto posebno, pa jednostavno koristite njegove obične, svakidašnje granule?

Vežbu uvek počnite na mirnom mestu, gde vam ništa ne smeta - u stanu ili dvorištu. Izbegavajte društvo drugih pasa i ljudi. Ako ste prošlu vežbu dobro uradili, "dođi" će vam doći kao neke vrste nadgradnje. U ruci držite nekoliko nagradica i kliker i pozovite svog ljubimca po imenu.


=====
Kad se okrene prema vama NE KLIKNETE, nego idete unazad nekoliko koraka. Pas će da vas prati, jer sada već razume da posle imena sledi nagrada. Kada se počne kretati prema vama, kliknete, zaustavite se i date psu nagradu.
=====

Komanda "DOĐI"

To je kratka, jednostavna vežba, za koju je potrebno svega nekoliko koraka. Ali je odličan temelj za kasnije, kada oko vas budu bile razne smetnje.

Ponovite to nekoliko puta i za kraj se poigrajte sa psom. U toj prvoj fazi se ne opterećujte previše sa komandom. Bitno je vaše kretanje, to da vas pas prati i tajming klika – u trenutku, kada se kreće prema vama.

Maja Šparovec, Leangi Pima klub za obuku pasaKomentari | pitanja

 

.... oglasi

 
Chafervalley Georgia
Chafervalley Jordan
Yampa Dampa
    Midnight Colony

Danaide Cattery
My Fortune Cattery
 

2003-2013 © Životinjsko carstvo - Sva prava zadržana!