.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... konji

.... galerija

.... forum

.... prezentacije
.... životinje u prirodi

Ogrlica i povodac

Osnovna oprema za psa obuhvata više stvari, ali svaki novi vlasnik psa zna da se najviše pitanja postavlja oko ogrlice i povoca. Kakva, od kog materijala, kako je koristiti i najbitnije - kako malo štene privići na sve to?

Svaki vlasnik kuce treba ogrlicu i povodac shvatiti kao najbitniji dio opreme za psa. Vaš ljubimac može da spava vani u boksu ili u vašem krevetu, može da jede iz stare činije ili vašeg tanjura.

Improvizacija se završava kod ogrlice i povoca


Neću se upuštati u debate koja je najbolja, najlepša ili koji je proizvođač savršen. Najbolje je sigurno ono što je bezbedno i udobno za vašeg psa i za vas. Zahtevi oko ogrlice se često menjaju prema rasi psa i povoci prema načinu šetnje. Po mom iskustvu su najpraktičniji povoci iz veštačkih materijala. Možete jih oprati u veš mašini, kada su uprljani od blata i bala, postoje u svim mogućim dužinama i debljinama, srazmerno veličini psa. Metalni povoci nisu praktični jer se vam zarežu u ruke, kada pas povuče, pa ih tako možete držati samo na kraju, gde je dio od kože. Mogu biti i veoma opasni za štence, koji grizu povodac, jer mogu ozbiljno povrediti zube. Kožni povoci se meni ne sviđaju zbog higijene. Predivni su po izgledu ali ih je teško oprati.

Kada birate povodac, trebate obratiti pažnju na "karabin" i šavove. Tu postoji pravilo, da je lanac tako jak, koliko je jak njegov najslabiji dio. Ništa vam ne znači debeli kožni povodac za ogromnog psa, ako je na njemu mali karabin. Trebate biti svesni, da je svaki povodac dovoljno bezbedan, dok ga pas ne nateže. Ali povodac obavlja svoju funkciju u stvari tek onda kada vaš ljubimac povuče svom snagom. Posebna priča su automatski povoci koji se razvuku na nekoliko metara, često ih zovemo jednostavno fleksi [po poznatom proizvođaću ovog tipa povoca]. Ovaj tip povoca je savršen za mirne pse i šetnju u parku. Problemi nastanu kada se psi počnu igrati, jer se stvar neverovatno brzo zaplete. Isto tako nisu dobri za pse koji vole da vuku. Problem se samim povodcem ne reši, pas vas jednostavno vuče nekoliko metara napred a vi sve teže držite plastični dio u ruci. Jako opasni mogu biti u prometu, kada šetate psa po trotoaru. Kuca može odjednom da potrči prema autu, a vaši refleksi da zaustavite nekoliko metara dugačak povodac možda nisu tako brzi.

Ogrlicu treba izabrati prema veličini psa, što znači da ih štenci [pogotovo velikih rasa] često menjaju. Ogrlica se treba pre svega dobro zapeti. Od svih materijala se meni najviše sviđaju veštački. Mogu se prati isto kao povodac, što je jako bitno zbog iritacije kože. Veličina treba biti dobro izabrana – kod velikih pasa treba biti tolika da možete između ogrlice i vrata staviti istegnut dlan, a kod malih 2-3 prsta. Metalne oglice na zatezanje [takozvane davilice] su priča u koju ne volim ulaziti.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    Biću iskrena – apsolutno sam protiv njih.
Nisam protiv davilice same po sebi, niti protiv njezine upotrebe kada je reć o profesionalnim trenerima koji znaju kakva je njena svrha. Svakako sam protiv upotrebe na kučnim ljubimcima i još više na štencima. Ako je davilica pravilno korišćena [znači da se opusti, kada se opusti povodac], može biti savršeno pomagalo kod nekih vežbi po IPO programu, jer sam zvuk metala kod večine pasa izazove potpunu pažnju na trenera. Nikakve, ali absolutno nikakve svrhe nema, kada svog ljubimca vodite ulicom, on vuče, teško diše i još više vuče i još teže diše. Kada takvog vlasnika pitam, zašto je stavio davilicu, mi obrazloži, da pas vuče manje nego na običnoj ogrlici. Nažalost, to nije istina. Ako bi pas zbog davilice manje vukao, on bi posle nekoliko šetnji prestao vući, jer bi negativna motivacija [zatezanje oko vrata] bila dovoljna sama po sebi. Kao što je često slučaj, mišiči na vratu dovoljno ojačaju, da psa zatezanje uopšte ne smeta, tako da sa vremenom vuče sve više i jače. Često vlasnici nemaju drugog razloga zašto stavljaju davilicu. Argument protiv je i samo uništavanje dlake te rđa, koja se stvori posle nekog vremena, kada je pas mokar. Još jednom ponavljam – nemojte sa davilicom svog ljubimca navikavati na ogrlicu!

Navikavanje na ogrlicu treba početi odmah kada štene dođe od odgajivača. Za prvu ogrlicu izaberite laganu i usku, pošto je vrat mali i kratak. Prvih dana je stavljajte na štenca svega 2-3 minute, kada se igrate sa njim. Verovatno će mu smetati, praskat će se po vratu u želji da je skine. Budite istrajni i zaigrajte ga sa njegovom najdražom igračkom. Vaš ljubimac će polako prihvatiti da ima nešto na vratu, bitno je samo da je to iskustvo pozitivno. Nikako ga ne vucite za oglicu i ne stavljajte na nju povodac. Kada se mališan ne bori više protiv ogrlice, vreme nošenja postepeno produžavajte. Tako mu možete ogrlicu ostaviti dok jede, spava i radi sve ostale uobične stvari. Sada je vreme za povodac.

Kod prvog povoca je najbitniji karabin, koji ne sme biti težak i velik, da ne smetao štencu dok hoda. Fleksi [automatski povodac] nije baš najbolji, jer ispušta štencima neobičan zvuk, kada se zaustavlja i plastika može ozbiljno da ga povredi, ako se dogodi da od straha otrči sa njom. Sve to se smešno čuje, ali ne možete zamisliti, kako brzo fleksi ''pobegne iz ruke'', dok vam se to ne dogodi. Ostavite taj povodac za šetnje u kasnijem periodu. Prvi put zakopčajte povodac na ogrlicu u stanu ili dvorištu i jednostavno pratite psa. Povodac neka bude sve vreme labav, ne nategnut. Posle nekoliko minuta skinite povodac i poigrajte se sa kucom. Sledeći put stanite u mestu i psa pozovite, pre nego se povodac zategne do kraja. Kada mališan dođe, lepo ga pomazite i otkačite povodac.

Pas treba shvatiti da nije povodac onaj koji vuče i ograničava, nego da je to neka vrsta vaše dugačke ruke. Posle nekoliko dana igre i pozivanja na povocu, krenite u kratku šetnju po poznatom terenu. Ako ubuduće ne želite imati problema, psa nagradite svaki put, kada dođe do vas. I svaki put, kada ne vuče, nego lepo šeta, ohrabrite ga i kažite mu da je dobar. Tek kada je mališan potpuno naviknut na povodac i ogrlicu, krenite sa njim na dužu šetnju i u nepoznatu okolinu.

U narednom tekstu: Problemi sa povocem i njihovo rešenje

Maja Šparovec
   Leangi pima - klub za obuku paas

Komentari/pitanja

.... oglasi

 
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
 

2003-2010 © Životinjsko carstvo