.... naslovna

.... psi

.... mačke

.... ptice

.... male životinje

.... galerija

.... forum

.... prezentacije

.... oglasi

Vožnja psa u automobilu - 2. deo


U prošlom tekstu o vožnji psa automobilom smo videli, kako može izgledati, ako svog ljubimca ne naviknete na vožnju sa kolima. Stoga, bez obzira da li trenutno imate kola ili ne, psa naučite osnovni bonton putovanja.

Prvo i svakako najbitnije pravilo je da svaki kontakt sa kolima treba biti pozitivan.

I uvek uvek UVEK počnite sa navikavanjem, dok vožnja sa kolima nije hitna, nego je samo dio socijalizacije. Ako imate svoj auto super, ako ne, zamolite nekog prijatelja da vam pomogne. Verujte, kada ste vi opušteni i znate šta radite, navikavanje ide jako brzo. Zato bez brige, taj prijatelj se ne treba doseliti kod vas. Nekoliko puta po par minuta i sve će biti u redu. Dakle, izaberite lep sunčan dan i dobro pogledajte svoja kola. Razmislite, gde bi vaš pas mogao da se vozi. Bitno je, da tokom vožnje vama ne smeta i da vas ne ugrožava sa svojim ponašanjem. Psi se mogu voziti na više različitih načina ali zadnje sedište i gepek, pogotovo kod karavana, su najzgodniji. Nemoje psa navikavati na prednje sedište i svoje krilo, ako ste sami u kolima. Kada odlučite, gde je najzgodnije da se vozi, tamo stavite njegov čaršav, za slučaj da se izbalavi ili povrača. Zgodan je i kavez, koji naravno treba biti dovoljno velik da je psu udobno ili posebne pregrade, koje se stave između zadnjeg sedišta i gepeka.

 

Sada je na redu pas. Otvorite vrata, psa stavite unutra ili mu kažite da uskoči, zavisi od veličine. Malo ga mazite, kažete mu da je dobar, dajte mu neku poslasticu i to je to. Kraj vežbe. Pas neka izađe, malo se poigrajte i 5-6 puta ponovite vežbicu. Verovatno ste primetili, da niste zatvorili vrata, upalili kola i odputovali. Psa ste samo nagradili, posto je ušao u auto i bio miran.

Sledeči dan možete nastaviti, ako je prva vežbica prošla kako treba. Ponovite vežbu od prošlog dana, samo da zatvorite vrata, pričekate nekoliko sekundi, otvorite jih i lepo nagradite psa. Pokažite mu, da je to ono što od njega tražite. Bitno je, da vežba traje kratko i da završite, dok je pas još miran. Nemojte mu dati nagradu, ako je počeo da cvili i postao nervozan. U tom slučaju se vratite na prošlu vežbicu. Možda ne bi bilo loše, ako psa odvojeno od toga naučite komandu čekaj. Većina pasa, koji imaju problem sa vožnjom, ima i problem sa odvajanjem od svog vodiča.

 

Večina pasa će mirno pričekati i tada je vreme, da u kola sednete i vi i jednostavno ih upalite. Pohvalite svog psa, kratko pričekajte, zgasite kola i pustite psa napolje. Posle igre možete nastaviti i nekoliko puta ponoviti vežbu. Na svu sreću većina pasa ostane mirnih, pošto ste jim lepo, korak po korak pokazali, šta je to što od njih želite. Da lepo mirno pričekaju, dok jih ne pustite napolje. Ako sve krene kako treba, slobodno napravite krug po komšiluku i polako većajte kilometražu. Što se tiče same tehnike, čestitam, savladali ste to!

Bez obzira koliko ste sve napravili kako treba, nekim psima to nije dovoljno. Večina mladih pasa balavi i povraća, neki od njih odmah, kada upalite auto, neki posle nekoliko kilometra. Meni lično je kuja povraćala tokom puta i obavezno 50 metara od kuće, bez obzira koliko kilometara smo prešli. Jedan dio rešavanja tog problema je jednostavno to, da nekoliko sati pre toga ne hranite psa. Da se vozi sa praznim želudcem. Isto tako obratite pažnju, da u kolima nije vruće (dolaze topli dani, psi se nisu skinuli u kratke rukave kao mi!!!) i malo otvorite prozor, pogotovo pušači.

Iz ličnog iskustva znam, da su najbolji lek pređeni kilometri. Ako pas balavi, stalno i svuda ga vozite kolima. Do prodavnice, prijatelja, možda u šetnju samo tri ulice od doma. Organizam jednostavno treba da se navikne. Moja kuja, koju sam već spomenula, je povraćala nekoliko meseci i jednog dana jednostavno prestala.

[tekst se nastavlja ispod banner-a]                                                                                

Marketing                                                                                    


Stvarno sam je svuda vozila, pa tako danas nema nikakvih problema. Pre nedelju dana smo napravili 4000 kilometra, kada smo je vozili na parenje i sve vreme je bila u krilu ili kod suvozačevih nogu. Ni jedan jedini put nije zabalavila, bez obzira da na takvom putu čovek ne može čekati satima, da pas probavi hranu. Stvarno se isplatio svaki kilometar navikavanja.

Psima je ponekad zanimljivo gledati kroz prozor i posmatrati ulicu. Sve je u redu, dok to vama ne smeta. Dok vaš ljubimac gleda kroz svoj prozor, super. U trenutku, kada trči po kolima, da bi nešto uhvatio, trebate to smatrati problemom. Najlakše i najbezbednije rešenje je kavez ali ako imate puno strpljenja psa naučite, da se na komandu smiri. Možete mu staviti čaršav na jednu stranu sedišta i naučiti ga da ide na svoje mesto, kao što je naučena večina kuca, koji žive u stanu. Nikada se nemojte svađati sa psom i pokušavati da ga hvatate po kolima, pogotovo ako ste vi vozač. Bolje zaustavite kola i smirite psa i tek onda nastavite vožnju. Nekim psima je ''hvatanje'' toliko u krvi, da je fizički ograničavanje najbolje. Znajte, da psu nije ništa loše, ako se nekoliko minuta vozi u kavezu, jer ga posle vožnje čeka nešto zanimljivo. Verujte mi, psi to brzo nauče.

Kada sam već kod toga, da je psu posle vožnje zanimljivo. Spomenula sam u prošlom tekstu, da nemojte psa voziti samo kod veterinara. Neka bude putovanje prijatno iskustvo. Ako psa vozite u šetnju (u stvari do početne pozicije vaše šetnje), u goste i kod prijatelja, psi brzo nauče, da posle kola uvek dođe nešto novo. Tako ih nije strah promene, nego im to predstavlja uzbuđenje. Isto tako je poznato, da psi koji puno putuju, nemaju problem od promene teritorije, jer su jednostano navikli, da je ''celi svet njihov''. Naučeni su se brzo prilagoditi novoj okolini i novoj hierarhiji. Moglo bi se reći, da psi izgube granice svoje teritorije i tako se svuda osećaju domaće. Zanimljivo je, da se takvi psi u kontaktu sa novim društvom manje rangiraju i ne pokažu znake agresije i dominacije, već upoznavanje mirno prođe. Ponašanje je potpuno suprotno izgovoru većine vlasnika agresivnih pasa, koji su sigurni, da će se njihov pas potući u svakoj novoj okolini. Često menjanje okoline, što vožnja kolima svakako jeste, se čak koristi za smanjenje teritorijalne dominacije.

Korist je svakako veća od uloženog truda i vremena. Zajednička putovanja ili aktivniji život. Razlog nije bitan - bitno da sa svojom kucom uživate. Nikada neću zaboraviti, kako sam kao tinejdžerka sa danas 13 i po godina starom border kolikom putovala naokolo – jednostavno smo stale uz put i digla sam palac. Verujte, ni pas autostoper se nije rodio naviknut na kola. Puno strpljenja vam želim!

Autor teksta: Maja Šparovec

Komentari/pitanja

.... divljina

   
  Maya di Altobello
  Shadow of Aire
.Lionheart
[erdel terijer]
  Express Man Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Big Band Rezlark
 [patuljasti šnaucer]
  Ivory Iv from Lipar Land [doberman]
   

2003-2010 © Životinjsko carstvo