.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi
Moskovski ulični psi sve inteligentniji


Pas u moskovskom metrou spava

Ruski naučnici tvrde da su moskovski ulični psi postali osetno pametniji. Čovekovi najstariji četvoronožni prijatelji pokazuju zavidnu inteligenciju koristeći moskovski metro. Oni putuju svakog jutra kako bi došli iz predgrađa, gde žive, u bogate kvartove centra Moskve, gde se hrane. Kada stignu u gradsko jezgro oni pokazuju drugačije i nove, do sada kod pasa nezabeležene veštine. One uključuju i "lov na giros" koji je popularna brza hrana u Moskivi. "Lov" izgleda otprilike ovako:

Uobičajena moskovska poluzakrčena ulica sa malim kioscima brze hrane. Čovek srednjih godina kupuje sebi hranu i udaljuje se laganik korakom od kioska i počinje da jede. Odjednom skače uplašen - neki pas mu se prišunjao iza leđa i glasno zalajao. Ukusni obrok mu ispada iz ruke i pas ga uzima. Samo deset minuta kasnije, na istom mestu, tinejdžer gubi svoju večeru na identičan način.

Zaključak koji se nameće: današnji moskovski psi love na svoj novi, urbani način.

Stanica metroa u Moskvi

“Ovaj način plašenja ljudi sa leđa je veoma raširen među moskovskim psima”, kaže Aleksej Pojarkov, sa moskovskog Instituta za ekologiju i evoluciju. On je biolog i ekspert za vukove koji proučava moskovske ulične pse već 30 godina. “Iz psećeg ugla gledanja, najvažnije je odrediti ko će ispustiti hranu od straha, a ko neće, međutim psi su u ovom slučaju izgleda bolji psiholozi od nas”.
____________________________________________________________________________________

U Moskvi je 2010. procenjeno da živi 35 hiljada uličnih pasa.

Neuhranjeni psi su retkost jer hrane ima dovoljno. Incidenti sa napadima čopora pasa na ljude postoje ali se događaju najčešće u slabije naseljenim predgrađima. Generalno, psi izbegavaju sukobe sa ljudima što se može videti i po tome da ulični psi praktično nikada ne vrše veliku nuždu u gradskoj gužvi među ljudima. Prema rečima Alekseja Verešagina, sa istog Instituta, moskovljani ulične pse gledaju sa naklonošću ali i kao problem, a u najgorem slučaju ih samo tolerišu. Puno građana Moskve hrane ulične pse i gradi im skloništa za zimu. Mnogi ih jednostavno smatraju delom karaktera glavnog grada Rusije.
____________________________________________________________________________________

Moskovski ekolozi smatraju da su psi počeli da stiču ove veštine devedesetih godina XX veka kada je došlo do raspada Sovjetskog Saveza i kada je Moskva dospela u ruke nove klase ruskih poslovnih ljudi. Oni su razumeli vrednost nekretnina u centru glavnog grada i počeli da premeštaju industrijski kompleks iz centra Moskve u predgrađa. Ti fabrički prostori su često služili uličnim psima kao skloništa, tako da su i psi morali da promene prebivalište, te da su iz tog razloga naučili da putuju moskovskim metroom. Najpre da bi došli u centar početkom dana i da bi se vratili kući predveče, kao i ljudi.


[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    
Komercijalizacija Moskve je uobičajena mesta (kante i kontejneri) za hranjenje pasa učinila nedostupnim pa su nekako morali da pronađu nov način da dođu do hrane. Tako je došlo do razvijanja sposobnosti "lova na girose". Naravno, psi koriste i suptilnije metode. Devojka recimo sedi na klupi i jede svoj hot dog kad umiljati psić iskoči iz obližnjeg grma i stavi joj glavu u krilo. Očekivano, ona ne može da odoli da ne podeli svoj obrok sa njim.Među neverovatnijim veštinama nekih moskovskih pasa je i sposobnost da ne promaše svoju stanicu kada se voze podzemnom železnicom. Biolozi procenjuju da psi imaju dobar osećaj za vreme koji im pomaže u određivanju pozicije svog odredišta. Takođe, verovatno razlikuju miris pojedinih stanica, ili reči koje se čuju sa razglasa kod svake stanice. Logično je i da je u pitanju kombinacija navedenih faktora.

Druga interesantna veština je da prelaze ulicu na zeleno svetlo. “Oni ne reaguju na boju već na sliku koju vide na semaforu.”, objašnjava ovaj moskovski naučnik. Takođe, oni češće biraju prvi ili poslednji vagon u metrou - one u kojima je najčešće manja gužva.

Zvuči smešno ali naučnici koji posmatraju i istražuju ponašanje moskovskih uličnih pasa takođe navode da oni ne propuštaju priliku da se poigraju dok putuju metroom. Zabeleženo je da namerno uskaču u vagon trenutak pre nego se vrata zatvore rizikujući da im rep ostane zaglavljen. “To rade da se zabave, jer jednostavno imaju dovoljno hrane”.

Moskovski metro pas
____________________________________________________________________________________

Maljčik (dečak na ruskom)

Maljčik je bio crni ulični pas koji je za svoj dom odabrao stanicu moskovskog metroa - Mendeljejevskaju. Bio je omiljen među putnicima i zaposlenima u podzemnoj železnici i štitio je stanični prostor od pijanaca i drugih pasa.

2001. godine, ubijen je kuhinjskim nožem od strane devojke Julije Romanove (koja je tada imala 22. godine). Prema rezultatima istrage, ona je tog dana prolazila stanicom šetajući svog staford terijera a njen pas i Maljčik su lajali jedan na drugog. Devojka je zatim iz torbe izvadila veliki nož i šest puta ubola Maljčika po telu nakon čega je pas odmah uginuo.

Naknadno je ustanovljeno da je imala istorijat okutnosti prema životinjama. Romanova je uhapšena, suđeno joj je i poslata je na godinu dana psihijatrijskog lečenja.

Ovaj incident je izazvao veliki talas protesta moskovske javnosti protiv zlostavljanja životinja, a par godina kasnije, 2007., je doveo i do postavljanja spomenika Maljčiku na Mendeljejevskaja stanici metroa.

                                     Spomenik psu MaljcikuKomentari/pitanja
.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
   

2003-2012 © Životinjsko carstvo